Blockchain Nieuws

17 miljoen toeristen in China verifiëren gezondheid m.b.v. blockchain

FISCO BCOS, een blockchainconsortium uit China zonder winstoogmerk, heeft bekend gemaakt dat door de op de blockchain gebaseerde medische dossiers China nu het vasteland toerisme richting de regio Macau kan worden hervat.


Ruim 17 miljoen toeristen aangemeld

Sinds mei van dit jaar kunnen binnenlandse toeristen hun gezondheidsstatus verifiëren met behulp van een door de blockchain-aangedreven systeem. Hierdoor kunnen zij op eenvoudige en betrouwbare wijze door het land reizen. Hun gezondheidsstatus kan vervolgens op mobiele apparaten zoals smartphones of tablets hun gezondheidsstatus aan de lokale autoriteiten worden laten zien wanneer hier om gevraagd wordt. Hier kan bijvoorbeeld op worden gecheckt wanneer Chinese binnenlandse toeristen naar een andere regio reizen.

Deze stap lijkt correct te zijn geweest, want sinds de lancering ervan hebben inmiddels al ruim 17 miljoen Chinese toeristen zich bij de douane ingeklaard tussen de regio Macau en het binnenland van China. Naar verluidt duurt het slechts 100 seconden, of iets meer dan anderhalve minuut, om een nieuwe gezondheidscode te genereren. Wanneer deze moet worden bijgewerkt, bijvoorbeeld op een nieuwe dag, duurt dat naar verluidt slechts 3 seconde.

De app doet dit door een gezondheidscode van Guangdong aan te vragen. In deze regio in combinatie met de vaststelling van de Macau-blockchain wordt alles op een betrouwbare en efficiënte manier gecheckt. Hiermee blijkt deze oplossing enorm effectief te zijn voor het reizen tussen het Chinese vasteland en de regio Macau. In Guangdong worden naar verluidt alle gezondheid-statussen opgeslagen en geverifieerd.

Het gezondheidscodesysteem van Macau is oorspronkelijk als reactie op de wereldwijde COVID-19-pandemie geïntroduceerd. Vanaf januari dit jaar is het grondgebied van Macau geblokkeerd voor toerisme om de strijd aan te gaan met het virus. Door de ontwikkeling van het nieuwe systeem kan het binnenlandse toerisme nu langzamerhand weer worden hervat.


Enorme toename in gebruik systeem

Om het systeem veilig te maken voor gebruik, worden alle medische gegevens die worden verstuurd versleuteld en opgeslagen op de blockchain van het consortium FISCO BCOS. Deze wordt vervolgens enkel en alleen ondertekend en gebruikt door uitgevende entiteiten. Op deze manier kunnen de gegevensbeschermingsregels die in de regio Macau actief zijn worden nageleefd.

Het systeem blijkt exponentieel te zijn gegroeid. Zo werd het systeem in eind september dit jaar nog maar gebruikt door ‘slechts’ 1.5 miljoen binnenlandse toeristen. Hierdoor is het in slechts een aantal weken gegroeid met 15.5 miljoen gebruikers, of een toename van circa 1033%.

Diverse vergelijkbare systemen worden nu ook in andere regio’s van China getest. Bij succes hiervan kan langzamerhand de binnenlandse toerisme over het hele land worden hervat. Het is op dit moment nog niet bekend hoeveel tijd dit ongeveer in beslag zal gaan nemen.


China en de blockchain-technologie

Het is inmiddels wel bekend dat China een erg open houding heeft tegenover de blockchain-technologie en cryptocurrencies. Zo is de kans groot dat China het eerste land is met een eigen digitale valuta. Eerder deze maand zijn tevens ruim 22.000 nieuwe Bitcoin-adressen in het land geopend, nadat de Chinese autoriteiten een marketingactie hadden gelanceerd in het voordeel van crypto’s. Wil jij hier meer over weten? Klik dan hier om naar het betreffende artikel te gaan.

Hiernaast heeft China het Blockchain Service Network (BSN) gelanceerd. Dit blockchain-project, dat ondersteund wordt door de Chinese overheid, heeft onlangs Tezos (XTZ) geïntegreerd. Wil jij hier meer over weten? Klik dan even hier.

Echter heeft niet alles wat met crypto’s of de blockchain te maken heeft in het land alleen maar positieve ontwikkelingen meegemaakt dit jaar. Zo is de (Bitcoin)-mining markt eerder dit jaar geraakt. Eerder kregen zij namelijk altijd toegang tot enorm goedkope elektriciteitsprijzen, wat ervoor heeft gezorgd dat veel miners in het land gevestigd zijn. Onlangs werd het privilege tot goedkope stroomprijzen echter stopgezet. Het gevolg? Hogere stroomprijzen, wat het minen van cryptocurrencies in het land minder aantrekkelijk maakt. Wil jij hier meer over weten? Klik dan even hier om naar het betreffende artikel te gaan.


Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten