Turkije
Regulatie

Turkije wil toetreden tot BRICS: Wat zijn de gevolgen voor de cryptomarkt?

Turkije heeft officieel verzocht om lid te worden van BRICS, de alliantie van opkomende markten die bestaat uit Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Met deze stap probeert Turkije zijn mondiale invloed uit te breiden en nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan buiten zijn traditionele westerse partners.

Dit nieuws werd deze week gemeld door het Russische persbureau Tass, dat bronnen citeerde die bekend zijn met de zaak.

Turkije streeft naar balans tussen Oost en West

Tijdens een toespraak in Istanbul benadrukte de Turkse president Recep Tayyip Erdogan het belang van evenwichtige internationale relaties. Hij stelde dat Turkije zijn banden met zowel het Westen als het Oosten moet versterken om een sterk, welvarend en prestigieus land te worden.

“Turkije kan alleen maar groeien door zijn relaties met zowel het Oosten als het Westen tegelijkertijd te verbeteren. Een andere benadering zal ons niet verder helpen, maar juist schaden,” aldus Erdogan.

Hij maakte hiermee duidelijk dat Turkije niet hoeft te kiezen tussen de Europese Unie en de Shanghai Cooperation Organization, zoals sommigen beweren. In plaats daarvan pleit hij voor samenwerking op basis van wederzijds voordeel met zowel oosterse als westerse organisaties.

Het verzoek van Turkije om toe te treden tot BRICS is ingegeven door de veranderende geopolitieke situatie. De regering-Erdogan ziet dit als een kans om de banden met zowel het Oosten als het Westen te versterken, zonder dat dit ten koste gaat van zijn verplichtingen binnen de NAVO. Deze ontwikkeling vindt plaats tegen de achtergrond van groeiende frustratie in Ankara over de mislukte pogingen om lid te worden van de Europese Unie.

Turkije als mogelijke nieuwe kracht op het wereldtoneel

BRICS heeft recentelijk Iran, de Verenigde Arabische Emiraten, Ethiopië en Egypte als nieuwe leden toegevoegd. De mogelijke verdere uitbreiding van de groep, met Turkije als kandidaat, zal naar verwachting worden besproken tijdens een top in oktober in Kazan, Rusland. Deze ontwikkeling zou een nieuw tijdperk kunnen inluiden voor Turkije’s positie op het wereldtoneel en zijn strategische allianties.

Effecten voor crypto?

Als Turkije lid wordt van BRICS, kan dit verschillende gevolgen hebben voor de cryptomarkt. Aan de positieve kant zou Turkije kunnen profiteren van nauwere samenwerking met andere BRICS-landen op het gebied van alternatieve financiële technologieën, zoals blockchain en cryptocurrencies. Dit zou de ontwikkeling en acceptatie van cryptotechnologieën kunnen stimuleren, zowel in Turkije als binnen de bredere BRICS-regio.

Aan de andere kant zou een BRICS-lidmaatschap ook negatieve effecten kunnen hebben voor de cryptomarkt. Als de BRICS-landen besluiten om een gezamenlijke munt in te voeren, kan dit leiden tot meer stabiliteit en een sterkere munt. Dit zou de behoefte aan cryptocurrencies als alternatief voor nationale valuta’s kunnen verminderen, waardoor de vraag naar crypto in deze landen zou kunnen afnemen.

Claim jouw €20 Bonus bij OKX – Alleen via Newsbit!

Ben je klaar om de spannende wereld van crypto te betreden en misschien Bitcoin of andere cryptomunten te kopen? Dan is dit het perfecte moment! Dankzij onze exclusieve samenwerking met OKX hebben we een unieke aanbieding voor jou.

Maak vandaag nog een account aan bij OKX via de onderstaande knop en ontvang een welkomstbonus van €20.

Mis deze kans niet om jouw crypto-avontuur met een vliegende start te beginnen. Klik nu, claim je bonus, en begin met handelen!

Let op: Er zijn voorwaarden van toepassing.

Regulatie nieuws

Kraken verzet zich tegen aantijgingen van de SEC en ziet crypto’s niet als effecten
Saudi-Arabië overweegt oliehandel in Chinese yuan
34 landen tonen interesse in BRICS: Poetin benadrukt groeiende invloed
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
Crypto analist: Dit is hét moment om XRP te kopen voordat het $40 bereikt