Tijdelijke actie: Maak een account op Bitvavo en krijg €25 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €25
Welkomstbonus!
In de Deep Dive van vandaag gaan we dieper in op Vechain (VET) en hoe deze blockchain bij wil dragen aan het creëren van een betere wereld. Om een beter beeld te krijgen van wat VET precies is, hoe het project zich ontwikkeld heeft in de afgelopen maanden en wat we kunnen verwachten in de toekomst nemen we een duik in de recente ontwikkelingen rondom de crypto markt en de wereld van supply chain blockchain projecten.
VeChain is een cryptocurrency die furore heeft gemaakt in de wereld van digitale valuta, dankzij het gebruik ervan in transacties op de VeChainThor-blockchain. De blockchain is in 2015 gemaakt door een Chinese tech-ondernemer en was een van de eerste met een specifieke real-world use case in de ‘reële economie’.
Een van de belangrijkste redenen achter het succes van VeChain is de steun die het heeft gekregen van de Chinese Communistische Partij, die zwaar heeft geïnvesteerd in de blockchain-sector in China. Dit heeft VeChain de vrijheid gegeven om een beter netwerk op te bouwen in zijn thuisland, zonder zich zorgen te hoeven maken over regelgevende hindernissen.
Bovendien is VeChain erin geslaagd zijn concurrentie voor te blijven door samen te werken met enkele van ’s werelds toonaangevende bedrijven, waaronder Renault, BMW en LVMH. Deze bedrijven hebben ervoor gekozen om blockchain technologie te gebruiken om hun toeleveringsketens te bewaken, omdat het een efficiënte en veilige manier biedt om het verkeer van goederen en producten te beheren.
De afgelopen tijd heeft VeChain veel ontwikkelingen doorgemaakt. In deze sectie geven we een overzicht van belangrijk nieuws, zo heeft het netwerk veel gebruikers erbij gekregen en blijft het nieuwe functionaliteiten ontwikkelen zoals een nieuwe wallet voor gebruikers.
VeChain slaat de handen ineen met het Chinese bedrijf Blockmeme. Zo gaat het blockchain netwerk samenwerken met de handtassenlijn van het bedrijf. Zo wordt het mogelijk om via anti-namaak chips in de tassen bewijs en bescherming te bieden omtrent de echtheid van het artikel.
Een nieuwe wallet is ontwikkeld door VeChain die het mogelijk maakt voor gebruikers om hun VET tokens in te beheren. De wallet heeft haar gebruikers volledig voogdij over de tokens en is een teken dat het netwerk bezig is om door te groeien tot een volledig volwassen blockchain project. De ontwikkelaars zijn van plan om nieuwe features uit te brengen voor de wallet in de toekomst, waaronder een C02 emissie calculator waarmee gebruikers en bedrijven de milieu-impact kunnen monitoren.
De adoptie van het netwerk blijft toenemen, zo heeft het netwerk in de afgelopen maanden een nieuwe mijlpaal behaald. Er zijn nu namelijk ruim 2 miljoen gebruikers op het netwerk. Het laat zien VeChain blijft groeien ondanks de macro economische moeilijkheden in de markt. In de sectie On-chain Analyse duiken we verder in op wat deze ontwikkeling betekent voor het netwerk en hoe dit zich verhoudt met andere projecten.
In deze sectie nemen we een kijkje naar verschillende soorten data van het netwerk. Zo kijken we naar on-chain data die inzichten geven in de adoptie van het netwerk door gebruikers. Daarnaast kijken we ook naar de prijs en wat dit zegt over de overtuiging van investeerders en wat we mogelijk kunnen verwachten in de toekomst.
In Figuur 1 zijn een aantal verschillende on-chain statistieken te zien van het netwerk. Een daarvan is het aantal actieve adressen. Zoals aangegeven in de sectie Recente Ontwikkelingen heeft het netwerk een nieuwe mijlpaal bereikt door ruim 2 miljoen actieve adressen te ondersteunen. Een belangrijke prestatie, zeker in deze macro-economisch lastige omgeving. Ook zien we dat het netwerk al ruim 45 miljoen transacties heeft verwerkt, in vergelijking met Ethereum (ETH) is dit een stuk minder. Zo heeft ETH al ruim 1,95 miljard transacties verwerkt, ruim 43x zoveel als VeChain.
Om een beter inzicht te krijgen hoe de adoptie zich verhoudt met andere netwerken, kunnen we het aantal adressen vergelijken met de marketcap van het project. In Tabel 1 vergelijken we VET met , hier zien we dat het Ethereum netwerk uiteraard een stuk groter marketcap heeft dan VeChain (ruim 140x groter).
