Blockchain Nieuws

Is blockchain de sleutel voor het vechten tegen COVID-19?

Met de ontwikkeling en gebruik van de COVID-19-applicatie op de smartphone in Nederland, roept dit ook enkele, op privacy-gerichte, vragen met zich mee. Is de blockchain-technologie mogelijk de perfecte oplossing voor dit privacy-probleem?


Behoud van privacy

Volgens de minister van Financiën in Japan, Taro Aso, kan deze technologie de oplossing zijn in de wereldwijde strijd tegen het COVID-19-virus. Hij is namelijk van mening dat de blockchain-technologie een enorm belangrijke rol kan spelen bij zowel het traceren van contracten en het behouden van de volledige privacy.

Een dergelijke oplossing kan volgens de Japanse minister van Financiën de autoriteiten bijdragen aan het zoeken naar toepasselijke maatregelen, zonder dat de privacy van iedereen dat zich heeft aangesloten op het systeem ook maar op enig moment in gevaar wordt gebracht. Dat hier grote zorgen over zijn, zien we bijvoorbeeld bij het gebruik van de COVID-19-app in Nederland, waarbij onlangs gewaarschuwd is dat hier op geen enkele wijze mee mag worden gefraudeerd.


Strijd tussen blockchain community en overheid Japan

Volgens de Japanse minister van Financiën is er echter ook nog een strijd gaande tussen de Japanse regering en de blockchain-community in het land. Zo zouden een aantal blockchain-communities in het land op dit moment nog vijandig tegenover de regelgevers staan. Dit vanwege de overtuiging dat ze innovatie kunnen belemmeren vanwege een gebrek aan kennis van de relatief nieuwe technologie.

Hij heeft dan ook aangegeven dat deze strijd moet stoppen en dat de communities en de Japanse regering moeten gaan samenwerken om ervoor te zorgen dat de technologie met een goed doel wordt ingezet.


Cryptocurrencies, de blockchain en COVID-19

Dit is niet de eerste keer dat de blockchain in verband wordt gebracht met de bestrijding van COVID-19. Zo werd in april al door een IoT-specialist in samenwerking met een databedrijf een blockchain-oplossing bedacht voor dit doel. Zij bedachten een systeem dat zich zou richten op het veilig afhandelen van de resultaten van COVID-19-massatests. Naar verluidt wordt dit systeem nu dan ook grootschalig ingezet. Wil jij meer weten over dit onderwerp? Klik dan hier om naar het betreffende artikel te gaan.

De cryptocurrency exchange BitMEX heeft hiernaast een bedrag van circa $2.5 miljoen verdeeld over een aantal bedrijven en initiatieven, met als doel om COVID-19 te bestrijden. Naast BitMEX heeft ook Binance ongeveer hetzelfde bedrag gedoneerd aan bedrijven en initiatieven met hetzelfde doel. Benieuwd naar dit onderwerp? Klik dan hier.

In Italië heeft men zelfs in een dorp een nieuwe, eigen valuta ontwikkeld en gelanceerd. Dit om de lokale ondernemingen ondersteuning te bieden als gevolg van het wereldwijde corona-virus. Alhoewel het gelanceerd is in een dorp met slechts zo’n 550 inwoners, lijkt het project goed te zijn ontvangen. Wil jij hier meer over weten? Klik hier.

Tot slot is er niet alleen maar positief nieuws omtrent cryptocurrencies en COVID-19. Zo blijkt dat er door Noord-Koreaanse hackers een phishingcampagne is gestart met het doel het stelen van crypto’s. Dit blijkt nadat het cyberbeveiligingsbedrijf ‘Cyfirma’ een onderzoek gestart heeft omtrent dit onderwerp. Benieuwd naar wat zij te zeggen hebben hierover? Klik dan hier om naar het betreffende artikel te gaan.


Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten