Bitcoin en ETH zijn commodities, de status van XRP is onduidelijk

Bitcoin en Ether zijn commodities, terwijl de status van XRP nog steeds onduidelijk is, zei de voorzitter van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC).


CFTC spreekt zich uit over XRP

De CFTC voorzitter, genaamd Heath Tarbert, heeft het standpunt van de toezichthouder ten opzichte van Bitcoin en Ethereum gesteund. Zo liet hij weten in een interview met het online nieuwsplatform Cheddar.

Heath Tarbert zei:

“Bitcoin en Ethereum zijn de twee crypto’s die volgens ons onder ons rechtsgebied vallen.”

In de Verenigde Staten is de CFTC verantwoordelijk voor de regulering van commodities, terwijl securities onder de Securities Exchange Commission (SEC) vallen. De voorzitter heeft blijkbaar voor het eerst zijn mening geuit over XRP, de derde grootste crypto valuta op basis van marktkapitalisatie.


Regelgeving XRP onduidelijk

Volgens Tarbert is de regelgevende status van XRP tot nu toe nog onduidelijk, ondanks dat de CFTC samen met de Securities and Exchange Commission (SEC) “echt na heeft gedacht over wat in welk vak valt.”

Tarbert zei het volgende:

“We hebben het afgelopen jaar nauw samengewerkt met de SEC om echt na te denken over wat in welk vak valt. We horen veel van de van marktdeelnemers dat we echt duidelijkheid moeten bieden. Zonder duidelijkheid is het erg moeilijk om erachter te komen hoe deze uiteindelijk zullen worden gereguleerd. “

CFTC positief over cryptocurrencies

Bovendien herhaalde de CFTC voorzitter nogmaals zijn positieve houding ten opzichte van de markt voor cryptocurrencies. Hierbij merkte hij op dat de autoriteit actief heeft bijgedragen aan de markt.

Tarbert merkte het volgende op:

“In veel opzichten creëren we een markt voor digitale activa. Dit betekent dus dat wij digitale activa toe staan die onder ons rechtsgebied vallen, wat echter wel een commodity moet zijn.”

Volgens Tarbert helpt de CFTC geleidelijk de markt te legitimeren. Bovendien voegt het liquiditeit toe aan de digitale valutamarkt door haar de kenmerken van de futuresmarkt te bieden. Voorbeelden van kenmerken van de futuresmarkt zijn onder andere prijsontdekking, hedging en risico management.

Heath Tarbert zei voor het eerst dat Ether door de toezichthouder werd beschouwd als een commodity in oktober 2019. De CFTC deed eerder een soortgelijke verklaring over Bitcoin in maart 2018.


De status van XRP is tot nu toe inderdaad onduidelijk

Ondertussen is de status voor de XRP token nog steeds onduidelijk. Vooral nadat Ripple, het bedrijf achter de token, geconfronteerd werd met een rechtszaak die beweerde dat het een niet-geregistreerde verkoop van securities kende.

In augustus 2019 werd namelijk beweerd dat Ripple zijn investeerders misleidde en XRP verkocht als een niet-geregistreerde security. Dit is in strijd met de federale wet. Ripple diende een motie in om de rechtszaak begin december 2019 te verwerpen.

 

 

Join ons Telegram-kanaal gratis en discussieer mee!

 

knop_join-telegram-kanaal