IMF, internationaal monetair fonds
Regulatie

IMF eist meer transparantie over El Salvador’s Bitcoin beleid

El Salvador schreef op 7 september 2021 geschiedenis door als eerste land ter wereld Bitcoin als officieel betaalmiddel in te voeren. Hoewel dit tot nu toe als een succes kan worden beschouwd, heeft deze stap het kleine Midden-Amerikaanse land niet bij iedereen populair gemaakt.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft namelijk opgeroepen tot meer transparantie. Het IMF vindt dat het land niet voldoende openheid geeft over zijn ‘Bitcoin-experiment’.

IMF waarschuwt voor mogelijke risico’s

Het IMF stelt dat de verwachte risico’s zich nog niet hebben gemanifesteerd, maar dat El Salvador verdere stappen moet zetten om de financiële stabiliteit te waarborgen. Volgens het IMF loopt het land mogelijke fiscale en financiële risico’s.

“Hoewel veel van de risico’s nog niet zijn gerealiseerd, is er een gezamenlijke erkenning dat verdere inspanningen nodig zijn om de transparantie te verbeteren.”

Sinds president Nayib Bukele in 2021 Bitcoin als wettig betaalmiddel introduceerde, heeft hij herhaaldelijk staatsmiddelen gebruikt om Bitcoin te kopen. Volgens de beschikbare data bezit El Salvador momenteel $327 miljoen aan Bitcoin. De exacte omvang van de investering is echter onduidelijk, wat vragen oproept over de transparantie van de overheid.

De Bitcoin-wet van El Salvador verplicht bedrijven om Bitcoin te accepteren als betaalmiddel. In de praktijk wordt deze wet echter nog niet volledig nageleefd. Veel bedrijven aarzelen om Bitcoin te accepteren vanwege de volatiliteit van de munt, wat ook inwoners van het land afschrikt.

Lokale en internationale kritiek op El Salvador’s Bitcoin-beleid

Naast het IMF hebben ook lokale economen kritiek geuit op het Bitcoin-beleid van El Salvador. Rafael Lemus van de UCA El Salvador Universiteit stelde vorig jaar dat de investeringen beter gebruikt zouden kunnen worden om de armoede in het land aan te pakken. Volgens Lemus heeft de Bitcoin-strategie tot nu toe geen concrete voordelen opgeleverd voor de bevolking.

Sinds 2021 heeft het IMF herhaaldelijk kritiek geuit op het Bitcoin-beleid van El Salvador. President Bukele heeft fel gereageerd op deze kritiek, waarbij hij duidelijk zijn ongenoegen heeft geuit over de internationale reacties en de critici ervan beschuldigt zijn beleid te ondermijnen. De kans dat Bukele zijn beleid zal aanpassen is klein, aangezien hij bekend staat als een van de grootste Bitcoin-voorstanders ter wereld.

De strijd tussen het IMF en El Salvador leidt echter tot aanzienlijke problemen. Het IMF is namelijk terughoudend om het land leningen te verstrekken. Als El Salvador in aanmerking wil komen voor IMF-leningen, zal het land moeten voldoen aan de eisen van het IMF en meer transparantie bieden over het Bitcoin-beleid.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Regulatie nieuws

Kraken verzet zich tegen aantijgingen van de SEC en ziet crypto’s niet als effecten
Saudi-Arabië overweegt oliehandel in Chinese yuan
34 landen tonen interesse in BRICS: Poetin benadrukt groeiende invloed
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
Crypto analist: Dit is hét moment om XRP te kopen voordat het $40 bereikt