Bitcoin

‘Warren Buffet maakte een gigantische blunder met Bitcoin’

Warren Buffet is een legende op Wall Street, maar iedere topinvesteerder zit ook weleens mis. Jaren geleden noemde de investeringslegende Bitcoin “rattengif in het kwadraat” en volgens Yashu Gola van Cointelegraph is dat een gigantische blunder geweest. Gola berekende dat Buffet hiermee een rendement van 320.000 procent misliep.

‘Portfolio met rattengif doet het beter’

Yashu Gola is niet de enige die het niet helemaal eens is met Buffet als het over Bitcoin gaat. Ook Alpa Zeta is gaan rekenen en kwam tot een vergelijkbare conclusie. Sinds 2014 doet een portfolio met slechts 2,5 procent aan Bitcoin het volgens hem 20 procent beter dan zonder en daarmee zou ook nog eens het risicoprofiel verbeteren.

Ondanks de meer dan behoorlijke volatiliteit van Bitcoin, is de correlatie van de digitale munt volgens Alpa Zeta laag met de aandelen van Berkshire Hathaway, Microsoft, JP Morgan en BlackRock.

portfolio aandelen

Tijdens de bearmarkt van 2021 tot 2023 had een kleine allocatie op Bitcoin volgens de berekeningen van Alpha Zeta een verlies van 10 procent kunnen voorkomen. Op basis daarvan concludeert de analist dat een kleine investering in Bitcoin een goede manier is voor serieuze investeerders om hun portfolio te beschermen.

320.000 procent beter dan Berkshire Hathaway

Voorstanders van Bitcoin noemen de digitale munt vaak een alternatief voor traditionele veilige havens als goud, met name vanwege de absolute schaarste van 21 miljoen eenheden.

Die schaarste trekt steeds meer mensen richting Bitcoin om zichzelf te beschermen tegen de devaluatie van fiatgeld als gevolg van inflatie.

Het aantal Bitcoin-adressen met een positieve balans is van 2009 gegroeid van 2.500 stuks naar het gigantische aantal van 45 miljoen in 2023, zo blijkt uit de data van Glassnode.

BTC adressen met meer dan 0 BTC

Dat wil overigens niet zeggen dat er per definitie 45 miljoen mensen met Bitcoin zijn. Het is immers mogelijk om als individu meerdere adressen te beheren op de blockchain.

Ondanks die groei en adoptie roept Buffet nog altijd dat Bitcoin een goktoken is en dat de digitale munt geen intrinsieke waarde draagt.

Bitcoin nieuws

Waarom is de Bitcoin koers gedaald tot onder de $65.000?
Nvidia koers schiet 6,80% omlaag: ook Bitcoin in de problemen
Bitcoin koers daalt, maar Amerikaanse beurs valt harder
Meer nieuws

Meest gelezen

Elon Musk: Amerika gaat failliet
Update Ripple vs SEC rechtszaak 22 juli
Tom Lee: Bitcoin koers gaat vanaf hier met 1.100% stijgen