FTX
Bitcoin

FTX blijkt oorzaak achter miljarden uitstroom Grayscale Bitcoin ETF

Na de introductie van de Bitcoin (BTC) Spot exchange-traded fund (ETF) kwam aan het licht dat, ondanks het succes, er aanzienlijke fondsuitstromen plaatsvonden. Centraal in deze ontwikkeling stond het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) van Grayscale Investments, waarbij meer dan $2 miljard aan GBTC-aandelen werden verkocht.

Recentelijk verzamelde data van crypto nieuwsplatform CoinDesk onthulde dat de ineenstorting van FTX aanzienlijk bijdroeg aan deze verkoopgolf.

De rol van FTX in de grote verkoopgolf van GBTC

Uit de gegevens blijkt dat FTX verantwoordelijk was voor de verkoop van 22 miljoen GBTC-aandelen, met een gecombineerde marktwaarde van ongeveer $1 miljard, wat bijna de helft van de totale uitstroom vertegenwoordigt. FTX had 22,3 miljoen GBTC-aandelen in bezit, die in oktober 2023 gewaardeerd werden op ongeveer $600 miljoen. Na de lancering van Grayscale’s ETF steeg de waarde van deze aandelen naar circa $900 miljoen, waarna FTX besloot het gehele belang te liquideren.

Contrair aan verwachtingen leidde de lancering van de ETF’s tot een daling van de Bitcoin-waarde, mede door de onverwachte verkoopdruk van FTX. Ondanks deze neerwaartse trend behouden investeerders vertrouwen in de toekomstige waardestijging van Bitcoin. Interessant is dat andere ETF’s, zoals BlackRock’s iShares Bitcoin Trust (IBIT), weerbaarheid tonen ondanks de schokken in de markt. Zo bereikte IBIT binnen slechts vier dagen een beheerd vermogen van $1 miljard, wat de diversiteit en veerkracht van de cryptomarkt onderstreept.

Whale verkoopt 100.000 BTC

Een andere oorzaak achter de forse verkoopdruk na de lancering, ligt volgens analist James van Straten onder andere ook aan een opmerkelijke verkoop van 100.000 Bitcoin door een onbekende whale. De acties, samen met de verkoop van FTX zijn boedel, zorgden voor de grootste dagelijkse prijsdaling sinds een jaar.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Kaleo: Bitcoin koers van $200.000 in aantocht
‘Aziatische MicroStrategy’ Metaplanet overtreft alle andere Japanse aandelen
Kevin Svenson: Bitcoin naar $100.000 tijdens deze cyclus
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Bitboy: Schikking tussen Ripple en SEC nabij – Verwacht enorme prijsstijging voor XRP
XRP’s toekomst: Kan het Solana, Ethereum en zelfs Bitcoin inhalen?