Bank of England
Regulatie, Stablecoin

Britse minister: Digitale pond moderniseert betalingen, maar vervangt cash niet

De Bank of England (BoE) en het Britse ministerie van financiën zijn bezig met het plan voor een digitale versie van de pond. Het bijzondere aan het plan is dat ze betalingen willen moderniseren, maar dat de digitale pond niet bedoeld is als vervanging voor cash. Vandaag publiceren de entiteiten een consultatiedocument, waarin ze om feedback vragen vanuit de industrie om de weg vooruit duidelijker te maken.

Nieuwe manier van betalen

Als het aan Jeremy Hunt, de minister van financiën van het Verenigd Koninkrijk, ligt is het uitbannen van cashgeld geen doelstelling van het project. “Cash is een blijvertje, een door de Bank of England uitgegeven digitale pond kan een nieuwe manier zijn om betalen die betrouwbaar, toegankelijk en eenvoudig in gebruik is. We willen eerst onderzoeken wat er mogelijk is, met een focus op het bewaken van de financiële stabiliteit,” aldus Hunt in een publieke verklaring van 6 februari.

Het doel is ook om met de digitale pond vanuit de overheid een alternatief te bieden voor private stablecoins, waarvan officials van de Bank of England verwachten dat er steeds meer op de markt komen. Ook verwacht de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk dat grote techbedrijven de komende jaren eigen stablecoins ontwikkelen.

“Een digitale pond zou mensen een nieuwe manier van betalen bieden, bedrijven helpen, het vertrouwen in geld hooghouden en de financiële stabiliteit beter beschermen,” aldus Andrew Bailer, de gouverneur van de Bank of England. Hoe Bailey een paar van die verbetering precies voor zich ziet is op dit moment onduidelijk, maar het is zeker een interessante ontwikkeling te noemen.

Nog lang niet klaar

Overigens is de digitale pond nog lang niet klaar voor gebruik. Op dit moment zit het project nog in de onderzoeksfase. De verwachting is dat de bouw van het project in ieder geval tot het jaar 2025 op zich laat wachten. Vandaag krijgen we dus een toespraak over het project van Jon Cunliffe, die zelf ook een belangrijke functie bij de Bank of England vervult. 

Na vandaag zal er dus meer duidelijkheid zijn over de plannen van de Bank of England om met een digitale versie van de pond te komen. Het wordt interessant om te zien welke Westerse centrale bank straks als eerste een digitale versie van hun munt op de markt brengt. Tot nu toe zijn wat dat betreft alle ogen gericht op China, dat al twee jaar een digitale yuan heeft, maar nog worstelt met de adoptie.

Stablecoin nieuws

Kraken overweegt verwijdering van USDT in de EU vanwege MiCA regelgeving
Integratie van Oobit mobiele app stroomlijnt Tether-transacties op The Open Network (TON)
Tether CEO slaat keihard terug naar Ripple CEO Brad Garlinghouse
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten