IMF
Bitcoin

IMF maakt 180 graden Ommekeer over Crypto: Verbod is Niet de Oplossing

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) lijkt zijn standpunt over cryptocurrency’s te herzien. Nadat het fonds eerder suggereerde dat landen het gebruik van crypto’s zouden moeten verbieden, geeft het nu aan dat deze aanpak mogelijk niet de juiste weg is.

Cryptocurrency acceptatie in Latijns-Amerika en de Caraïben

In een recent gepubliceerd rapport onderzochten IMF-economen het gebruik van cryptocurrency’s in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. De mate van acceptatie in deze regio’s verschilde enorm, waarbij landen als El Salvador veel opener stonden tegenover het idee van adoptie dan andere landen die bedenkiingen hadden vanwege de mogelijke risico’s. De economen van het IMF leken in hun rapport eerder geneigd te zijn tot het omarmen van cryptovaluta’s, mits deze op de juiste manier gereguleerd worden.

“Hoewel sommige landen cryptocurrencies volledig verboden hebben vanwege de risico’s, zou deze aanpak op de lange termijn niet effectief kunnen zijn”, concludeerden de economen in hun rapport.

Verandering in IMF’s standpunt

Deze mening vertegenwoordigt een duidelijke koerswijziging voor het IMF, dat slechts enkele maanden eerder in een ander rapport voorstelde dat landen crypto’s zouden moeten verbieden. Die zienswijze werd gedeeld door enkele directeuren in de raad van bestuur, maar ook toen leek de consensus al te neigen naar betere regulatie in plaats van een totaal verbod.

Voordelen van Cryptocurrency volgens het IMF

Volgens de economen van het IMF kan cryptocurrency een aantal voordelen bieden aan gebruikers. In hun rapport stellen zij dat cryptovaluta’s onder andere bescherming kunnen bieden tegen macro-economische onzekerheid, financiële inclusie kunnen bevorderen en snellere betalingen kunnen faciliteren.

Analyse van CBDC’s in Latijns-Amerika

Het rapport gaat ook in op de recente pogingen in Latijns-Amerika om digitale valuta’s van centrale banken (CBDC’s) te ontwikkelen. Uit een enquête onder functionarissen in de regio bleek dat de helft van de respondenten zowel retail- als institutionele CBDC-opties overwoog. CBDC’s werden gezien als een middel om veerkracht te bieden in gemeenschappen die kwetsbaar zijn voor natuurrampen, en om financiële inclusie in afgelegen gebieden te bevorderen.

De problemen van cryptocurrencies

Hoewel het IMF de voordelen van cryptocurrency’s onderstreept, wijst het ook op de problemen die landen ondervinden bij de integratie ervan in hun economieën. In Argentinië heeft de centrale bank bijvoorbeeld maatregelen genomen om het gebruik van cryptovaluta’s te beperken, terwijl in El Salvador, dat Bitcoin als wettig betaalmiddel heeft geaccepteerd, de grootschalige toepassing nog problemen ondervindt.

Conclusie

De recente verandering in het standpunt van het IMF ten aanzien van cryptocurrency’s en Bitcoin in het bijzonder markeert een opmerkelijke verschuiving in de benadering van deze nieuwe technologieën. Hoewel de nadruk blijft liggen op een solide regelgevend kader, lijkt het duidelijk dat het idee van een algeheel verbod op crypto’s steeds minder aanhang vindt.

Gratis 20 euro aan Crypto

Wil je de opwindende wereld van cryptocurrency betreden en de mogelijkheid verkennen om Dogecoin te kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke cryptocurrency-exchanges in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 20 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 1.000 euro aan transacties.

Bitcoin nieuws

Bitcoin-dominantie bereikt nieuw hoogtepunt: Komt er nu een altcoin-explosie?
Cryptomarkt onder druk: Bitcoin koers duikt plotseling omlaag
Bitcoin jaagt op Google: marktkapitalisatie nadert $2 biljoen
Meer nieuws

Meest gelezen

Elon Musk wil Amerikaanse centrale bank opheffen
Miljonair met Dogecoin? Velen zien droom uitkomen door Trump en Musk
Robert Kiyosaki waarschuwt Bitcoin-investeerders: “Wees geen varken”
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk