China
Regulatie

BRICS komt mogelijk met door goud gedekte concurrent voor Amerikaanse dollar

De economische alliantie van landen die bekendstaat als BRICS, is volgens het Russische mediabedrijf RT bezig met de voorbereiding van een nieuwe munt die de Amerikaanse dollar van zijn troon moet stoten. RT stelt dat de nieuwe valuta van BRICS gedekt wordt door goud, een standaard die ook de Amerikaanse dollar definieerde, totdat zij in 1971 definitief van de goudstandaard afstapten.

Als de geruchten kloppen onthult men in augustus de nieuwe valuta tijdens de 15e editie van de BRICS Summit in Zuid-Afrika.

https://twitter.com/RT_com/status/1676720110353137664

Constrat met de Amerikaanse dollar

Het contrast met de Amerikaanse dollar lijkt op het eerste gezicht groot voor de nieuwe valuta van de BRICS-alliantie. “BRICS staat op het punt een nieuwe door goud gedekte valuta te introduceren, in contrast met de door krediet gedekte Amerikaanse dollar […] Met het groeiende initiatief zijn er steeds meer landen die willen deelnemen”, zo schrijft de Russische ambassade in Kenia.

Eerder deze maand kwam de Chief Financial Officer van de BRICS New Development Bank, Leslie Maasdorp, naar buiten met het nieuws dat de coalitie middellange tot lange-termijn ambities heeft om een nieuwe wereldmunt te creëren en de machtspositie van de Amerikaanse dollar aan te vallen.

In hoeverre het Westen een BRICS-munt moet vrezen is op dit moment nog niet duidelijk. De potentie van deze groep landen is op papier groot, maar in werkelijkheid moet dat er nog maar uitkomen. Het lukt China ook nog niet echt om de dominantie van de Chinese yuan significant uit te breiden.

20 nieuwe leden?

Afgelopen maand maakte een medewerker van de Russische overheid bekend dat er op dit moment ongeveer 20 landen zijn die zich willen aansluiten bij de BRICS-alliantie. Op dit moment bestaat de alliantie uit Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika.

Verder gaan er geruchten dat onder andere veel landen uit het Midden-Oosten zich bij BRICS willen aansluiten. Daar zit natuurlijk een hoop olie, wat voor veel extra kapitaal binnen de alliantie kan zorgen.

Alles bij elkaar begint het erop te lijken dat de Amerikaanse dollar er op termijn een grote concurrent bij krijgt. Wat Bitcoin betreft kan dit vooral een interessante ontwikkeling zijn omdat het Westen en de BRICS-alliantie elkaar niet vertrouwen.

Bitcoin kan in theorie een verbindende factor zijn tussen de Westerse wereld en BRICS.

Gratis 20 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 20 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Regulatie nieuws

Turkse regering dient ontwerpwetsvoorstel voor cryptovaluta in
De Amerikaanse schuldenberg: Schijnprobleem of tikkende tijdbom?
Oklahoma voert nieuwe wetgeving in voor Blockchain en Digitale Activa
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten