Wat is Enjin?

Het verhaal van Enjin begint in 2009 met de oprichting van het Enjin Network door Maxim Blagov en Witek Radomski. Enjin is een op community gericht gaming-platform dat al snel meer dan 20 miljoen spelers van over de hele wereld bijeenbracht.

Kharkov, Ukraine - May 27, 2021: Man use mobile phone with Enjin NFT crypto blockchain wallet app, banner photo

Het duurde uiteindelijk tot 2017 voordat men bij Enjin de cryptowereld in het vizier kreeg. Geïnspireerd door de nieuwe mogelijkheden die blockchain technologie voor gaming te bieden heeft besloot Enjin in te stappen. In augustus 2018 lanceerde het middels een ICO hun eigen Enjin Coin (ENJ). In totaal haalde het project met de ICO 18,9 miljoen dollar op. Het doel van Enjin? Om de wereld van videogames en blockchain te combineren om unieke ecosystemen te creëren.

Het platform draait op Ethereum en maakt het mogelijk om Fungible Tokens en Non-Fungible Tokens (NFTs) in games te implementeren. Inmiddels heeft het bedrijf samenwerkingen met onder meer Atari, BMW, Microsoft, Samsung en Unity. Sinds december 2020 heeft Enjin meer dan 35 app- en gameontwikkelaars aan zich weten te binden. Hetgeen laat zien dat ze bij Enjin niet de enige zijn die potentie zien in de combinatie van blockchain technologie en gaming.

Enjin logo

Hoe werkt Enjin?

Om te begrijpen hoe Enjin werkt moet je eerst het doel van het project begrijpen: de wereld van videogames verbinden met blockchain technologie om transacties van objecten tussen deze games te faciliteren. In theorie is het mogelijk om een zwaard uit World of Warcraft ook in te zetten bij andere games. Om dit voor elkaar te krijgen moeten ontwikkelaars bepaalde zaken met elkaar afstemmen, maar het opent een enorme pool van mogelijkheden voor games om samen te werken. Blockchain technologie vormt zo een verbindende factor tussen games en is daarmee de basis voor de metaverse. Maar dit is niet het enige wat mogelijk is.

Stel je voor dat je jarenlang aan een karakter in World of Warcraft hebt gewerkt en plotseling besluit Blizzard te stoppen met de game. In de wereld voor blockchain technologie betekent die beslissing dat je jouw karakter en alle gespaarde items kwijt bent. Dankzij blockchain technologie is het mogelijk om alle items in de vorm van NFTs tot in de eeuwigheid te bewaren. Je kunt ze bewaren als herinnering, maar ook verkopen als bepaalde verzamelaars waarde zien in jouw karakter of de items die je door de jaren heen hebt gevonden. Daarnaast is het mogelijk dat een andere game-ontwikkelaar het oppakt en het mogelijk maakt om bepaalde items uit World of Warcraft tot leven te wekken in een ander digitaal universum.

Zo kan het gebeuren dat bepaalde items die in theorie niets meer waard waren, ineens weer waarde krijgen omdat ze in een andere virtuele wereld gebruikt kunnen worden. De combinatie van blockchain technologie en gaming brengt de speel- en verzamelervaring in theorie naar een compleet ander niveau. Dit is wat Enjin met zijn Platform mogelijk maakt.

Wie zijn de oprichters van Enjin?

Enjin werd in 2009 opgericht als een gaming communityplatform door Maxim Blagov en Witek Radomski. Blagov werd CEO en verantwoordelijk voor de creatieve richting van het bedrijf. Radomski werd technisch directeur en was verantwoordelijk voor de technische ontwikkeling van producten.

Witek Radomski – Oprichter van Enjin

Het idee om de blockchain voor Enjin te introduceren, werd voor het eerst voorgesteld door Radomski nadat hij in 2012 geïnteresseerd raakte in Bitcoin. Uiteindelijk werd het bedrijf overtuigd om de Bitcoin als betalingsoptie te accepteren.

Nadat hij had geleerd over Ethereum en smart contracten, besloot hij dat hij zijn eigen blockchain software wilde maken. Radomski is ook de auteur van de ERC-1155-tokenstandaard, een nieuwe standaard voor door Ethereum uitgegeven tokens die in juni 2018 werd geïntroduceerd, in juni 2019 werd afgerond en wordt gebruikt voor het slaan van zowel fungibele als non-fungible tokens.

Witek Radomski – Oprichter van Enjin

De Enjin Wallet

Een belangrijke spil in het technologische web van het Enjin Platform is de ENJ Wallet. Dit is de digitale portemonnee die de interactie tussen games en de blockchain mogelijk maakt. Dit is mogelijk omdat iedere Enjin Wallet een Ethereum adres verbindt aan een gebruiker op het Enjin Platform. Op deze manier wordt ieder item in een game die draait op het Enjin Network automatisch omgezet in een ERC-1155 token en kan de gebruiker de token terugvinden in zijn of haar wallet. Hier komt ook meteen het decentrale aspect van het Enjin Network terug, want de gebruiker is als enige de baas over zijn eigen tokens. Het Network doet niets met het beheer van de token, dat is volledig aan de gebruikers.

Nadeel van een decentrale oplossing is dat iedere interactie met de blockchain een kleine betaling vergt, waarvoor je Enjin Coins nodig hebt. Dit maakt dat iedere interactie met de game, ieder karakter en ieder item een daadwerkelijke economische waarde vertegenwoordigt. Dit voegt niet alleen waarde toe voor de gebruikers, maar ook voor de ontwikkelaars die veel interessante nieuwe toepassingen kunnen bouwen. Dit zorgt ervoor dat ontwikkelaars op nieuwe manieren geld kunnen verdienen en tegelijkertijd dat de gebruikers ook een graantje mee kunnen pikken. Gamen en geld verdienen leek lang een onmogelijke combinatie, maar tegenwoordig is het, onder andere dankzij Enjin, mogelijk.

Wat is Enjin?

$ 0,00

 

Wat is Enjin? koers  
Prijs wijziging 24h   
Marktkapitalisatie   
Volume  
24h laag / hoog  
Rang  
All Time high   
All Time low   

De toekomst van Enjin

Het grote probleem met blockchain technologie is de schaalbaarheid. Ethereum kan op dit moment slechts 15 transacties per seconde verwerken. Dat is niet genoeg voor wereldwijde adoptie en kan ervoor zorgen dat transacties behoorlijk duur worden als het druk is op het netwerk. Als je 50 euro moet betalen om een nieuw in-game item in je wallet te krijgen, dan denk je wel twee keer na voordat je dat accepteert.

Om dat probleem op te lossen is Enjin begonnen met de bouw van Efinity. Een technologie die het mogelijk maakt om transacties binnen het Platform op te schalen. Het is een soort tweede laag op de Ethereum blockchain. Hierdoor hoeft niet langer iedere transactie binnen het Enjin Netwerk op de Ethereum blockchain gepubliceerd te worden. Vergelijkbaar met hoe het Lightning Netwerk werkt voor Bitcoin.

Daarnaast zijn ze bezig om het project te laten samenwerken met het Polkadot netwerk. Het idee is om van Efinity een side-chain binnen het Polkadot netwerk te maken om hele snelle en goedkope transacties te faciliteren. Als dat lukt, dan is het mogelijk om transacties door te voeren voor 0,000001 dollar per stuk. Daarnaast kan het project op deze manier tussen de 700 en 1.000 transacties per seconde verwerken.

Wat in eerste instantie genoeg moet zijn om de komende jaren de adoptie van ENJ te ondersteunen. Met 42.000 tot 60.000 transacties per minuut moet het mogelijk zijn om praktische alle transacties van gamers in online-spellen bij te houden. Al Enjin hierin slaagt, dan gaan we de komende jaren waarschijnlijk nog veel horen van dit interessante project. Het toekomstige succes van Enjin hangt natuurlijk ook af van de vraag naar de combinatie tussen blockchain technologie en gaming. Op dit moment lijkt die aanwezig, maar je weet nooit wat de toekomst te brengen heeft.

Waar kan je de Enjin Coin kopen?

Enjin Coin kan worden gekocht op cryptocurrency exchanges zoals Bitvavo, Binance, FTX, KuCoin en nog veel meer. Je kunt de Enjin Coin kopen met Euro, Dollar maar ook met cryptomunten. De meeste mensen in Nederland gebruiken Bitvavo om ENJ te kopen. Bitvavo is namelijk de grootste en goedkoopste crypto exchange in Nederland.