Dit is niet gek aangezien Ethereum de nummer 2 crypto project (op basis van marketcap) is in de markt. Logischerwijs zien we ook dat ETH veel meer adressen heeft op het netwerk, ruim 81x zo veel als we op VET zien. Als we de marketcap echter delen door het aantal adressen, kunnen we meer inzicht krijgen in de waardering van beide projecten. Opvallend genoeg is Ethereum op basis van deze metriek een stuk duurder (ruim 70% meer) gewaardeerd dan VeChain. Het laat zien dat als het netwerk weet door te ontwikkelen en haar beloftes kan voldoen, het netwerk relatief goedkoop gewaardeerd lijkt in vergelijking met grotere en bekendere blockchain projecten.
Marketcap | Adressen | Marketcap vs. adressen | |
---|---|---|---|
VeChain | $1,635 miljard | 2,085 miljoen | $784 per adres |
Ethereum | $229,192 miljard | 170 miljoen | $1.348 per adres |
Als we een kijkje nemen naar de koers van VET in de afgelopen 365 dagen zien we dat de marktwaarde van het project al een tijdje in lastig vaarwater verkeert. In Figuur 2 is te zien hoe het project een jaar geleden nog een koerswaarde van boven de $0,05 kende voordat het hard begon te dalen tot zelfs onder de $0,02. In de afgelopen maanden heeft de prijs zich een beetje hersteld en tikte het in februari kort boven de $0.03.
Momenteel hangt de prijs rond de $0,022. Als we de koers vergelijken met de all-time high van het project dan zien we dat de koers een flinke retractie heeft ondervonden, zo was de prijs in april van 2021 nog boven de $0,28. Dit betekent dat de huidige waardering bijna 92% lager is dan de all-time high koers van het project. Het laat zien dat investeerders erg veel vertrouwen hebben verloren in het project en hun investeringen meer richten op grotere gevestigde projecten zoals Ethereum. Desondanks hebben we gezien dat VeChain zich blijft ontwikkelen en mogelijk sterker uit de bearmarkt kan komen.
We zien namelijk ook dat het netwerk een bodemprijs weet te vinden rond de $0,15, in de vorige bearmarkt van 2018 / 2019 vond de koers een bodem van ongeveer $0,035. Het geeft weer dat het project zich over een grotere tijdsperiode weet staande te houden en een hogere bodemprijs weet te vormen.
Hoewel VeChain momenteel op de veertigste plek zit op basis van marketcap blijft het project nieuwe functionaliteiten bieden aan haar gebruikers. Zo komt het netwerk met een nieuwe wallet en kondigt het nieuwe partnerships aan. De ontwikkelingen zijn ook terug te zien in de adoptie van het netwerk, zo behaalde het project in de afgelopen maanden een mijlpaal door de 2 miljoen wallets te passeren.
Als we het blockchain project vergelijken met de gevestigde projecten zoals Ethereum dan zien we dat het netwerk uiteraard een stuk minder gebruikers en transacties ervaart. Desondanks, als de marketcap delen door het aantal adressen op het netwerk krijgen we een inzicht in de waardering van het project onder investeerders. Zo valt op dat Ethereum relatief ruim 70% duurder gewaardeerd wordt dan VeChain op basis van deze metriek.
Het laat zien dat het netwerk sterk in prijs is gedaald tijdens de bearmarkt. Dit zien we ook terug in de prijsanalyse. Zo is de koers van het project bijna 92% lager dan de all-time high. Wel zien we dat er een mogelijke bodem gevormd wordt rond de $0,15 die een stuk hoger is dan de bodem van de vorige bearmarkt in 2018 / 2019 (toen was de bodem ongeveer $0,035).
Donald Trump’s verkiezingsoverwinning kan een keerpunt zijn voor Ripple en de cryptosector. Ontdek hoe regelgeving en XRP’s stijging samenkomen.
Michaël van de Poppe deelt zijn bullish visie op Sei, Chainlink en Optimism. Ontdek waarom deze altcoins volgens hem veel groeipotentie hebben!
Chainlink (LINK) stijgt 40% en toont potentieel voor verdere groei richting $35. Ontdek de historische patronen en samenwerking met Tron (TRX).
Volgens The Kobeissi Letter zien we momenteel de ergste nachtmerrie van de Amerikaanse centrale bank. Wat betekent dit voor Bitcoin?
XRP maakt een indrukwekkende opmars met 24% stijging in 24 uur en 74% deze week, terwijl andere crypto’s dalen.
Michael van de Poppe voorspelt correcties voor Bitcoin, Dogecoin en altcoins. Ontdek koopzones en kansen tijdens marktvolatiliteit.