Anonieme-Hacker
Hack

2021 goed jaar voor criminelen: al ruim $100 miljoen van blockchain-projecten gestolen

Gedurende 2021 hebben cybercriminelen in de blockchain-wereld veel succes geboekt. Sinds 1 januari van dit jaar zijn deze cybercriminelen erin geslaagd om ruim $100 miljoen te stelen van blockchain-projecten; bijna 50% meer dan dezelfde periode vorig jaar.


dApps populairste onder cybercriminelen

Dit blijkt uit de nieuwste cijfers afkomstig van Atlas VPN, die hier onderzoek naar gedaan hebben. Deze cijfers laten zien dat gehackte crypto wallets, dApps en exchange-accounts maar liefst $108,3 miljoen vertegenwoordigen. Deze fondsen zijn naar verluidt allemaal richting de adressen van de hackers gegaan.

DApps blijkt momenteel het populairste te zijn onder de hackers, die circa $86 van de ruim $108 miljoen vertegenwoordigen. Naar verluidt zijn er ongeveer 11 grote inbraken geweest op diverse dApp-platforms gedurende 2021 en verwacht wordt dat dit nog oploopt gedurende het jaar.

Crypto wallets zijn hierna het populairst; met 9 grote inbreuken. In deze inbreuken konden de hackers naar verluidt ongeveer $19,3 miljoen naar hun eigen adressen sturen. De crypto exchanges hebben dit jaar het minst geleden met 4 inbreuken. De verliezen bij crypto-exchanges zijn hierdoor opgelopen tot circa $2,9 miljoen.


Stijgende trend is zorgelijk

Waar 2020 een goed jaar was voor blockchain-gerelateerde hacks, waar het aantal hacks afnam, is 2021 juist het tegenovergestelde. Uit de cijfers van Atlas VPN blijkt namelijk dat er in 2021 al 33 blockchain-gerelateerde inbreuken geweest zijn; wat een stijging betekent van 154% op jaarbasis. Wanneer je dit met 2019 vergelijkt, ligt dit aantal echter nog bijna twee keer zo laag in 2021. In 2021 waren er in het eerste kwartaal namelijk 62 blockchain-gerelateerde inbreuken gemeld, ten opzichte van de 33 nu.

Dergelijke blockchain-projecten blijken echter enorm populaire doelwitten te zijn voor cybercriminelen. Dit door zijn financiële aard en omdat frauduleuze transacties in de praktijk niet teruggedraaid kunnen worden. Wanneer hier de momenteel stijgende cryptoprijzen aan gekoppeld worden, kan dit gunstig uitpakken voor cybercriminelen. Alhoewel de cijfers dus nog steeds aanzienlijk lager liggen dan in 2019, is de stijgende trend wel zorgelijk.