Singapore Gardens
Regulatie

Verhoogde terreurdreiging en financieringsmethoden onthuld in Singapore

Het recente interne onderzoek naar terreurdreigingen in Singapore heeft aangetoond dat geldtransfers nog steeds de voornaamste methode zijn voor het financieren van terroristische activiteiten. De acceptatie van cryptocurrency onder terroristische organisaties blijft echter laag.

Verhoogde terreurdreiging door wereldwijde instabiliteit

Het Singapore Terrorismedreigingsbeoordelingsrapport 2024, uitgegeven door de afdeling Interne Veiligheid van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, wijst op een verhoogde terreurdreiging voor Singapore door wereldwijde instabiliteit. Het rapport benadrukt een toename in het gebruik van cryptocurrencies voor fondsenwerving door verschillende islamitische terreurgroepen, waaronder de Islamitische Staat in Irak en Syrië (ISIS).

Ondanks de opkomst van cryptocurrencies, ontvangt ISIS nog steeds het grootste deel van zijn financiering via traditionele geldtransfers. “Alhoewel er steeds meer gebruik wordt gemaakt van cryptocurrencies, blijven de belangrijkste middelen voor financiële transacties door ISIS en haar filialen geldkoeriers en informele waardeoverdrachtssystemen (hawala),” aldus het rapport.

Financiële instellingen, geldtransactiekantoren en geldkoeriers blijven de voorkeursmethoden voor terroristische organisaties om kapitaal te werven. Hoewel er geen directe dreiging van een aanval in Singapore werd gemeld, blijft online zelfradicalisering, aangestuurd door aanhangers van de terroristische groep Hamas, een belangrijke dreigingsfactor.

Financieren van terrorisme is en blijft strafbaar

In februari voerde een pro-ISIS mediagroep uit de Filipijnen een fondsenwervingscampagne, waarbij posters werden gedeeld om cryptovalutadonaties te vragen ter ondersteuning van de “mujahideen (strijders)”.

Het agentschap herinnert burgers eraan dat het financieren van terrorisme strafbaar is. Dit zal ook niet veranderen. Sinds 2015 zijn 13 personen veroordeeld voor terrorismefinanciering, waaronder drie Singaporezen en tien buitenlanders.

Strengere reguleringen tegen terrorismefinanciering

De Monetary Authority of Singapore (MAS) heeft recent het risiconiveau voor crypto-uitwisselingsplatforms en aanbieders van digitale betalingstokens verhoogd van gemiddeld-laag naar gemiddeld-hoog. Deze wijziging in de wetgeving is bedoeld om te voorkomen dat terroristische organisaties de economische openheid van Singapore misbruiken voor terrorismefinanciering.

Met deze maatregelen blijft Singapore zich inzetten om terreurfinanciering tegen te gaan en de veiligheid van het land te waarborgen.

Regulatie nieuws

Rechter geeft groen licht: Coinbase aangeklaagd voor misleiding aandeelhouders
Ripple vraagt uitstel boete: Kans op beroep flink toegenomen
Telegram-oprichter Pavel Durov doorbreekt stilte na arrestatie
Meer nieuws

Meest gelezen

De Bitcoin Bull Run is over en Altseason zal nooit plaatsvinden
Onbekende cryptohandelaar verandert in drie dagen $1.200 in $10 miljoen
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag plotseling?