Regulatie

De ECB gaat opnieuw €500 miljard in economie pompen

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een nieuwe infusie van €500 miljard in het ‘Pandemic Emergency Purchase Program aangekondigd in haar poging om de economie te stimuleren te midden van de tweede COVID golf.


Weer meer stimulus uit Europa

Het Pan Europees Pensions Product (PEPP) zal dus worden verhoogd met €500 miljard tot een totaal van €1,85 biljoen en zal worden verlengd tot maart 2022.

“In elk geval zal de Raad van Bestuur netto aankopen doen totdat het oordeelt dat de coronavirus-crisisfase voorbij is”, aldus de aankondiging.

Het bank kredietprogramma van de ECB zal ook nog een jaar lang (tot juni 2022) zijn gunstige voorwaarden behouden en zal volgend jaar worden aangevuld met drie nieuwe aanbiedingen, voegde de bank eraan toe.

“De Raad van Bestuur heeft ook besloten om in 2021 vier aanvullende pandemische noodherfinancieringstransacties op langere termijn aan te bieden, die een effectieve liquiditeits-backstop zullen blijven bieden”, merkte de ECB op.


Geïnteresseerd in het leverage traden van Bitcoin en andere crypto? Klik hier en maak een account aan op Bybit.


Rentetarieven zullen laag blijven

Daarnaast kunnen banken leningen aangaan die gelijk zijn aan 55% van hun aandelen, inplaats van 50%. Dit terwijl de rentetarieven ongewijzigd blijven op tarieven tussen de -0,50% en 0,25%.

De Raad van Bestuur verwacht dat de basisrentetarieven van de ECB op hun huidige of lagere niveaus zullen blijven totdat de inflatievooruitzichten dichtbij de 2 procent komt, aldus het document.

Na de aankondiging van de ECB steeg de waarde van de euro met 0,4% ten opzichte van de Amerikaanse dollar.