IMF, internationaal monetair fonds
Regulatie

IMF werkt aan wereldwijd platform voor CBDC’s

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is bezig een wereldwijd platform voor CBDC’s te maken. Dit systeem moet het makkelijker maken voor digitale valuta’s van centrale banken (CBDC’s) om met elkaar te werken, volgens een bericht van Reuters op maandag. Verschillende regeringen over de hele wereld zijn deze digitale valuta’s aan het opzetten.

Het IMF is van mening dat er brede consensus nodig is over zo’n platform. Dit om te voorkomen dat particuliere cryptocurrencies het operationele gat vullen dat ontstaat zonder een gestandaardiseerd, wereldwijd systeem voor CBDC’s.

IMF wil betere samenwerking

Kristalina Georgieva, de directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), kondigde maandag aan dat het IMF werkt aan een wereldwijd platform om transacties met digitale valuta’s van centrale banken (CBDC’s) tussen verschillende landen te faciliteren.

“Tijdens een conferentie in Rabat, Marokko, gaf Georgieva aan dat CBDC’s niet slechts gefragmenteerde nationale initiatieven mogen zijn. “”Voor meer efficiënte en eerlijke transacties, hebben we systemen nodig die landen onderling verbinden; we hebben een naadloze samenwerking nodig””, benadrukte ze.

Wat zijn CBDC’s?

CBDC’s zijn digitale vormen van geld die door een centrale bank worden gemaakt, net als het normale geld dat we kennen. Ze kunnen worden gedekt door fiat-valuta of andere activa zoals goud.

De voordelen van CBDC’s zouden onder andere kunnen bijdragen aan het bevorderen van financiële inclusie en het verlagen van betalingskosten. Momenteel bedragen de gemiddelde overmakingskosten ongeveer 6,3%, wat neerkomt op $44 miljard per jaar.

Volledig potentieel benutten

“Als landen CBDC’s alleen ontwikkelen voor lokaal gebruik, benutten we hun potentieel niet volledig”, voegde Georgieva toe.

Ze merkte op dat 114 landen al aan het onderzoeken zijn hoe ze CBDC’s kunnen implementeren, waarbij 10 van hen al klaar zijn met hun ontwikkeling. Echter, veel landen, waaronder de Verenigde Staten en Canada, bevinden zich nog in de beginfase en vragen zich nog steeds af of het ontwikkelen van een CBDC de moeite waard is.

IMF is geen fan van cryptocurrencies

Het IMF is dus druk bezig met CBDC’s, maar is absoluut geen fan van cryptocurrencies. Hoewel traditionele gedecentraliseerde cryptocurrencies zoals Bitcoin geprezen worden als een manier om het versturen van geld goedkoper te maken, heeft het IMF zich nooit positief uitgesproken over El Salvador’s acceptatie van Bitcoin als wettig betaalmiddel in 2021. De instelling vreesde dat deze status van de munteenheid de economie kon destabiliseren.

Stablecoins zoals Tether (USDT) en Circle’s USDC zijn ook onderwerp van discussie vanwege hun potentieel om te ontwrichten en de risico’s die gepaard gaan met hun reserves. Het IMF merkte eerder dit jaar op in een vijfpuntsplan voor crypto-regulatie dat uitgevers van dergelijke stablecoins net als banken gereguleerd zouden moeten worden.

Regulatie nieuws

Amerikaanse rechtbank bevriest Noord-Koreaanse cryptorekeningen
ARK Invest en 21Shares wijzigen voorstel voor spot Ethereum ETF na feedback
IMF adviseert Nigeria om licenties te verlenen aan wereldwijde cryptocurrency-exchanges
Meer nieuws

Meest gelezen

Nieuwe wending in Ripple-rechtszaak: belangrijke deadline SEC verstreken
Ripple in problemen: SEC verwerpt voorstel voor verlaging boete
Kan de Ripple (XRP) koers 50 dollar worden?