Kraken Octopus
Exchange, Regulatie

Kraken zal gegevens van 42.000 gebruikers delen met de Amerikaanse IRS

De in de Verenigde Staten gevestigde cryptocurrency-exchange Kraken heeft aangekondigd dat ze in overeenstemming met een gerechtelijk bevel de gegevens van 42.000 gebruikers zal delen met de Amerikaanse Internal Revenue Service (IRS). De overdracht van deze informatie aan de belastingdienst staat gepland voor begin november.

Profiel- en transactiegegevens moeten worden verstrekt

Kraken verstrekt op haar ondersteuningspagina nadere details over deze stap. Het gerechtelijk bevel, dat dateert uit mei 2021 en is afkomstig van de Amerikaanse districtsrechtbank voor het noordelijke district van Californië, vroeg Kraken om “een breed scala aan documenten en gegevens” over haar Amerikaanse klanten te produceren en deze door te geven aan de IRS. Naar aanleiding van het oorspronkelijke gerechtelijke bevel heeft Kraken bezwaar gemaakt tegen de IRS-eisen en de dagvaarding aangevochten bij de rechtbank. Het bedrijf is overtuigd van het feit dat het aantal getroffen klanten en de hoeveelheid klantgegevens “aanzienlijk zijn verminderd”.

De rechtbank heeft Kraken bevolen om profiel- en transactiegegevens te verstrekken voor klanten die gedurende een enkel jaar, van 2016 tot 2020, meer dan $20.000 aan transacties hebben uitgevoerd. Dit geldt ook voor klanten die geen transacties hebben gedaan maar wel stortingen en opnames op hun rekeningen hebben verricht.

De gegevens die Kraken deelt met de IRS omvatten namen, geboortedata, belastingnummers, adressen, contactinformatie en transactiegeschiedenis van de getroffen klanten. Naar verwachting zullen ongeveer 42.000 accounts gegevens aan de IRS verstrekken.

Vergelijkbare zaak met Coinbase

Het Amerikaanse Hof van Beroep voor het Eerste Circuit behandelt momenteel een vergelijkbare zaak waarin de IRS gebruikersgegevens van Coinbase opeist. In 2018 informeerde Coinbase haar 13.000 getroffen klanten dat zij de IRS zou voorzien van hun belastingnummer-ID’s, namen, geboortedata, adressen en historische transactiegegevens van 2013 tot 2015.

Een van de gebruikers, James Harper, heeft beroep aangetekend tegen de IRS om te voorkomen dat de Amerikaanse overheid onbelemmerde toegang krijgt tot de transactiegeschiedenis van een gebruiker. In oktober 2023 heeft het DeFi Education Fund, een belangenbehartigingsgroep voor cryptocurrency, een amicusbrief ingediend ter ondersteuning van Harper’s zaak.

Regulatie nieuws

Brazilië komt met een belasting van 15% op crypto-inkomsten uit buitenlandse exchanges
Wijst deze stap van de SEC op een goedkeuring van Spot Bitcoin ETF op 10 Januari 2024?
Cristiano Ronaldo aangeklaagd in Florida in verband met Binance-promotie
Meer nieuws

Meest gelezen

Analist voorspelt: XRP klaar voor explosieve groei van 61.000% in aankomende Bullrun
Analist voorspelt gigantische koersexplosie voor deze crypto
Deze 3 crypto’s kunnen in December flink gaan dalen