schiff
Regulatie

Peter Schiff waarschuwt voor gevolgen van aanstaande Amerikaanse renteverlagingen

De bekende econoom Peter Schiff heeft scherpe kritiek geuit op de verwachte beleidsmaatregelen van de Federal Reserve, met name de aanstaande renteverlagingen en de mogelijke herinvoering van kwantitatieve versoepeling (QE). Op maandag uitte hij zijn zorgen via X (voorheen Twitter).

Renteverlagingen en de impact op kredietnemers

Volgens Schiff is het onwaarschijnlijk dat de komende renteverlagingen daadwerkelijk zullen leiden tot lagere rentetarieven voor de meeste kredietnemers. Zo stelt hij dat hypotheekrentes waarschijnlijk hun dieptepunt al hebben bereikt en eerder zullen stijgen dan dalen. Schiff waarschuwt dat de Fed mogelijk teruggrijpt op kwantitatieve versoepeling om deze stijging tegen te gaan, maar dit zou de waarde van de dollar onder druk zetten en de inflatie opnieuw aanwakkeren.

Schiff verklaarde verder: “De dalende waarde van de dollar zal het aflossen van Amerikaanse schulden vergemakkelijken, maar het toenemende aanbod van dollars zal handelstekorten omzetten in activa-aankopen in plaats van in staatsobligaties.”

Deze verschuiving, zo meent Schiff, kan leiden tot grotere economische instabiliteit, waarbij inflatie en schuldenproblematiek alleen maar erger worden.

Zorgwekkende economische vooruitzichten

Naast zijn zorgen over de renteverlagingen, wees Schiff ook op de bredere economische schade die volgens hem aan de horizon ligt. Hij benadrukte de zwakke staat van de Amerikaanse economie en de slechte financiële situatie van veel consumenten. Vorige week verklaarde Schiff nog dat “de Amerikaanse economie historisch zwak is en dat consumenten er nog nooit zo slecht voorstonden.”

Wat zou Schiff anders doen?

Wanneer Schiff werd gevraagd wat hij zou doen als hij in de schoenen van de Federal Reserve stond, stelde hij rentestijgingen voor van wel 100 basispunten, evenals een uitbreiding van het beleid van ‘quantitative tightening’ (QT). Hoewel dit de inflatie zou kunnen beteugelen, erkent Schiff dat het ook desastreuze gevolgen zou kunnen hebben voor de financiële markten. Toch ziet hij dit als een betere optie dan het huidige pad dat de Fed bewandelt.

De toekomst zal uitwijzen of Schiff’s voorspellingen over een mogelijke economische ineenstorting bewaarheid worden, maar zijn kritiek op de huidige beleidsmakers blijft duidelijk.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Regulatie nieuws

Fed verlaagt rente onverwacht met 0,50%: Positieve reactie op beurzen en cryptomarkt
Hongkong werkt aan AI-richtlijnen voor de financiële sector
Kraken verzet zich tegen aantijgingen van de SEC en ziet crypto’s niet als effecten
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’