Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
Onlangs bespraken we twee verschillende metrics die wezen op een bodem. Dit waren zowel de Bitcoin Days Destroyed grafiek als de Realized Price grafiek. Om deze hypothese aan de kaak te stellen zoeken we verder naar andere metrieken. Zien we het beeld van een bodem terugkomen? Of zijn nog lagere prijzen waarschijnlijker?
In dit uitgebreide verslag duiken we dieper in een 7 tal metrieken. Elk zal kort worden toegelicht en vervolgens doen we een voorspelling op basis van de data. Op het einde nemen we alle resultaten mee om tot een eindconclusie te komen.
Zoals met alle artikelen op deze website is ook dit artikel geen beleggingsadvies. Het is alleen voor educatieve en amusement doeleinden. Er is geen garantie dat prestaties uit het verleden prestaties in de toekomst kunnen voorspellen.
Miners zijn essentieel voor het Bitcoin netwerk. Ze verdienen Bitcoin in ruil voor het bijhouden en veiligstellen van het netwerk. Er komen ook forse kosten bij kijken. De rekenkracht die nodig is kost namelijk veel energie. De hoeveelheid rekenkracht hangt af van het totaal aantal miners dat actief is. Hoe meer actieve miners, hoe hoger de rekenkracht en daarmee de kosten. Miners spelen hierop in en zoeken constant de balans tussen het meer of minder inzetten van miners. Miners zijn hevig gebaat bij het succes van het netwerk. Zodoende kan hun gedrag ons meer informatie geven. Interessante data om naar te kijken is het verband tussen de winst van miners ten opzichte van de hoeveelheid miners dat actief is.
Onderstaande grafiek van Glassnode (figuur 1) is een weergave van de omzet per Exahash. Oftewel, hoe hoger dit getal is hoe meer omzet miners maken. Het valt op dat momenteel de inkomsten van miners op een all-time-low zitten (aangeven door de roze lijn). Dit betekent dat miners steeds minder omzet behalen ten opzichte van de rekenkracht die ze leveren. Je zou hiermee verwachten dat het minder aantrekkelijk wordt voor miners om Bitcoin te minen en dat er als gevolg minder miners actief zullen zijn. Echter is niks minder waar…
In figuur 2 zien we de Bitcoin hashrate. Hashrate is ook wel een benaming voor de totale rekenkracht van het netwerk. Wat opvalt is dat de hashrate sterk aan het stijgen is en zich, tegen verwachting, op een all-time high bevindt. Dit betekent dat er meer rekenkracht is dan ooit en dat er dus meer miners actief zijn. Dit feit is verbazingwekkend te noemen als je het tegenover de eerder genoemde lage omzet legt. Je zou namelijk het tegenovergestelde verwachten. Al helemaal als je de huidige energieprijzen meeneemt.
In samenhang met een dalende omzet van miners zien we dat het totaal aantal Bitcoin dat miners op reserve hebben sterk is toegenomen in de afgelopen jaren. In figuur 3 is te zien hoe de Bitcoin miner balance in drie jaar tijd (sinds oktober 2019) vertienvoudigd is. Dit is mogelijk een indicatie dat miners op hogere prijzen wachten om hun Bitcoin met “meer”winst te verkopen, dit kan zorgen voor negatieve prijsdruk in de toekomst en een toename in volatiliteit. Momenteel hebben de miners ruim 78.000 Bitcoin op hun balans, dit is ongeveer 0,4% van het huidige Bitcoin aanbod. Omdat hun aandeel Bitcoin relatief laag is, verwachten we dat de mate van invloed van miners op de prijs beperkt zal blijven.
De drie grafieken laten zien dat miners, ondanks de lage omzet, nog steeds interesse hebben om Bitcoin te blijven minen en dat miner concurrentie blijft toenemen. Dit is een indicatie dat miners het waard vinden om huidige investeringen in het netwerk te maken (door middel van mining apparatuur) met de verwachting dat ze dit in de toekomst terug kunnen verdienen. Dit suggereert dat miners positief gestemd zijn over de toekomstige prijsontwikkelingen van Bitcoin. Tegelijkertijd zien we een sterke toename in de Bitcoin balansen van miners, mogelijk willen miners wachten op een hogere koers om Bitcoin met meer winst te verkopen. Daarmee speculeren miners op een huidige bodem. Waarna de prijs omhoog schiet, en miners hun Bitcoin verkopen, kan dit resulteren in volatiliteit.
Nu is het ook interessant hoe de Bitcoin investeerders zich gedragen. Hier kunnen we gedeeltelijk een inzage in krijgen door te kijken naar de HODL Waves grafiek (figuur 4). HODL staat voor “hold on to dear life”. Investeerders die HODL’en zijn daarmee lange termijn investeerders. De HODL Waves grafiek geeft het totaal aantal Bitcoin dat in omloop is aan. Hierbij worden de Bitcoins gegroepeerd op basis van tijdsgroepen. De kleuren geven elk een periode weer dat Bitcoins zich in dezelfde wallet bevonden. Paars zijn bijvoorbeeld bitcoins die zich al 10+ jaar niet hebben veroerd. Jonge wallets ,waarbij Bitcoin zich minder dan 6 maanden op dezelfde wallet bevindt, worden weergegeven met een gele of rode kleur.
Wat we vaak zien is dat tijdens een Bullrun het aantal jonge wallets stijgt. Er komen dan veel nieuwe investeerders om de hoek kijken. Als het hoogtepunt van de prijs is bereikt en een negatieve marktsentiment overheerst, verkopen veel investeerders weer hun Bitcoin. Dit zijn vaak de jonge wallets die het moeilijk vinden om aan hun Bitcoin vast te blijven houden. Na een tijd blijven de HODL’ers over. Dit gedrag is goed te zien in figuur 4.
In figuur 4 is te zien dat het aantal HODL’ers dat zijn Bitcoin voor 6 maanden of langer vasthoudt, recordhoogtes aan het bereiken is. Het gaat om 78% van alle Bitcoins dat zich langer dan 6 maanden in dezelfde wallets bevindt.
Het hoog aantal HODL’ers is een goed teken voor de toekomstige prijsontwikkelingen van Bitcoin. Over het algemeen hebben deze mensen een positief langetermijn perspectief. Zeker de oudere wallets hebben al veel marktschommelingen meegemaakt en zullen hun Bitcoin niet zo snel verkopen. Het gevolg is dat het aanbod aan Bitcoin daalt. Op termijn zal de prijs toenemen bij een blijvende of toenemende vraag.
Bitcoin wordt al een tijd opgehemeld als de toekomstige digitale vorm van goud. Bitcoin wist in het verleden deze claim niet altijd waar te maken doordat het nog vaak erg volatiel beweegt. Echter zijn er momenteel interessante ontwikkelingen bezig. Zo bespraken we onlangs bij Newsbit de verhoogde correlatie tussen Bitcoin en goud.
Onderstaande figuur van Bloomberg (figuur 5) geeft deze correlatie goed weer. Een positieve correlatie houdt in dat als de ene activa in prijs stijgt, de ander dat ook doet. Als de positieve correlatie (groen) dichtbij 1.0 is dan gedraagt Bitcoin zich vrijwel gelijk aan goud. We zien op de grafiek dat Bitcoin zich de afgelopen 40 dagen in het groene gebied bevindt. Dat betekent 40 dagen lang een positieve correlatie. Als we naar het begin van de grafiek tot en met het einde van de grafiek kijken zien we een opvallende trend. We zien steeds minder rode piekjes en juist meer en langere groene pieken. Dit suggereert dat Bitcoin zich steeds meer als goud gedraagt en daarmee steeds meer een rol vervult als digitaal goud.
De stijgende correlatie tussen Bitcoin en goud betekent mogelijk dat Bitcoin steeds meer als waardeopslag gaat fungeren, net als goud. Dit betekent dat Bitcoin in waarde stijgt wanneer geld zoals de Dollar of Euro in waarde dalen door bijvoorbeeld inflatie. Met de huidige inflatie en onzekere tijden is het de verwachting dat Bitcoin in de afzienbare toekomst in waarde zal stijgen.
De RHODL-ratio is een grafiek dat de prijs van een recent gekochte Bitcoin vergelijkt met de prijs van een Bitcoin die 1 á 2 jaar geleden is gekocht. De grafiek kan een indicatie geven wanneer het een goed moment is om te kopen of juist te verkopen. Als recent gekochte Bitcoin voor een veel lagere prijs zijn gekocht dan Bitcoin 1 á 2 jaar terug betekent dat het waarschijnlijk een goed koop moment is. Een goed koopmoment wordt aangeduid door het groene gebied. Een goed verkoopmoment juist door het rode gebied.
In figuur 6 zien we dat we ons op het moment in het groene gebied bevinden. Dit betekent dat de prijs waarvoor de huidige Bitcoin worden gekocht erg laag zijn ten opzichte van de Bitcoin zo’n 2 jaar terug, tijdens de bullmarkt. Daarnaast zien we een andere trend, aangegeven door de groene en rode lijn, dat prijzen steeds minder extreem lijken te gedragen. Dit betekent dat Bitcoin steeds minder goedkoop en duur worden ten opzichte van de Bitcoin 1 á 2 jaar terug.
Op basis van de RHODL waarde begeven we ons in een gunstige koopperiode. Aan de hand van de groene lijn kunnen we concluderen dat deze periodes steeds minder extreem worden. Op basis van deze twee uitspraken is het waarschijnlijk dat we ons dicht bij de bodemprijs van Bitcoin begeven.
De Bitcoin Regenboog grafiek is een leidraad voor veel lange termijn investeerders. De Bitcoin Regenboog grafiek gebruikt een logaritmische groeicurve om de potentiële toekomstige prijsrichting van Bitcoin te voorspellen. Doordat Bitcoin vrij nieuw is zijn de prijsbewegingen ervan zeer volatiel. Echter, op de lange termijn kunnen we zien dat de algemene trend van de prijsbeweging opwaarts is en dat de markt zich in cyclussen begeeft. Tijdens deze markt cycli kan de prijs van Bitcoin parabolisch stijgen en ook heel snel dalen. Bitcoin kan een zeer hoge dagelijkse volatiliteit hebben waarvan beleggers zich bewust moeten zijn.
De naam van deze grafiek komt van de regenboog gekleurde banden die bovenop de logaritmische groeicurve worden gelegd. De verschillende kleuren proberen aan te geven wat potentiële momenten zijn om te kopen of juist te verkopen.
Volgens de regenboog grafiek bevinden we ons onderaan in het blauwe gebied (zie figuur 6). Het blauwe gebied is een indicatie van een koopzone. Wat daarnaast opvalt, net als bij de RHODL ratio grafiek, is dat de prijs van Bitcoin zich steeds minder volatiel gedraagt. Waarin de pieken eerst boven de rode band uitkwamen is dat nu niet meer het geval. De piek in de afgelopen bullmarkt kwam nog niet eens in het rode gebied.
Volgens de regenboog grafiek bevinden we ons op het moment in een koopzone. Als we daarbij meenemen dat de pieken en dalen steeds minder lijken te worden geeft dit de suggestie dat we ons mogelijk op of dichtbij de bodemprijs van Bitcoin begeven.
De 6 metrieken die we in dit artikel hebben uitgelicht vertellen allemaal een eigen verhaal. Zo lijken miners positief gestemd over het lange termijn perspectief van Bitcoin en bevindt de hashrate van het netwerk zich op een all time high. Miners lijken zich vast te houden aan hun coins en insinueren daarmee op een huidige bodem. Dit is een indicatie dat zij hogere prijzen verwachten. Maar mogelijk kan het in de nabije toekomst voor verdere volatiliteit zorgen wanneer de prijs omhoog gaat en miners wel bereidt zijn hun winst te pakken
Uit andere metrieken zoals de HODL waves, RHODL ratio en regenboog grafiek wordt duidelijk dat de markt momenteel steeds meer gedomineerd wordt door lange termijn investeerders en dat de Bitcoin koers historisch laag is. Met de stabiele prijsontwikkeling van Bitcoin, waarbij het zich steeds meer lijkt te gedragen als goud, en de lage koers is het momenteel een interessant tijd voor (lange termijn) Bitcoin investeerders om in de markt te stappen.
De Bitcoin koers is flink gestegen de afgelopen maand maar nu doen de eerste moeilijkheden zich voor voor BTC.
In deze deep-dive kijken we weer terug naar de fundamentele metrieken omtrent de Bitcoin (BTC) koers.
Ethereum is dit weekend aan een stevige daling begonnen die de munt van 1.600 naar 1.500 dollar bracht. Er heerst veel angst.
Bitcoin zakt naar $95.000 na Fed-uitspraak, maar miners investeren miljarden. Is dit een tijdelijke correctie of een nieuwe trend?
Robert Kiyosaki waarschuwt voor een financiële crisis en adviseert beleggingen in goud, zilver en Bitcoin. Ontdek zijn visie en tips.
Bitcoin onder $100.000 na Powell’s toespraak: Ontdek waarom cryptomarkt fors daalde, met $800 miljoen liquidaties en verliezen voor XRP en ETH.