Bitcoin koers stijgt, bull markt
Bitcoin

Waarom Bitcoin’s Nieuwe Bull Run Nog Op zich Laat Wachten

Een belangrijke Bitcoin (BTC) bull run indicator die gebruikt wordt om nieuwe prijs rallies te voorspellen blijft voorlopig nog uit. Het gaat om de verhouding lange en korte termijn investeerders in de markt. Historisch gezien is een groei in traders en korte termijn beleggers een sterke indicatie voor een BTC koersstijging. Opvallend genoeg treden er relatief weinig nieuwe investeerders op de markt, ondanks de prijsstijging boven de $30.000 in afgelopen weken.

Binnen de cryptomarkt onderscheiden we verschillende soorten Bitcoin-houders. Lange termijn houders bijvoorbeeld, hebben een sterk vertrouwen in de munt en verkopen hun aandeel doorgaans niet, zelfs niet bij sterke prijsdalingen. Dit zijn meestal beleggers die hun munten langer dan een jaar vasthouden. ‘Cruisers’ daarentegen zijn beleggers die al enige tijd actief zijn in de markt, maar nog niet echt als lange termijn investeerders kunnen worden beschouwd. Ten slotte hebben we de zogenaamde ‘traders’, dit zijn kortetermijnbeleggers die dagelijks, en in sommige gevallen zelfs meerdere keren per dag, handelen in munten.

Hoeveelheid lange termijn investeerders groeit

De afbeelding hieronder illustreert de procentuele verdeling van lange termijn investeerders, ‘cruisers’ en ‘traders’ binnen de Bitcoin-markt gedurende de afgelopen 9 jaar. Uit de gegevens blijkt duidelijk dat het aandeel van de lange termijn investeerders in de loop van de tijd gestaag is toegenomen. Deze trend wordt beschouwd als een positieve ontwikkeling voor het netwerk, omdat deze groep beleggers minder geneigd is om hun munten snel te verkopen, waardoor de markt potentieel minder volatiel wordt. Ter illustratie: in 2014 waren lange termijn investeerders goed voor ongeveer 40% van de markt, terwijl dat aandeel tegenwoordig ruim boven de 70% ligt.

Aantal lange en korte termijn holders voor Bitcoin
Figuur 1: Aantal lange en korte termijn holders voor Bitcoin (bron; IntoTheBlock)

Bitcoin bull run laat nog op zich wachten

Historisch gezien wordt een nieuwe bitcoin bull run gevoed door grotendeels een groei in cruiser beleggers en traders. In de figuur is dit te zien, zo wordt de bullmarkt in 2018 geleid door een toename in cruisers (groen) en traders (oranje). Ook de prijs opmars in 2019 en de bull run van 2021 ziet een groei in cruisers.

Opvallend is dat de recente prijsstijging van BTC boven de $30.000 niet werd geleid door een toename in cruisers of traders. Dit suggereert dat deze stijging mogelijk geen aanhoudende bull run vooralsnog zal doorvoeren. Daarvoor moet eerst meer nieuw geld de markt instromen.

Gratis 20 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 20 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Bitcoin nieuws

Volgens deze indicator is de recessie een kwestie van tijd
Econoom Nouriel Roubini waarschuwt voor Amerikaanse recessie
Bitcoin-mining kan tot 8% van de wereldwijde uitstoot helpen te verminderen
Meer nieuws

Meest gelezen

XRP-gemeenschap reageert massaal op tweet van Elon Musk
Zoveel geld zou je nu hebben als je in januari 2018 voor 1000 euro aan Ripple (XRP) had gekocht
Kan je nog miljonair worden van Shiba Inu?