Nieuws

Fed-president: ‘Vooruitzichten inflatie zijn goed, maar geen garanties’

Het is je vast niet ontgaan dat de Amerikaanse Federal Reserve de afgelopen 14 maanden de markt op negatieve wijze in vuur en vlam zette met agressieve renteverhogingen. Die renteverhogingen waren (en zijn) nodig om de torenhoge inflatie in de Verenigde Staten de kop in te drukken.

Inmiddels zijn we al lang op weg en lijkt er eindelijk licht aan het einde van de tunnel. Al willen de beleidsmakers van de centrale bank daar nog geen definitieve uitspraken over doen.

‘Goed maar geen garanties’

St. Louis Federal Reserve Bank President James Bullard, die een groot voorstander was van de agressieve renteverhogingen van de centrale bank, is momenteel optimistisch maar ook op zijn hoede voor eventuele verslechteringen.

“Het monetair beleid zit momenteel aan de lage kant van wat voldoende restrictief is gegeven de huidige macro-economische omstandigheden”, zo liet Bullard weten tijdens een conferentie bij de Hoover Institution.

Inmiddels zijn de steunpakketten die de Amerikaanse overheid beschikbaar stelde voor de pandemie bijna opgebruikt en is de rente opgeklommen van praktisch nul naar de huidige range van 5 tot 5,25 procent.

De verwachtingen voor de inflatie lopen daarmee ook langzaam terug naar de Federal Reserve doelstelling van 2,0 procent. Waar Bullard zich zorgen over maakt is het feit dat Amerikaanse huishoudens 400 miljard dollar aan extra reserves bezitten ten opzichte van voor de pandemie.

Nieuwe inflatiegolf?

Die enorme bak met geld die bij de Amerikaanse huishoudens ligt kan in potentie voor een nieuwe inflatiegolf zorgen. Aan de andere kant maakt men zich momenteel grote zorgen om een recessie, waardoor het ook mogelijk is dat mensen deze reserves aan willen houden als stootkussen.

Alles bij elkaar zijn de omstandigheden volgens Bullard echter goed te noemen. “De vooruitzichten voor verdergaande disinflatie zijn goed, maar niet gegarandeerd”, aldus Bullard.

FED

Nu is het aftellen naar 14 juni, want dan staat de volgende rentevergadering van de Federal Reserve op het programma. Momenteel schat de markt de kans op een pauze in op 84,3 procent. De overige 16,6 procent zet in op een nieuwe renteverhoging van 0,25 procent.

Wat dat betreft is een nieuwe renteverhoging dus nog niet helemaal uitgesloten. Veel hangt waarschijnlijk af van de volgende inflatiedata, die net voor de rentevergadering publiek wordt.

Regulatie nieuws

27.000 investeerders geven $17,5 miljoen aan ChatGPT om voor hen te investeren
SBF wil documenten van oude advocatenkantoor FTX/Alameda dagvaarden om te gebruiken in zijn verdediging
BRICS denkt na over gigantische uitbreiding
Meer nieuws

Meest gelezen

AI-chatbot Bing voorspelt SHIB prijs voor juni
Concurrent van Ethereum stijgt 50 procent door AI-samenwerking
XRP stijgt boven $0,50: Redenen voor de stijging en belangrijke Datum in het verschiet