Bitcoin

Dit is waarom de Bitcoin prijs momenteel stijgt

Van een groeiende interesse van institutionele beleggers en de halvering van de Bitcoin. Dit zijn de redenen voor de stijgende prijs van de Bitcoin.


Waarom stijgt de Bitcoin?

De prijs van de Bitcoin ligt boven de $16.500. De huidige prijs vertegenwoordigt een waardestijging van 35% over de afgelopen drie maanden.

De prijs is zeer snel gestegen sinds maart. Destijds daalde de Bitcoin koers drastisch tot het laagste punt van het jaar, een prijs van $4.000. Sindsdien kwam er een razendsnel herstel opgang waardoor de koers al snel boven de $10.000 uitkwam. BTC wist vervolgens nieuwe hoogtepunten te bereiken die sinds de bull run van 2017 niet gezien waren. Echter, deze keer zijn de omstandigheden anders.

Er zijn veel verschillende redenen voor de prijsstijging van de Bitcoin dit jaar. Denk bijvoorbeeld aan de investeringen van grote instellingen zoals MicroStrategy en Grayscale. Daarbij komt de beslissing van PayPal die 300 miljoen gebruikers kennis laat maken aan crypto’s.

Verder hebben we dit jaar gezien dat de Bitcoin opnieuw is gehalveerd. Ook deze factor speelt zeker een rol bij de prijsstijging van de munt. Al deze factoren samen hebben dit jaar een indrukwekkende prijsstijging veroorzaakt. In dit artikel gaan we dieper in op de positieve factoren.


Vanaf nu tot 10 december geeft crypto exchange Bybit alle nieuwe en bestaande gebruikers bonussen tot $500! Klik hier.


Het MicroStrategy effect

Van augustus tot september van dit jaar investeerde de internationale gigant MicroStrategy $425 miljoen in Bitcoin. Na de investering van MicroStrategy investeerde Square op 8 oktober 2020 ook $50 miljoen.

Sinds deze investeringen hebben MicroStrategy en Square aanzienlijke winsten gemaakt van 46% en 53%, waarbij de Bitcoin van beide bedrijven nu respectievelijk $620 miljoen en $76 miljoen waard is.

Wat misschien nog wel positiever is, is dat deze grote bedrijven uitgesproken voorstanders van de Bitcoin zijn geworden.

Michael Saylor, de CEO van MicroStrategy, heeft de Bitcoin publiekelijk geprezen. Toen zijn bedrijf voor het eerst zijn investeringsintenties aankondigde, beschreef Saylor Bitcoin de Bitcoin als digitaal goud. Hij zei dat de crypto valuta sterker, sneller en slimmer is dan elk type geld dat eraan voorafging.


Steun van grote investeerders

Door de grote prijsstijging van de Bitcoin, in de tweede helft van 2020, hebben ook enkele grote andere bedrijven de crypto valuta omarmd.

JPMorgan is hiervan een van de grootste voorbeelden. In 2017 bestempelde de CEO van JPMorgan, Jamie Dimon, Bitcoin als fraude. In oktober zei de investeringsbank dat de Bitcoin solide concurreert met goud, en dat het potentiële voordeel op de lange termijn voor de Bitcoin groot is.

Ook Paul Tudor Jones, een miljardair en hedgefonds manager, vergeleek het kopen van de Bitcoin met vroeg investeren in technologie bedrijven.

Bovendien zei Stanley Druckenmiller, een miljardair die eerder afwijzend tegenover de Bitcoin stond, dat de beroemde crypto valuta misschien wel beter is dan goud.

Terwijl deze investeerders de positieve kanten van de Bitcoin bepleiten, volgen veel institutionele investeerders hun voorbeelden op om te investeren.


Grayscale investments

Grayscale Investments, een vermogensbeheerder, loopt voorop bij het verstrekken van bewaardiensten aan vermogende investeerders.

Onlangs kwam naar buiten dat Grayscale in een week tijd voor $240 miljoen aan Bitcoin heeft gekocht. Hiermee komt het totale aantal Bitcoin dat het bedrijf bezit nu op 506.000 BTC, ter waarde van 8,1 miljard dollar. 

Deze cijfers zorgen voor de bezorgdheid dat er binnenkort een tekort aan Bitcoin zal zijn, omdat zulke enorme hoeveelheden crypto valuta worden opgepikt door rijke investeerders en grote bedrijven, in plaats van door de gemiddelde persoon.


De Bitcoin halving

De halvering van de Bitcoin heeft ook een impact op de prijs. De Bitcoin halving vindt elke vier jaar plaats en halveert het aantal coins dat miners ontvangen voor het toevoegen van nieuwe blocks aan de Bitcoin blockchain. Vanaf mei dit jaar werden er dus maar half zoveel Bitcoin gecreëerd als in voorgaande maanden.

“Met de halvering van de bitcoin in mei is deze aanvoer gehalveerd, wat betekent dat er minder Bitcoin door miners te koop wordt aangeboden. Dit kan bijdragen aan een tekort aan aanbod en dus zal de Bitcoin prijs stijgen.” Zo vertelde Elias Strehle, onderzoeker bij het Blockchain Research Lab.

Dit is basiseconomie en geldt niet alleen voor Bitcoin mining. Als de vraag gelijk blijft maar het aanbod daalt, dan zet dat opwaartse druk op de prijs.

“Denk aan appels. als de oogst dit jaar buitengewoon goed is, zullen de prijzen van appels dalen. Als appels echter schaars zijn vanwege een slechte oogst, gaan de prijzen van appels omhoog.”

Al deze redenen hebben de afgelopen maanden een positieve invloed gehad op de prijs van Bitcoin, maar één factor, zorgt voor een massale acceptatie onder retail beleggers.


PayPal en crypto valuta

PayPal, de internationale betalingsgigant, kondigde in oktober aan dat het functies voor het kopen en verkopen van crypto valuta op zijn platform zou lanceren. Vervolgens bevestigde het bedrijf op 12 november dat al zijn klanten nu toegang hadden tot de Bitcoin. Daarnaast is het van plan om deze functie naar Venmo te brengen.

Deze lancering omvatte de mogelijkheid om vier crypto valuta’s te kopen en verkopen. Het gaat hier om de Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum en de Litecoin.

De inneming van PayPal wordt door de crypto community gezien als een enorme stap richting massa adoptie. PayPal twijfelde vroeger aan de geschiktheid van de Bitcoin als valuta, maar nu is het een van de vele grote namen die potentie zien in de digitale valuta.

 

Bitcoin nieuws

Zorgen over Bitcoin-optiecontracten: Dreigt minder vraag naar fysieke BTC door papieren derivaten?
Crypto analist: Bitcoin bullmarkt is nog niet begonnen
Optiehandel komt naar Bitcoin ETF’s: Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitvavo voegt razend populaire nieuwe cryptomunt toe aan zijn platform
Rechtszaak Ripple vs. SEC: Een beslissend moment nadert
Bitcoin koers op weg naar parabolische stijgingen