Zweden Vlag
Regulatie

Zweedse autoriteiten bestempelen cryptobeurzen als professionele witwassers

In een recent rapport hebben de Zweedse politie en de Financial Intelligence Unit (FIU) crypto-beurzen geclassificeerd als “professionele witwassers” (PML) na een grondige analyse van illegale en niet-gelicentieerde cryptodiensten. De uitspraak komt op een moment dat de dreiging van witwaspraktijken via cryptoplatformen snel toeneemt.

Volgens de FIU maken deze PML’s het mogelijk voor criminelen en criminele netwerken om op grote schaal geld wit te wassen. De FIU onderscheidde vier belangrijke typen PML’s: de node exchange provider, de hawala exchange provider, de asset exchange provider en de platform exchange provider. Het rapport roept op tot strengere handhaving om illegale cryptodiensten in te dammen. De FIU waarschuwde dat illegale cryptodiensten een groeiend gevaar vormen voor de integriteit van het financiële systeem en de georganiseerde misdaad in stand houden.

Legale cryptoplatformen spelen cruciale rol in strijd tegen witwassen

Alhoewel de focus lag op illegale cryptobeurzen, erkenden de Zweedse autoriteiten de belangrijke rol die gelicentieerde cryptoplatformen spelen in de strijd tegen witwasactiviteiten. De overheid spoort legitieme aanbieders aan om verdachte handelsactiviteiten nauwgezet te volgen en actie te ondernemen waar nodig, zoals het blokkeren van verdachte transacties en het beëindigen van klantrelaties.

Belastingdienst neemt cryptomining onder de loep

Naast de aanpak van illegale cryptobeurzen, richt Zweden zich nu ook op de cryptominingsector. Tussen 2020 en 2023 onderzocht de Zweedse belastingdienst 21 cryptominingbedrijven en ontdekte onregelmatigheden in belastingaangiften. Van de onderzochte bedrijven bleken er 18 misleidende of onvolledige informatie te hebben verstrekt om btw-betalingen te ontwijken.

De Zweedse belastingdienst schat de schade op 90 miljoen dollar als gevolg van belastingontduiking, waarbij onder meer onjuist betaalde invoer-btw en niet-betaalde uitvoer-btw aan het licht kwamen. Twee bedrijven gingen in beroep en kregen gelijk van de administratieve rechtbank, wat leidde tot aanpassingen van de verschuldigde bedragen.

Zweden zet door met harde aanpak van cryptocriminaliteit

De Zweedse autoriteiten zetten hun harde lijn door om illegale cryptovaluta-gerelateerde activiteiten aan te pakken. Dit onderstreept het groeiende belang van regelgeving en toezicht in de cryptosector, niet alleen om belastingontduiking te voorkomen, maar ook om witwaspraktijken en georganiseerde misdaad te bestrijden.

Regulatie nieuws

Rechtszaak Ripple vs. SEC: Een beslissend moment nadert
Crypto reageert zwak op nieuwe Chinese stimulansmaatregelen
Australië scherpt regels voor cryptobeurzen aan: Nieuwe licentievereisten in aantocht
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analist voorspelt miljoenenkans met XRP: Van $1.000 naar $1 miljoen?
Crypto-CEO onthult: ‘Ik heb vandaag flink wat XRP gekocht’ – Dit is waarom
Meest betrouwbare Bitcoin-signaal springt op groen