BTC Crash
Nieuws

Onderzoek: Groot deel van de Bitcoin-Traders staan op verlies

De Bitcoin (BTC) koers stabiliseerde bijna twee maanden lang rond de $30.000, alvorens in slechts twee dagen af te zakken naar $26.000. Analyseplatform Glassnode presenteerde een diepgaand onderzoek op basis van on-chain data om een duidelijker beeld van de markt te schetsen. Hieruit kwamen enkele opvallende bevindingen naar voren.

Bitcoin daling onderbreekt stabiliteit

Bitcoin kende een opmerkelijk lange periode van stabiliteit, waarbij er een moment was dat zowel Ethereum (ETH) als BTC minder volatiel waren dan traditionele goederen zoals olie.

Echter, in de cryptowereld is niets gegarandeerd. Recentelijk ervoer het netwerk de sterkste eendaagse koersdaling van het jaar, waarbij de waarde tijdelijk zelfs onder de $25.000 dook. De voornaamste oorzaak van deze daling lijkt gerelateerd te zijn aan de vele longposities in futurescontracten en de daaropvolgende liquidaties.

Impact van de Crash op Korte Termijn Houders

Dat de crypto crash hard aankwam wordt duidelijk uit de cijfers. Een groot deel van de zogeheten Short Term Holders(STH), oftewel korte termijn houders, heeft met de huidige koers een verliesgevende positie. Glassnode definieert korte termijn handelaren als adressen die bitcoin minder dan 155 dagen lang bezitten.

Uit de cijfers blijkt dat 88,3% van deze korte termijn adressen hun BTC voor een hogere prijs hebben aangeschaft dan waar deze nu voor wordt verhandeld. Dit suggereert dat veel recente investeerders momenteel een negatief rendement hebben op hun Bitcoin-investeringen. Van de totale hoeveelheid BTC in handen van STH staat 2,28 miljoen BTC op verlies, terwijl slechts 300.000 BTC winstgevend is.

STH voor het Bitcoin netwerk over de afgelopen jaren
STH voor het Bitcoin netwerk over de afgelopen jaren – Glassnode

Reactie van Korte vs Lange Termijn Beleggers op Koersdalingen

Korte termijn handelaren, vaak nieuwkomers op de markt, zijn gevoeliger voor prijsschommelingen dan ervaren beleggers. Deze gevoeligheid kan ervoor zorgen dat een aanhoudende koersdaling van Bitcoin leidt tot een domino-effect: uit angst verkopen deze investeerders in toenemende mate. Concreet betekent dit dat wanneer de Bitcoin-koers belangrijke drempels, zoals $26.000 of $25.000, doorbreekt, dit kan leiden tot een nog grotere daling.

Ter vergelijking, langere termijn investeerders lijken juist niet of nauwelijks te reageren op de prijsdaling van BTC. Deze beleggersgroep heeft over het algemeen een sterke overtuiging in het Bitcoin netwerk en houdt aan hun munten vast. Sterker nog, de lange termijn beleggers kochten zelfs munten bij in de afgelopen dagen terwijl de BTC koers bleef zakken.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Bitcoin nieuws

BlackRock Bitcoin ETF ziet eerste uitstroom op dag met record-ETF-uitstromen
Zit Bitcoin al op de top van zijn bullmarkt?
Crisis op de cryptomarkt: Dit is waarom de crypto-koersen zijn gedaald
Meer nieuws

Meest gelezen

Cathie Wood: 6 Ethereum is genoeg om miljonair te worden
Macro-guru: Ethereum en Solana gaan richting de ‘bananen-zone’
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?