Bitcoin Nieuws

Waarom is de cryptomarkt vandaag gestegen?

De cryptomarkt zit vandaag in de lift en Bitcoin, Ether, Solana, Cardano en andere altcoins laten een prachtige stijging zien in afwachting van nieuwe economische gegevens uit de Verenigde Staten die deze week vrijgegeven zullen worden.

Bitcoin koers 9 jan Newsbit
BTC grafiek 1 uur per candle – Bron: Tradingview

Alle ogen zijn gericht op de Federal Reserve

De koers van de grootste cryptomunt, de Bitcoin, ligt sinds zondag eindelijk weer boven de 17 duizend dollar grens. Op het moment van schrijven ligt de prijs zelfs op 17.380 dollar. Dat is zijn hoogste punt sinds december 2022.

Ondanks de sterke prestaties van de cryptomarkt de afgelopen tijd, is het nog maar de vraag of de opwaartse trend lang zal aanhouden. Dit omdat beleggers lijken te anticiperen op de uitspraken van de Federal Reserve, die duidelijk zullen maken wat de centrale bank van Amerika met de rente zal gaan doen.

Volgens veel analisten lijken de agressieve rente verhogingen die de Fed de afgelopen maanden doorvoerden eindelijk tot een einde te komen. Ze verwachten namelijk nog wel een rente verhoging, maar een stuk minder grote dan we hiervoor hebben gezien. Dat zou goed nieuws zijn voor zowel de wereldwijde aandelenmarkten als de cryptomarkt. Echter, als de rente toch weer flink wordt verhoogd zou dat een flinke domper zijn voor de aandelen- en crypto koersen.

Gaat de Fed de rente verhogingen afbouwen?

Hoge inflatie was een groot probleem in het jaar 2022 en deze inflatie zorgde ervoor dat centrale banken over de hele wereld de rentes moesten verhogen. Echter, de recente economische-gegevens (PMI) kunnen de centrale bank van Amerika wellicht overhalen om de renteverhogingen af te bouwen. Als de inflatie zou afvlakken, wat de PMI-gegevens zouden kunnen suggereren, zou volgens de voorzitter van de Federal Reserve de renteverhogingen eindelijk wat afgebouwd kunnen gaan worden.

Volgens de FedWatch Tool van CME Group zal het Federal Open Market Committee (FOMC) van februari momenteel naar verwachting een stijging van 25 basispunten opleveren, en dus niet een stijging van 50 basispunten die we hiervoor zagen. Dat zou goed nieuws zijn. Hieronder, in grafiek 1, is te zien dat er 77,2% kans is dat de rente verhoogd zal worden naar 450-475 basispunten en er slechts 22,8% kans is dat hij verhoogd zal worden naar 475-500 basispunten.

renteverhoging newsbit

Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, heeft echter wel gewaarschuwd dat er nog een lange weg te gaan is voordat de renteverhogingen stop gezet kunnen worden. Pas als de inflatie van 2 procent is bereikt zal de Fed stoppen met zijn agressieve monetaire beleid.

Ondanks enkele veelbelovende ontwikkelingen hebben we nog een lange weg te gaan om de prijsstabiliteit te herstellen”

Jerome Powell – voorzitter van de Federal Reserve

Crypto investeerders hopen op goed nieuws

Aan de prijsstijging van vandaag te zien lijken veel crypto investeerders vertrouwen te hebben op positieve inflatiecijfers. Dit vertrouwen heeft de prijzen van zo ongeveer alle cryptomunten omhoog geduwd. Analisten vertellen ook dat de relatief stabiele Bitcoin koers ervoor zou kunnen zorgen dat het de altcoins zijn die zullen shinen de komende weken. Sommige analisten spreken zelfs al van een aankomende ‘altseason‘.

Er zijn echter ook investeerders die het allemaal een stuk somberder in zien en verwachten dat de crypto koersen na deze week weer zullen gaan dalen. Waar de meeste investeerders en analisten het wel over eens zijn is dat we waarschijnlijk een aantal zeer volatiele dagen mee zullen gaan maken, dus houd de ontwikkelingen goed in de gaten.

Bitcoin nieuws

Federal Reserve slaat handen ineen met ECB en vier andere centrale banken
El-Erian: ‘Bankencrisis vraagt beter beleid van Federal Reserve’
Willem Middelkoop beveelt Bitcoin aan tijdens bankencrisis
Meer nieuws

Meest gelezen

Mogelijk bankrun op ongeveer 190 Amerikaanse banken
Onbekende Ethereum-rivaal schiet met 97 procent omhoog
4 tekenen dat 26.000 dollar het plafond was voor Bitcoin

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten