inflatie
Regulatie

Amerikaanse Staatsschuld Bereikt Historische Hoogte

Gedurende de Corona crisis printen landen over de hele wereld fors hun fiat valuta bij en leenden ze extra geld. Niet gek gezien er in korte tijd middelen en vangnetten nodig waren om de schade van de pandemie te beperken. 

Amerikaanse Staatsschuld loopt uit de hand

Bij sommige landen begint de schuld wel erg snel te groeien. Dit is onder andere het geval bij Amerika. De totale staatsschuld in Amerika is de grootste van de wereld en staat op het moment op een totaal bedrag van $32,4 biljoen. In vergelijking, de totale schuld van alle landen bij elkaar is $305 biljoen en steeg gedurende de corona crisis $45 biljoen. 

In Figuur 1 is een overzicht te zien van de rente op de Amerikaanse staatsschuld. Dit is het bedrag dat de overheid jaarlijks moet betalen op basis van zijn schuld. Wat ten eerste opvalt is dat de schulden en daardoor de rente over de jaren heen toenemen, de trend is duidelijk opwaarts. Het tweede zorgwekkende punt is dat dit steeds sneller lijkt te gebeuren. 

staatsschuld amerika
Figuur 1: Rente op schuld Amerikaanse overheid (FRED)

De rente heeft er een driekwart eeuw over gedaan om de $600 miljard dollar te bereiken, de periode net voor de Corona crisis. Opvallend genoeg zagen we een aantal keer een daling, zoals tijdens de periode dat George W. Bush president was, van 2001 tot en met 2009. Toen de pandemie een feit was, zien we dat de Amerikaanse overheid in een korte tijd over een rente van rond de $930 miljard komt. Het is een toename van meer dan $300 miljard en is de helft van alle jaarlijkse rente die in het verleden is opgebouwd. 

Gevolgen van geld bijprinten 

De snelle toename van schulden en de bijbehorende rente baart velen zorgen. Een hoge staatsschuld kan diverse problemen veroorzaken waaronder een hogere inflatie. Als een overheid haar schuld niet kan financieren door meer te lenen of belastingen te heffen, kunnen ze besluiten om extra geld te drukken. Dit is ook precies wat er is gebeurd. Als we naar de cijfers kijken zien we dat er in 2020 alleen al $3.300 miljard is bijgeprint. Volgens schattingen is er gedurende de hele Corona periode bijna $13.000 miljard aan dollars geprint. 

In extreme gevallen kan het bijdrukken van geld leiden tot hyperinflatie, waarbij de prijzen zo snel stijgen dat de normale economische activiteit wordt verstoord. Dit kan gebeuren als mensen het vertrouwen in de waarde van de munteenheid verliezen, waardoor de munteenheid in wezen waardeloos wordt.

De inflatie van Amerika lijkt gelukkig wat af te koelen. Een jaar geleden was de inflatie nog 8,58%. Inmiddels staat dit rond de 4%. In Nederland zijn de inflatiecijfers wat hoger. Afgelopen juli stond de waarde op 5,7% met een piek in september 2022 van 14,5%.

Gratis 20 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 20 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Regulatie nieuws

De Amerikaanse schuldenberg: Schijnprobleem of tikkende tijdbom?
Oklahoma voert nieuwe wetgeving in voor Blockchain en Digitale Activa
Voormalig FTX-topman hoopt op slechts 18 maanden gevangenisstraf
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Kan de Ripple (XRP) koers 50 dollar worden?
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten