Brazilië
Regulatie

Brazilië legaliseert crypto als betaalmiddel

Betalen voor goederen en diensten met crypto is legaal in Brazilië, maar crypto is nog steeds geen wettig betaalmiddel in het land.

Bitcoin nog geen wettig betaalmiddel

Brazilië heeft Bitcoin nog niet aangewezen als wettig betaalmiddel. Echter heeft het land nu wel een wet aangenomen die crypto legaliseert als betaalmiddel. Deze wet geldt in het hele land en geeft een impuls aan de acceptatie van digitale valuta en de uitbreiding van het ecosysteem.

De Braziliaanse Kamer van Afgevaardigden heeft een regelgevend kader goedgekeurd dat het gebruik van cryptocurrencies als betaalmiddel in het land legaliseert.

Het document, ondertekend onder code PL 4401/2021, voorziet in de opname van virtuele valuta en beloningen voor reizigers van luchtvaartmaatschappijen in de definitie van “betalingsovereenkomsten” onder toezicht van de centrale bank van het land.

De wet, die al is goedgekeurd, vereist alleen nog de handtekening van de president van het land.

Brazilië maakt grote stappen

Brazilië heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van crypto regulering en acceptatie. Het is momenteel het land met de meeste cryptocurrency-ETF’s in Latijns-Amerika. Daarnaast bieden de meeste grote banken en makelaars van het land momenteel blootstelling aan crypto investeringen of soortgelijke diensten aan.

Zelfs Itaú, een van de grootste particuliere banken van Brazilië, werkt aan het tokeniseren van activa als onderdeel van zijn toekomstige dienstenpakket aan investeerders.

Nadat de wet van kracht is geworden, is het aan de uitvoerende macht van de regering, de president en zijn ministers, om te bepalen welk orgaan of bureau verantwoordelijk is voor het toezicht op de wet. Alleen tokens die zijn gecategoriseerd als securities vallen onder de jurisdictie van de CVM , het Braziliaanse equivalent van de SEC.

Tot op de dag van vandaag waren de centrale bank van het land en de CVM de meest betrokken overheidsinstanties in het gebied van crypto. Bovendien stelt de wet regels vast voor de werking van cryptocurrency exchanges, evenals voor de diensten van bewaring en administratie van cryptocurrencies door vertrouwde derde partijen.

De wet vermeldt geen bepalingen met betrekking tot de uitgifte van een digitale valuta van een centrale bank. Echter heeft het land op dit gebied al aanzienlijke vooruitgang geboekt.

Een van de belangrijkste aspecten van de regulatie is de verplichting voor dienstverleners om hun fondsen te scheiden van die van hun klanten om een situatie te voorkomen die vergelijkbaar is met die van FTX. De exchange gebruikte de fondsen van haar klanten namelijk voor haar eigen financiële operaties.

De wet vermeed een voorziening die belastingvoordelen toekent aan crypto miners. Daarnaast erkende het ook dat digitale valuta’s criminele operaties mogelijk maakten vanwege hun pseudonieme aard.

Regulatie nieuws

Eigendom FTX Europa in twijfel: Backpack Exchange en FTX botsen over deal van $32,7 miljoen
CFTC-voorzitter Behnam stapt op: Trump zet koers naar crypto-hervorming
Indonesië sluit zich aan bij BRICS: Een historische stap voor Zuidoost-Azië
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom Bitcoin, Ethereum, XRP en andere altcoins zojuist zijn gecrasht
Analist: Bitcoin koers gaat compleet instorten de komende twee weken
Expert legt uit waarom je meer dan 2.601 XRP moet bezitten
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk