Amerika, bitcoin
Bitcoin

Bankencrisis? Dit is waarom Bitcoin gebouwd is

Het is je vast niet ontgaan dat er in de Verenigde Staten sprake is van een beginnende bankencrisis. De ellende begon allemaal met de liquidatie van Silvergate Bank, de bank van de crypto-wereld, en culmineerde tot nu toe met het omvallen van Silicon Valley Bank, de op 17 na grootste bank van Amerika. Stuk voor stuk lijken ze te bezwijken onder de druk van de renteverhogingen van de Federal Reserve, die daarmee de liquiditeit uit het financiële systeem zuigen.

Tot nu toe heeft dit de Bitcoin koers weinig goed gedaan, maar vergeet niet dat dit uiteindelijk is waarom Satoshi Nakamoto in 2009 besloot om Bitcoin te lanceren. Bitcoin is een kind van de mondiale financiële crisis van 2008, iets wat duidelijk naar voren kwam in het bericht van Nakamoto in het eerste blok van de Bitcoin blockchain.

Bankencrisis in aantocht

Satoshi Nakamoto koos ervoor om de krantenkop ‘Chancellor on brink of second bailout for banks’ van The Times van 3 januari 2009 in het eerste blok van de blockchain op te nemen. Hiermee verwijst hij naar het door de overheid redden van banken met belastinggeld over de rug van de bevolking. Op het moment van schrijven is er weer sprake van ellende op het hoogste niveau van de bankenwereld.

De kans bestaat dat overheden en centrale banken wederom moeten ingrijpen om erger te voorkomen. Vergeet ook niet dat geld wat op de bank staat officieel niet meer van jou is. Zodra een bank omvalt, kun je niet meer bij dat geld. Dat is ook wat de klanten van Silicon Valley Bank op dit moment ervaren. Niet alleen inflatie, maar ook dit aspect is een belangrijke argument voor Bitcoin ten opzichte van traditionele financiële partijen.

Als jij jouw Bitcoin namelijk in een eigen wallet bewaart, dan kan het hele financiële systeem instorten, maar jouw Bitcoin blijven rustig in jouw wallet staan. Het kan even heel pittig worden de komende periode, maar dit is mogelijk wel een moment waarop veel mensen zullen leren en zien hoe belangrijk een decentrale valuta als Bitcoin is.

Wat gaat er nu gebeuren?

Het is lastig om te zeggen wat we nu precies kunnen verwachten de komende dagen tot weken, maar dat er actie komt is zeker. Om te voorkomen dat de ellende van Silicon Valley Bank overslaat op de rest van het financiële systeem, moeten de Amerikaanse autoriteiten mogelijk inspringen. De kans is aanwezig dat er steunpakketten komen en dat de banken met kunst en vliegwerk overeind gehouden moeten worden.

In de bovenstaande tweet van Tradingview zie je de koersen van verschillende banken in de Verenigde Staten, die stuk voor stuk in de problemen zitten. Het vertrouwen in de financiële sector lijkt op dit moment even zoek en heel veel partijen proberen op hetzelfde moment hun tegoeden op te nemen.

Dat kan leiden tot een bankrun, die weleens een hele zware en donkere recessie als gevolg kan hebben. Wat dat betekent voor de Bitcoin koers op de korte termijn is lastig te zeggen. Waarschijnlijk zal Bitcoin hier niet door naar de maan gaan, integendeel zelfs. Op de lange termijn kan het bijna alleen maar positief werken.

Mensen zien nu immers weer waarom Bitcoin ooit gebouwd is door Satoshi Nakamoto en dit betekent ook dat de rente op termijn weer omlaag moet en de geldprinters weer aanmoeten. Dat is slecht voor de Amerikaanse dollar en andere fiatvaluta en goed voor assets als Bitcoin, die een absolute schaarste kennen.

Bitcoin nieuws

Zo speelden hedgefondsen en grote banken met Bitcoin ETFs in Q3
Bitcoin niet op $100.000: dit signaal waarschuwt voor koersdaling
$250.000 Bitcoin koers in 2025 is waarschijnlijk

$250.000 Bitcoin koers in 2025 is waarschijnlijk

Bitcoin (BTC) staat op het punt de grens van $100.000 te doorbreken, met voorspellingen van $250.000 in 2025 en zelfs $500.000 in 2027. Ontdek hoe overheidssteun en pro-crypto regelgeving deze indrukwekkende groei kunnen stimuleren!

Meer nieuws

Meest gelezen

Nederlandse crypto analist: Dit is wanneer je Bitcoin en Ethereum moet kopen
Crypto-analist voorspelt explosieve stijging: Ripple (XRP) op weg naar $40
Ripple klaar voor beursgang? Dit kan alles veranderen
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk