Blockchain

FK Zenit St. Petersburg maakt verzamelbare blockchain-kaarten van spelers

Zenit St. Petersburg, momenteel één van de beste clubs in de Russische Premier League, heeft zich aangemeld bij het Sorare-platform. Sorare is een fantasy-voetbalspel dat gebaseerd is op de blockchain van Ethereum (ETH).


Verzamelbaar en verhandelbaar

Vanaf vandaag, 15 oktober 2020, zullen de spelers van Zenit worden uitgebracht als verzamelbare en tevens verhandelbare digitale kaarten. Dit als onderdeel van het op de blockchain gebaseerde spel. Inmiddels zijn al 100 andere internationale voetbalclubs aangesloten op het spel, waaronder ook Juventus, Paris Saint-Germain, Real Betis en Atletico Madrid. Hiermee heeft het spel grote namen naar hun game weten te trekken.

De digitale spelerskaarten kunnen met andere managers en gamers worden uitgewisseld. Wanneer spelers minimaal 5 spelerskaarten bezitten, kunnen zij games ook daadwerkelijk gaan spelen. Elke spelerskaart heeft zijn eigen score, maar wordt wel gekoppeld aan de prestaties van de spelers in echte voetbalcompetities.


Sorare voetbalgame

Sorare wil naar verluidt de voetbalgame door ontwikkelen tot minstens de top 10 competities ter wereld. Mogelijk wordt er echter nog meer competities toegevoegd.

Sorare is in maart 2019 gelanceerd en heeft sindsdien een enorme groei meegemaakt. Maandelijks groeide de fantasy-voetbalgame gemiddeld met 52%. Naar verluidt spelen wereldwijd nu ongeveer 40.000 gamers hun voetbalspel.

Rusland blijkt een grote markt te zijn voor Sorare, want het staat naar verluidt 3e markt voor ze. Momenteel groeit het aantal gebruikers in het land hard; namelijk met bijna 70% iedere maand. Gemiddeld besteden de Russen de meeste tijd in het spel per dag, namelijk ongeveer 1 uur en 15 minuten. De toevoeging van Zenit lijkt dan ook niet meer dan logisch te zijn.

Zowel Sorare als de voetbalclub zijn blij om de toevoeging. Volgens de algemeen directeur van de voetbalclub geeft de samenwerking met Sorare een betere dekking van het merk van de club. Tevens kunnen ze op deze manier (meer) jongere fans aantrekken, ook in het buitenland.

Sorare staat inmiddels op rank 4 bij Nonfungible, een rankingwebsite voor blockchain-games en makers van verzamelbare tokens. Het bedrijf maakt naar verluidt circa $180.000 omzet per week volgens de rankingwebsite. Dit is iets minder dan de helft van de hoogst gewaardeerde game op de rankingwebsite, dat volgens Nonfungible een omzet van circa $445.000 heeft. Het is op dit moment nog niet bekend welke voetbalclub de volgende toevoeging wordt op het fantasy-voetbalspel.