Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
Op 9 november publiceerde Forbes een interview met Joseph Lubin, mede-oprichter van Ethereum en oprichter van ConsenSys. Lubin vertelde in het gesprek dat hij hoopt dat China’s digitale Yuan interoperabel is met openbare blockchains zoals Ethereum. Hij zegt bovendien China te willen helpen om “expert in Ethereum-technologie” te worden.
In het interview met blockchain-journalist Michael del Castillo besprak de Canadees Lubin onder meer Facebook’s Libra, de toekomst van Ethereum, en China’s ambitieuze blockchain- en cryptoplannen. Over China’s plannen voor een zogeheten Central Bank Digital Currency (CBDC), de digitale Yuan, zegt hij:
“Ik neem aan dat hun digitale valuta precies dat zal zijn wat het meest gunstig is voor het Chinese leiderschap. Hopelijk is dat een open systeem waarmee Ethereum interoperabel kan zijn, maar ik weet het niet.”
Lubin vertelt ook dat hij graag meer deelname van China in het Ethereum-ecosysteem zou willen zien. Volgens hem is de Ethereum-blockchain namelijk een stuk krachtiger en geavanceerder dan de systemen die China gebruikt, bijvoorbeeld voor het Belt & Road-handelsplatform. Hij staat open om China te helpen kennis te maken met de voordelen van Ethereum:
“Ik wil China graag helpen om expert te worden in Ethereum-technologie. Het algemene idee hierachter is dat Ethereum een van de sterkste blockchain-technologieën is, en het is een erg positief virus om in de hoofden van mensen te planten.”
Del Castillo vraagt de mede-oprichter van Ethereum hoe hij China’s interesse in blockchain ziet. Op de vraag of China de technologie wellicht voor verkeerde doeleinden zou kunnen gebruiken, zegt Lubin:
“China is een business die zijn eigen regels schrijft en een gigantisch klantenbestand heeft – 1,4 miljard mensen. Dat is een economische kracht waar je moeilijk mee kan concurreren.”
Volgens de Canadees is het dan ook niet ondenkbaar dat China’s blockchain-strategie zal mikken op het verzwakken van de dollar als wereldvaluta. Als het openstellen van hun blockchain-systeem hiervoor gunstig is, zullen ze het wellicht doen, denkt Lubin. Toch denkt hij niet dat de Chinese CBDC hierin een belangrijke rol zal gaan spelen. Dit is wellicht onderdeel van het Russisch-Chinese plan om handel te drijven zonder dollars te hoeven gebruiken. Een digitale valuta zou hier bij kunnen helpen. Lubin voegt toe:
“Er zijn veel redenen waarom de Amerikaanse invloed krimpt en waarschijnlijk zal blijven krimpen. Dat hoeft niet per se slecht te zijn, maar bepaalde aspecten zullen wel slecht zijn. De cryptocurrency van China wordt daarbij, denk ik, geen belangrijke factor.”
De interviewer vroeg hem bovendien naar de mogelijkheid dat de Chinese overheid andere crypto-valuta’s, waaronder ETH, gaat verbieden om concurrentie te beperken. Volgens Joseph Lubin in dit geen gemakkelijke taak, en zijn hier onder andere diepgaande analyses van dataverkeer voor nodig. Het ligt er volgens hem dan ook aan hoezeer de overheid gemotiveerd is om bestaande crypto’s te weigeren. Momenteel is het nog altijd niet volledig legaal om crypto te bezitten of verhandelen in China. Recentelijk schrapte het land echter plannen om Bitcoin-mining te verbieden, wat tot hernieuwde hoop op legalisering leidde binnen de crypto-community.
Niettemin stelt Lubin in het interview dat China het “wel [degelijk] kan doen als het willen”, hoewel nieuwe technologieën zoals blockchain-streaming via satelliet en ‘mesh-netwerken’ censureren steeds moeilijker maken.