Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
XRP is een van de blikvangers in de wereld van crypto om meerdere redenen. Aan de ene kant zijn er talloze gefrustreerde investeerders die de koers al het hele kalenderjaar zien onderpresteren. Anderzijds is er nog altijd een groep fanatieke volgers, die Ripple’s betalingsmechanisme zien als belofte voor een economische transformatie. Ergens daartussen bevindt zich echter het merendeel van de mensen: hoopvol over een wereldwijd systeem voor ‘instant payments’, maar twijfelend door de slechte prijsontwikkeling die in feite al sinds 2018 voortduurt. Als gevolg klinkt er steeds meer gemor uit de community over vermeende prijsmanipulatie door Ripple.
Er blijkt echter ook nog altijd reden tot optimisme over Ripple’s nut voor banken en een mogelijke prijsstijging in de toekomst. In een video die gisteren op sociale media verscheen, vertelt Sagar Sarbhai van Ripple dat een aantal topbanken in 2016 al succesvolle tests met XRP heeft voltooid. Er waren echter twee problemen met het gebruik van de digitale valuta voor internationale betalingen, zo vertelt Sarbhai.
Gisteren tweette het account @xrp_stuart een video waarin Sagar Sarbhai, Ripple’s hoofd overheidsrelaties voor de regio’s Midden-Oosten en Oost-Azië, vertelt over het experiment in 2016. Volgens hem waren er twaalf banken uit verschillende regio’s betrokken bij de tests. Die banken hadden toe geen directe betaalverbindingen met elkaar. Sarbhai zegt:
“We gaven ze een boel digitale valuta genaamd XRP en vroegen ze om te proberen of het werkt voor internationale betalingen – als een brugvaluta. Ze kwamen na zes maanden terug en zeiden “kijk, het werkt prachtig, maar we kunnen het niet gebruiken.””
De Ripple-vertegenwoordiger legt uit waarom. De banken kaartten twee grote problemen aan waardoor ze XRP niet konden benutten. Ten eerste, zegt Sarbhai, vonden de banken de XRP-prijs veel te volatiel en dus te risicovol. Dit is een logisch argument van banken tegen crypto’s in het algemeen, gelet op de afgelopen twee jaar. Nog belangrijker was het tweede bezwaar: volgens de leden van het testpanel zouden centrale banken en overheden hen nooit toelaten om crypto voor die doeleinden in bezit te hebben. Ripple vond vorig jaar voor die beide problemen één oplossing: ODL.
Eind 2018 kwam Ripple met de lancering van On-Demand Liquidity (ODL, in eerste instantie xRapid genaamd), een product waarmee banken en bedrijven XRP kunnen gebruiken voor snelle betalingen zónder het zelf te bezitten. Dit product (met de letterlijke vertaling ‘liquiditeit op aanvraag’) is mogelijk doordat geld razendsnel heen en weer gestuurd kan worden op de XRP-ledger. In de video vertelt Sagar Sarbhai dat dit product het resultaat is van de twee grote bezwaren van de banken. Volgens hem is ODL dan ook de oplossing voor beide problemen. De functie van ODL wordt wellicht duidelijk aan de hand van het volgende scenario:
De ING in Nederland wil een miljoenenbetaling doen aan de Mexicaanse bank Inbursa. De twee banken hebben weinig verkeer tussen elkaar, dus hebben geen rechtstreekse betaalverbinding. Om het geld alsnog in Mexico te krijgen heeft de ING een aantal opties. Het kan een indirecte verbinding met Inbursa maken, bijvoorbeeld door een andere bank te zoeken die als tussenstation kan dienen voor de geldstroom. Het zou kunnen dat ING de betaling naar Bank of America overmaakt, waarna Bank of America het naar Inbursa verstuurt. Dit is uiteraard inefficiënt en extra duur, en duurt vaak meerdere dagen.
De twee optie is dat ING van tevoren Mexicaanse peso’s aanschaft, en die bij Inbursa op een zogenaamde nostro-rekening zet. Op die manier kan ING dan wel snel geld overmaken naar de Mexicaanse partner als het nodig is, maar ontstaat meteen een ander probleem. ING zal nu namelijk valutarisico lopen omdat het peso’s in bezit heeft. In 2019 was de inflatie van de Mexicaanse peso bijvoorbeeld 5%, ongeveer vijf keer meer dan de 1% van de euro. Als de ING peso’s in bezit heeft in plaats van euro’s verliezen ING’s activa dus meer waarde in dat jaar. Dit moet worden gecompenseerd en wordt daarom doorberekend in service- en transactiekosten aan klanten.
Omdat dit probleem bij veel internationale transacties opspeelt zijn dit soort betalingen een grote kostenpost voor banken en een beperking voor financieel verkeer.
Ripple’s ODL levert echter een derde optie. XRP kan als brugvaluta fungeren tussen twee munteenheden – ook van banken die zelden met elkaar van doen hebben. Zoals genoemd is het voor banken echter onmogelijk om grote hoeveelheden XRP in bezit te houden. ODL maakt het daarom mogelijk om binnen enkele seconden de benodigde XRP-tokens te kopen op een exchange. Die worden dan verstuurd, waarna de ontvanger ze kan verkopen voor de valuta naar keuze.
In het voorbeeld kan ING het te versturen bedrag omwisselen naar XRP. Het bedrag wordt dan verstuurd naar het XRP-adres van Inbursa. Eenmaal aangekomen kan Inbursa de XRP tokens meteen verkopen voor Mexicaanse peso’s, en het bedrag in peso’s naar een reguliere rekening overmaken. Zoals Sarbhai benoemt in de video duurt dit hele proces minder dan 30 seconden. Dit is dus de tijd waarover ING en Inbursa risico lopen over de XRP-prijs. Bovendien hoeft geen van beide banken de tokens langer dan enkele seconden in bezit te hebben. Daarmee zijn de twee probleemkwesties die de banken in 2016 zagen in feite opgelost. Met ODL kunnen banken dus snellere, goedkopere én veiligere betalingen versturen met XRP, zonder in de knel te komen met centrale banken.
Enkele grote bedrijven in de financiële sector, waaronder MoneyGram en de Spaanse Banco Santander, gebruiken Ripple’s services inmiddels al. Beiden maakten afgelopen november bekend dat ze hun ODL-betalingen zelfs verder aan het uitbreiden zijn. Bank of America liet in oktober weten dat het Ripple’s technologie aan het testen was. Eerder in het najaar werd een tweetal kleine ODL-partners door Ripple aangekondigd. Ripple-volgers zullen hopen dat het een kwestie van wachten is op de rest: te beginnen met de twaalf banken die XRP al hebben getest in 2016.
Voorlopig is het echter nog maar een klein groepje banken dat ODL gebruikt voor grootschalige transacties. Totdat XRP met gigantische hoeveelheden gebruikt wordt zal het geduld van investeerders waarschijnlijk op de proef worden gesteld. Niettemin blijkt wederom dat Ripple een duidelijke doelmarkt en use case op het oog heeft. In die zin is er misschien ook reden voor XRP-bezitters om 2020 hoopvol tegemoet te zien.
Meer analyses en nieuws over Ripple lezen? Klik hier voor de laatste artikelen.