dollar crash
Regulatie

Amerikaanse bankgiganten schreven $5 miljard aan leningen af in Q2 2023

Het lijkt erop dat de grootste banken in de Verenigde Staten in het tweede kwartaal van 2023 behoorlijke klappen moesten opvangen. Op basis van data van Bloomberg stelt de Financial Times dat JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs en Morgan Stanley voor een totaal van 5 miljard dollar aan leningen moesten afschrijven in het tweede kwartaal van dit jaar.

Steeds meer individuen en bedrijven beginnen de negatieve impact van de inflatie en de hogere rentes te voelen.

Wat betekent dit?

Het afschrijven van leningen betekent in feite dat een bank erkent dat de assets op hun balans waarde verliezen. Zo nemen ze in feite een verlies op hun portfolio van leningen. Volgens de bankgiganten zijn vooral de creditcardschulden verantwoordelijk voor de gigantische collectieve afschrijving van 5 miljard dollar in Q2 2023.

JPMorgan Chase alleen al moest een verlies van 1,1 miljard dollar verwerken in het tweede kwartaal van 2023. Dat is een toename van 66 procent ten opzichte van 2022.

Voor de Bank of America bestond ongeveer 25 procent van de afschrijvingen uit creditcardschulden die de klanten in kwestie niet meer konden terugbetalen. Een ander pijnpunt voor de bankgiganten is commercieel vastgoed, wat de afgelopen periode een gigantische vraagdaling moest verwerken als gevolg van de hogere rentes.

Commercieel vastgoed

Dat er zorgen bestaan over het verergeren van de situatie voor commercieel vastgoed blijkt wel uit de beslissing van Wells Fargo. Deze bankgigant bezit een portfolio van 35 miljard dollar aan leningen voor kantoorpanden. Op dat portfolio heeft het inmiddels al 1 miljard dollar afgeschreven om verliezen op te vangen in deze geplaagde sector.

Alles bij elkaar verwachten de zes bankgiganten nog eens 7,6 miljard dollar te moeten afschrijven op leningen die in een later stadium nog kunnen vergaan.

Wat dat betreft voelt de bancaire sector steeds meer van de renteverhogingen van de Amerikaanse Federal Reserve, die in een periode van 15 maanden de rente verhoogden van 0,25 naar de huidige 5,25 procent. Hierdoor nemen ook de kansen op een recessie weer langzaam toe.

Gratis 20 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 20 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Regulatie nieuws

Turkse regering dient ontwerpwetsvoorstel voor cryptovaluta in
De Amerikaanse schuldenberg: Schijnprobleem of tikkende tijdbom?
Oklahoma voert nieuwe wetgeving in voor Blockchain en Digitale Activa
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten