amerika
Regulatie

Amerikaanse regelgevers hebben dubbele normen als het gaat om Bitcoin

Gabor Gurbacs, van VanEck, zegt dat Amerikaanse toezichthouders Bitcoin niet eerlijk hebben behandeld tijdens de beoordeling voor een BTC ETF.


Bitcoin ETF-weigeringen door Bushel

Volgens VanEck directeur en digital asset-specialist Gabor Gurbacs hebben op de beurs verhandelde ETF’s te maken gehad met een oneerlijke behandeling.

“Er is zijn dubbele normen tegenover Bitcoin en digitale activa, wat volgens mij verkeerd is”. Dit vertelde Gurbacs aan gastheer Max Keiser in een recente aflevering van het Keiser Report.

In zijn eenvoudigste vorm is een Bitcoin ETF een financieel product dat officieel wordt verhandeld op de reguliere aandelenmarkten. Hierbij vertegenwoordigen aandelen de prijs van een Bitcoin. Een Bitcoin ETF kan afhankelijk van het product contant of BTC-gedekt zijn. Deze weg biedt mensen de mogelijkheid om in Bitcoin te beleggen en te handelen via traditionele marktmethoden en makelaars.

In de afgelopen twee tot drie jaar heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission, de SEC, een enorm aantal Bitcoin ETF’s geweigerd. VanEck heeft, in samenwerking met SolidX, één van de meest bekende Bitcoin ETF’s ingediend. Ze kregen te maken met een overvloed aan vertragingen en moeilijkheden voordat de SEC zijn voorstel weigerde.

Voor goedkeuring van een Bitcoin ETF zeggen toezichthouders dat ze bewijs nodig hebben dat Bitcoin echte prijsactie vertoont of ‘echte prijsontdekking’, en geen marktmanipulatie. In vergelijking met de situatie met andere beschikbare ETF’s op de traditionele markt, zei Keiser dat het ‘argument over prijsontdekking geen steek houdt.‘ Gurbacs was het hier mee eens.


Probeer vandaag nog crypto te verhandelen en mis nooit een kans om winst te maken! – Ga naar Stormgain.


Gurbacs verdedigt de prijsactie van Bitcoin

“Ik merk dat Bitcoin een efficiënte prijsontdekking heeft, zelfs beter dan bepaalde grondstoffen op de markt,” zei Gurbacs. Hij heeft het bewijs van dergelijke gegevens ook aan toezichthouders onthuld. Gurbacs zei dat VanEck, met zijn dochteronderneming MV Index Solutions, ook gereguleerde indices heeft ontwikkeld om de toezichthouders aan te spreken.

“Ik denk dat ze deze crypto gemeenschap inmiddels een beetje beter begrijpen”, zei Gurbacs over regelgevende instanties. “Ik geloof niet dat prijsstelling en prijsdetectie een groot probleem zijn“, legt hij uit. Hij voegde toe: In feite hebben we het al opgelost.

“Een aantal van onze klanten hebben bijvoorbeeld al wel geregistreerde fondsen goedgekeurd in Zwitserland, Canada en Japan en andere plaatsen. Ik denk dus dat het belangrijk is om te weten dat wereldwijde regelgevers hebben erkend dat we dit probleem hebben opgelost, en vroeg of laat zullen regelgevers in de VS het ook herkennen.”

Amerikaanse regelgevers zijn echter nog niet overtuigd. Dat blijkt uit alternatieve investeringsmaatschappij Wilshire Phoenix. In februari 2020 kreeg het te maken met een van de meest recente Bitcoin ETF-weigeringen. Er is echter nog geen reactie van VanEck over aanvullende opmerkingen van Gurbacs.