Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
De Reserve Bank van Zuid-Afrika is van plan om cryptocurrencies als financiële assets te reguleren, waarbij er komend jaar nieuwe wetten verwacht worden.
De South African Reserve Bank is van plan om volgend jaar regelgeving in te voeren waardoor cryptocurrencies worden geclassificeerd en behandeld als financiële assets. Dit wil de bank doen om de bescherming van beleggers en innovatie in evenwicht te brengen.
In Zuid-Afrika bezit naar schatting 13% van de bevolking een of andere vorm van cryptocurrency, zo blijkt uit een onderzoek van de exchange Luno. Met meer dan zes miljoen mensen in het land die crypto bezitten, is regulering ervan al lang een gespreksonderwerp.
Bedrijven of individuen die advies of bemiddelingsdiensten met betrekking tot cryptocurrencies willen verlenen, moeten momenteel worden erkend als financiële dienstverleners. Dit houdt in dat er aan een aantal eisen voldaan moet worden om te voldoen aan de wereldwijde richtlijnen die zijn opgesteld door de Financial Action Task Force (de FATF).
De National Treasury budget review van Zuid-Afrika, gepubliceerd in februari 2022, introduceerde op formele wijze de stap om cryptocurrencies als financiële producten vast te leggen. Daarnaast is de staat ook van plan om de controle en rapportage van cryptocurrency transacties te verbeteren om te voldoen aan de exchange voorschriften van het land.
De plaatsvervangend gouverneur van de Zuid-Afrikaanse Reserve Bank, Kuben Chetty, heeft nu bevestigd dat er in de komende 12 maanden nieuwe wetgeving zal worden ingevoerd. Dit doet de gouverneur dinsdag online in een serie die wordt georganiseerd door de lokale investeringsmaatschappij PSG. Hierdoor vallen cryptocurrencies onder het domein van de Financial Intelligence Center Act (VAIS).
Dit is belangrijk, omdat het de sector in staat zal stellen te worden gecontroleerd op witwassen, belastingontduiking en terrorismefinanciering.
Chetty besprak de weg die de SARB de komende 12 maanden moet inslaan om deze nieuwe regelgeving te introduceren. Ten eerste zal het cryptocurrencies als een financieel product moeten behandelen, waardoor ze kunnen worden vermeld onder de Financial Intelligence Center-wet.
Daarna zal er een regelgevend kader voor exchanges worden ontwikkeld, dat bepaalde vereisten van Know Your Customer (KYC) omvat. Van exchanges wordt ook verwacht dat ze een ‘waarschuwing’ geven om het risico op geldverlies te benadrukken.
Chetty merkte op dat de houding van de SARB ten opzichte van de sector het afgelopen decennium aanzienlijk is veranderd. Zo’n vijf jaar geleden dacht de instelling dat er geen behoefte was aan regelgevend toezicht. Echter heeft een geleidelijke verschuiving in de perceptie om cryptocurrencies te definiëren als financiële assets die houding veranderd:
Volgens alle definities is het geen currency, het is een asset. Het is iets dat verhandelbaar is, het is iets dat wordt gecreëerd. Sommige worden ondersteund, andere niet. Sommigen hebben misschien een echte economische reden.
De plaatsvervangend gouverneur drong erop aan dat de SARB cryptocurrencies voorheen niet als een currency beschouwde. Dit wegens het onvermogen voor dagelijks gebruik in de detailhandel en de bijbehorende volatiliteit.
Chetty was het ermee eens dat de aanhoudende interesse in de wereld de noodzaak creëert om de sector te reguleren en de fusie met reguliere financiën te vergemakkelijken. Dit zorgt ervoor dat de opwinding en de hype in evenwicht wordt gebracht met de vereiste beleggersbescherming.
De SARB blijft ook de mogelijke introductie van een digitale valuta van de centrale bank (oftewel een CBDC) onderzoeken. Onlangs, in april, voltooide het een technisch Proof-of-Concept. De tweede fase van Project Khokha omvatte het gebruik van een op blockchain gebaseerd systeem voor ophelderingen, handel en regelingen met een handvol banken. Deze banken maken deel uit van de Intergouvernementele Fintech Working Group.
Zwitserse politicus werkt aan een voorstel om Bitcoin op te nemen in de grondwet. Ontdek hoe dit de erkenning en positie van Bitcoin zou veranderen.
BRICS-landen zetten in 2025 stappen richting alternatieve betalingssystemen en minder dollarafhankelijkheid, met Brazilië aan het roer voor financiële hervormingen.
Zuid-Korea overweegt een Spot Crypto ETF in 2025. Mogelijke miljardeninvesteringen en lancering van Security Token Offerings bieden nieuwe kansen.
Analist: Bezit minimaal 10.000 XRP om toekomstige winstkansen te benutten. Slechts 7,4% van wallets bevat deze hoeveelheid tokens.
Volgens Nicholas Merten gaat de Bitcoin koers compleet instorten te komende twee weken. Waarom is hij zo bearish?
Elon Musk’s ‘Kekius Maximus’-actie veroorzaakt hype op de cryptomarkt, met memecoins geïnspireerd door Pepe die explosief in waarde stijgen.