Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
Jack Lee, een van de oprichters van tech-investeringsbedrijf HCM Capital, zegt dat digitale valuta van China klaar is voor gebruik. Volgens hem is het een kwestie van tijd voordat de overheid het product beschikbaar maakt. In een interview liet Lee weten dat de China de digitale munt wellicht al de komende maanden op de markt zal brengen.
Tijdens een interview met het Amerikaanse medium CNBC vertelde Lee dat de door China aangekondigde ‘Central Bank Digital Currency’ (CBDC) inmiddels gereed is. Volgens hem is het te verwachten dat de overheid deze op korte termijn zal lanceren:
“Ze [de Chinese Centrale Bank (PBoC), red.] hebben alle systemen en het netwerk al klaar. Ik denk dat we het snel zullen gaan zien, misschien binnen twee tot drie maanden. Misschien wordt het oude systeem niet meteen helemaal vervangen, maar we zullen het zeker vroeg in 2020 gaan zien.”
De zakenman oppert dat blockchain-technologie erg bruikbaar is voor China, omdat zij nu ook al contante geldstromen traceren. Volgens Lee kan de PBoC aan de hand van serienummers op bankbiljetten checken waar geld vandaan komt, en waar het wordt uitgegeven. Met blockchain en een digitale valuta zal dit soort controle veel makkelijker uit te voeren zijn, vertelt hij in het interview.
Het was al geruime tijd bekend dat de Chinese Centrale Bank bezig is met het ontwikkelen van een bank-gesteunde cryptocurrency. Kort geleden keurde het parlement nieuwe wetgeving over cryptografische informatie goed. De wet heeft onder meer betrekking op de toegang van de overheid tot wachtwoorden en ‘private keys’. Newsbit berichtte onlangs al dat die aanpassing in januari 2020 in zal gaan.
Eveneens verkondigde president Xi Jinping onlangs het nut van blockchain in een speech voor het Chinese Politbureau. Hij vindt dat het land harder moet werken om de nieuwe technologie te benutten. Kort na zijn uitspraken kwam het nieuws naar buiten dat tech-gigant Huawei een samenwerking voor fintech-onderzoek is begonnen met de PBoC.
Bovendien werd er in Hongkong een nieuwe financiële wet opgesteld voor crypto-exchanges. Analist Dovey Wan meldde hierover dat die wet onder meer goed nieuws is voor de Chinese exchange Huobi. Volgens haar is Huobi feitelijk een Chinees bedrijf dat gevestigd is in Hongkong. Dit is onder meer het gevolg van het verbod op digitale valuta’s in China, eind 2017. Door de nieuwe wet wordt Huobi waarschijnlijk de eerste legale crypto-exchange uit China, tweette Wan.
China lijkt haar mening over blockchain en crypto binnen enkele maanden helemaal bijgesteld te hebben. Zoals gezegd verbande het in 2017 nog alle digitale currencies, inclusief Bitcoin. Ook het minen van Bitcoin stond op de lijst van de overheid om verboden te worden, maar dat voornemen werd begin deze maand opgegeven.
Ondertussen lijken andere grote centrale banken nog altijd te slapen. De Amerikaanse Fed heeft nog geen enkele duidelijkheid over cryptocurrencies gegeven, en ook de centrale banken van grootmachten Duitsland, Japan en India hebben nog geen concrete plannen. Nog altijd is er ook binnen de Europese Unie weinig tot geen wetgeving over digitale valuta’s. Dit bemoeilijkt de adoptie van blockchain-services en -producten, waardoor de sector bang is dat het ‘Westen’ achter zal komen te lopen op China. Een uitzondering onder de grote spelers is Turkije, dat volgens president Erdogan ook volgend jaar haar digitale valuta-tests zal afronden.
Onder meer Facebook-CEO Mark Zuckerberg zei onlangs tijdens de Libra-hoorzitting dat hij een achterstand op China voorziet. Niettemin lijken officials in de VS weinig onder de indruk: gisteren liet ex-voorzitter van de Federal Reserve Alan Greenspan nog optekenen dat “er geen reden is voor centrale banken om een digitale valuta uit te brengen.” Totdat de oude garde in Westerse economieën plaatsmaakt lijkt een ambitieuze blockchain-strategie nog ver weg.