Crypto kopen
Bitcoin

Welke crypto kopen in 2023?

Wij krijgen bij Newsbit dagelijks de vraag: “Welke crypto moet ik kopen in 2023?” Uiteraard kunnen we geen direct financieel advies geven, maar we kunnen wel de markt onder de loep nemen en wat mogelijke scenario’s uitschrijven voor het verdere verloop van 2023. Het nieuwe jaar is vooralsnog fantastisch begonnen voor de financiële markten. Bitcoin is 2023 begonnen met een stijging van ongeveer 40 procent en de rest van de cryptomarkt doet het vooralsnog goed.

Dat neemt niet weg dat er momenteel een aantal dreigingen spelen, die mogelijk roet in het eten gooien voor het vervolg van dit jaar. Laten we beginnen met die dreigingen. Het is geen populaire opvatting, maar er zijn ook momenten in de financiële wereld die om stilzitten en geduld vragen. Is dit zo’n moment?

Welke crypto kopen in deze spannende periode?

Het afgelopen jaar stond zonder twijfel in het teken van de torenhoge inflatie die overal ter wereld opdook en de renteverhogingen van centrale banken die daarop volgden. Vanaf maart 2022 tot en met vandaag (februari 2023) verhoogde de Amerikaanse Federal Reserve, de belangrijkste centrale bank ter wereld, de rente in een recordtempo met 4,50 procent.

fed rente schiet omhoog Newsbit

Die renteverhogingen drukten gigantisch op de koersen van financiële assets en zijn een belangrijke reden voor de matige koersprestaties van het afgelopen jaar. Inmiddels gooit de financiële industrie de schroom behoorlijk van zich af en beginnen assets uit verschillende industrieën weer positieve resultaten te laten zien.

De grote vraag is echter of we de volledige impact van de renteverhogingen van de Federal Reserve al hebben gezien. Als je het mij vraagt is dat niet het geval. Je kunt een economie niet tien jaar laten wennen aan een rente van praktisch nul procent, om deze vervolgens schadeloos omhoog te schroeven naar de huidige range van 4,50 tot 4,75 procent.

Individuen, bedrijven en overheden zijn door de jaren heen gewend geraakt aan de lage rente. Nu daar geen sprake meer van is, zullen zij met het verstrijken van de tijd moeten herfinancieren tegen de huidige hogere rente. De kans is meer dan aanwezig dat dit individuen, bedrijven en zelfs overheden die afhankelijk zijn van de Amerikaanse dollar in de problemen brengen.

Er bestaat een significante kans dat de economie deze relatief hoge rente niet aankan en dat we een recessie inglijden. Financiële assets reageren over het algemeen niet positief op recessies. Voor Bitcoin zou het ook nog eens de eerste wereldwijde recessie in zijn levensloop zijn, waardoor we daar ook weinig over kunnen zeggen.

Crypto kopen tijdens een recessie

Als er in de tweede helft van 2023 plotseling een recessie opduikt, dan kan het weleens raadzaam zijn om op dit moment even helemaal geen crypto te kopen. Mocht je bepaalde projecten op het oog hebben, dan kan het lonen om wat liquiditeit (verse euro’s) achter de hand te hebben om tegen lagere koersen in te stappen. Natuurlijk kunnen we dit soort dingen nooit met zekerheid zeggen.

Persoonlijk investeer ik op dit moment bijvoorbeeld 50 procent van mijn inkomensreserves in Bitcoin en andere financiële assets waar ik voor de lange termijn in geloof. De overige 50 procent houd ik momenteel aan in fiatgeld, in afwachting van mogelijke diepere bodems. Komt die recessie er niet, dan heb ik pech en had ik meer crypto moeten kopen.

Komt de recessie er wel, dan kan ik daarvan profiteren met mijn ‘droge kruit.’ Investeren is altijd een spelletje van kansverdeling. Zekerheid bestaat niet en niemand heeft alle wijsheid in pacht. Er zijn bijvoorbeeld ook genoeg redenen om te denken dat er helemaal geen recessie aankomt.

Werkloosheid amerika Newsbit

Wat dacht je bijvoorbeeld van de laagste werkloosheid sinds 1969 in de Verenigde Staten? Ondanks de agressieve renteverhogingen van de Federal Reserve, ligt de werkloosheid in Amerika momenteel op het historisch lage niveau van 3,4 procent. Ook voegden werkgevers in de VS in januari ruim 500.000 banen toe, wat veel hoger is dan verwacht.

Ook de inflatie loopt langzaam terug naar het door de centrale bank gewenste niveau van 2,0 procent. We zijn daar nog lang niet, maar het gaat wel de goede kant op. Wat dat betreft is het zomaar mogelijk dat de Federal Reserve erin slaagt om een ‘zachte landing’ te fabriceren. Een zachte landing betekent dat ze de inflatie bevechten met een hogere rente, maar dat dit niet ten koste gaat van een recessie.

De onzekerheid heerst

Alles bij elkaar kunnen we zeggen dat er momenteel veel onzekerheid heerst binnen de financiële markten. Er zijn duidelijke aanwijzingen voor een recessie in het derde of vierde kwartaal van 2023, maar daar staan de sterke arbeidsmarkt en teruglopende inflatie tegenover. Het antwoord op de vraag of je nu crypto moet kopen is wat dat betreft ook lastig te geven.

Om die reden volg ik persoonlijk de strategie van 50 procent investeren en 50 procent aan de kant houden om mogelijk tegen lagere koersen in te stappen. Onder de huidige omstandigheden alles op één paard wedden voelt voor mij niet als de juiste beslissing. Welke crypto je moet kopen is uiteindelijk helemaal aan jou.

Bitcoin wordt over het algemeen gezien als de ‘meest veilige’ crypto om te kopen. Vanaf het begin in januari 2009 is Bitcoin immers al de koning(in) van de markt en komt Ethereum qua market cap nog niet eens in de buurt. De inflatie van 2022 zal er ook aan bijdragen dat mensen de absolute schaarste van Bitcoin beter kunnen waarderen.

Risico bij het kopen van crypto

Verder zijn de opties binnen de crypto-wereld natuurlijk praktisch eindeloos. Je kunt voor hele kleine projecten gaan, waar een gigantisch risico aan hangt. Veel projecten staan historisch gezien op een redelijk lage waardering. Als je op dit moment goed gokt op één van die namen en de juiste crypto koopt, dan kun je daar een gigantische vetpot uithalen.

Het tegenovergestelde is natuurlijk ook waar. De kleinste projecten brengen het grootste risico met zich mee om je volledige inleg te verliezen. Je kunt ook voor de middenweg kiezen en crypto kopen van projecten met een iets meer gevestigde naam als Ethereum, Cardano of bijvoorbeeld XRP. Al is het met de laatstgenoemde ook nog oppassen met de rechtszaak die momenteel loopt tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission.

Bitcoin nieuws

Finance-gigant Bernstein voorspelt Bitcoin koers van $1 miljoen
Fed-voorzitter: Wij zijn klaar voor renteverlagingen als de inflatie snel daalt
MicroStrategy verhoogt inzet: $786 miljoen extra voor Bitcoin aankoop
Meer nieuws

Meest gelezen

Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
Crypto analist verwacht een mega Solana crash tot $13
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken