SEC
Regulatie

Advocaten: De SEC gaat absoluut achter ‘Celebrity coins’ aan

Het is je vast niet ontgaan: de talloze ‘celebrity coins’ die de afgelopen maanden de cryptowereld lijken over te nemen. Verschillende beroemde persoonlijkheden creëren en promoten hun eigen memecoins, en volgens onderzoek profiteren zij hier meestal flink van. Maar hoe risicovol is dit voor hen?

Juridische deskundigen waarschuwen dat deze activiteiten mogelijk de effectenwetten overtreden en dat de beroemdheden hiervoor vervolgd kunnen worden.

Beroemdheden spelen met vuur

Bekende namen zoals Caitlyn Jenner, Iggy Azalea en Jason Derulo zijn voorbeelden van Amerikaanse beroemdheden die de afgelopen maanden betrokken waren bij het lanceren en promoten van hun eigen memecoins. David Chung, oprichter en directeur van Creo Legal, stelt dat dit de aandacht trekt van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

“De SEC zou mogelijk achter hen aan kunnen gaan voor het verkopen van ongeregistreerde effecten zonder licentie,” zegt Chung.

Liam Hennessy, partner bij het advocatenkantoor Clyde & Co, beaamt dit. Volgens hem hebben beroemdheden niets geleerd van de vorige bullrun. Destijds gingen talloze beroemdheden ook in zee met dubieuze tokens. Zo moest Kim Kardashian in oktober 2022 ruim een miljoen dollar aan boete betalen na het promoten van een memecoin.

Wie is er schuldig?

Hennessy voegt toe dat als de SEC deze celebrity tokens als effecten beschouwt, de uitgevers van de tokens zich volgens de wet moeten registreren.

“Als ze dit niet doen, kunnen er aanzienlijke straffen en boetes volgen voor niet-geregistreerde activiteiten,” waarschuwt hij.

Het is echter een ingewikkelde kwestie, omdat de beroemdheden vaak niet zelf de uitgevers van de tokens zijn. Dus wie is er verantwoordelijk?

Jenner en Derulo beweren bijvoorbeeld dat ze beïnvloed werden door een beruchte memecoin-promotor bij de creatie van de tokens. Hoewel ze dus de onschuld spelen, toont on-chain data aan dat er enkele wallets flink hebben verdiend rond de lancering van de tokens.

De grote verliezers in dit verhaal zijn meestal de onwetende investeerders. Azalea’s Mother Iggy (MOTHER) token is sinds zijn piek met 84,5% gedaald. Jenner’s en Derulo’s tokens, JENNER en JASON, zijn respectievelijk met 55,5% en bijna 78% gedaald sinds vorige maand.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Regulatie nieuws

Fed verlaagt rente onverwacht met 0,50%: Positieve reactie op beurzen en cryptomarkt
Peter Schiff waarschuwt voor gevolgen van aanstaande Amerikaanse renteverlagingen
Hongkong werkt aan AI-richtlijnen voor de financiële sector
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’