globe, aarde
Bitcoin

‘De wereldeconomie is zo veranderlijk als de Mona Lisa’

The Economist is een gerenommeerd mediaplatform binnen de financiële wereld en volgens is de economie steeds moeilijker te grijpen sinds de start van de pandemie. Zodanig zelfs, dat The Economist de wereldeconomie vergelijkt met de Mona Lisa en spreekt over een zogenaamd Mona Lisa effect.

Het verhaal van de Mona Lisa

Ze zeggen over de Mona Lisa weleens dat de ogen van het schilderij je volgen als je ernaar kijkt en dat het schilderij ook vanuit iedere hoek en iedere keer dat je kijkt anders is. Wat dat betreft is de vergelijking van The Economist met de wereldeconomie wel te verantwoorden.

De algemene consensus binnen de financiële wereld ging gedurende de afgelopen maanden van een zachte landing naar een crash en vervolgens weer terug naar een harde landing.

Waar de Federal Reserve eerst nog zei dat een “zachte landing” haalbaar was, spreekt de Amerikaanse centrale bank nu ineens van een “milde recessie.”

Sommige mensen zijn bang dat de Federal Reserve de situatie een beetje probeert te bagatelliseren door van een “milde recessie” te spreken. Eerder deden ze immers hetzelfde met de inflatie, die volgens hen tijdelijk zou zijn. Uiteindelijk is inflatie natuurlijk altijd tijdelijk, maar het duurt allemaal een stuk langer dan gehoopt.

Is dit problematisch?

Op zich is het allemaal niet problematisch dat een groepje experts de laatste tijd veel van mening is veranderd over de wereldeconomie. Uiteindelijk moeten zij zich baseren op de data die beschikbaar is en als die elkaar continu tegenspreekt, dan is het mogelijk dat het narratief vaak anders wordt.

Er zijn in de reacties overigens ook veel mensen die het oneens zijn met Mohamed El-Erian en The Economist. Mensen roepen bijvoorbeeld dat El-Erian hier als beroemde econoom zelf ook aan bijdraagt door continu te proberen te scoren met headlines in de media, in plaats van uit te zoomen.

Uiteindelijk komt het erop neer dat mensen goed voor zichzelf na moeten denken. Wie kun je vertrouwen en wie niet? Onthoud wat mensen zeggen en controleer ook of ze hun fouten toegeven. Doen ze dat niet, dan zijn ze waarschijnlijk niet de meest betrouwbare analisten.

Bitcoin nieuws

Duitse overheid verplaatst grote hoeveelheid Bitcoin
LandBridge, een Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in de aankoop van land voor olie- en gaswinning, verdient geld aan Bitcoin miners
Volgende week vrijdag cruciaal voor Bitcoin
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Crypto analist: er komt een gigantische koersbeweging aan voor Bitcoin
Michael van de Poppe: Dit is waarom de crypto koersen dalen