Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

Yellen: ‘Crypto wordt nauwelijks gebruikt om sancties te ontwijken’

De minister van Financiën van de Verenigde Staten, genaamd Janet Yellen, vertelt dat cryptomunten nog bijna niet zijn gebruikt om op grote schaal sancties te ontwijken. Volgens haar komt dat omdat het ‘niet eenvoudig is om te doen’.


Sancties worden niet grootschalig ontdoken met behulp van crypto

Sinds de VS en andere Westerse landen sancties tegen Rusland hebben ingevoerd, vragen steeds meer politici zich af of het Kremlin in staat is deze sancties te ontwijken door cryptocurrencies te gebruiken. Volgens de Amerikaanse minister van Financiën lijkt dit niet op grote schaal te gebeuren.

Yellen zei in maart al: “Het is niet zo dat de crypto sector er een is waar je zomaar alles kan ontduiken.” Gisteren verklaarde ze tijdens een hoorzitting van de House Committee on Financial Services dat de VS nog steeds geen grootschalig sanctie ontduiking heeft waargenomen met gebruik van crypto’s:

“hoewel het een kanaal is waar we ons zorgen over maken, we tot nu toe geen significante ontduiking via crypto hebben gezien. Wel blijft het ministerie de situatie op de voet volgen.”

Yellen vertelde dat grote transacties heel gemakkelijk zichtbaar zouden zijn op de openbare blockchain. Deze zouden direct opgemerkt worden door particuliere analysebedrijven.

Yellen zei: “Proberen crypto op grote schaal te gebruiken om sancties te ontwijken. Wij denken dat het absoluut niet gemakkelijk is om te doen.”


Senatoren maken zich zorgen

Amerika, Europa en diens bondgenoten hebben al voor meer dan $400 miljard aan buitenlandse activa van de Russische centrale bank bevroren. Dit, in combinatie met het afsluiten van Russische banken van het SWIFT-netwerk, zorgde ervoor dat de roebel een groot deel van zijn waarde verloor.

Begin maart stopte de Verenigde Staten ook de invoer van olie en gas uit Rusland. Verder heeft Amerika ook de export van technologische-hardware en software aan banden gelegd.

Ondanks de zeer strenge sancties zijn sommige wetgevers, met name senator Elizabeth Warren, bezorgd dat cryptomunten gebruikt kunnen worden om de sancties te ontwijken. In een brief die ze stuurde naar Yellen, beweerde Warren “dat crypto’s entiteiten in staat stelt het traditionele financiële systeem te omzeilen”.

En daar heeft de senator zeker een punt. Crypto-ecosystemen, vooral binnen DeFi-sector, stellen mensen in staat transacties uit te voeren zonder gebruik te maken van traditionele financiële tussenpersonen.

Echter, miljarden dollars versturen is toch echt wat anders. Er is niet genoeg liquiditeit om stilletjes sancties te ontlopen. Bovendien spelen exchanges een belangrijke controle rol. Yellen vertelde: “Exchanges zijn onderworpen aan anti-witwas en anti-financiering van terrorisme regelgeving.” Hier controleren ze heel streng op. Al met al lijkt de Amerikaanse minister van Financiën zich dus niet zo’n zorgen te maken over het gebruik van cryptomunten door Rusland.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten