Newsbit

Exchange

Bijna €29 miljoen via DeFi aan crimineel geld witgewassen in 2020

Exchange

Naar verluidt is in 2020 een dip geweest in DeFi en andere cryptocurrency-gerelateerde financiële misdrijven. Dit blijkt uit nieuwe data afkomstig van het blockchain-analysebedrijf Chainalysis.


Slechts een fractie van totale transactievolume

Uit deze data blijkt dat alle transacties die te maken hebben met illegale activiteiten slechts 0.5% van het volledige DEX-transactievolume hebben uitgemaakt in 2020, alhoewel dit getal wel gebaseerd is op schattingen.

Geschat is namelijk dat in 2020 ongeveer $144 miljard (€119 miljard) aan digitale valuta’s verplaatst zijn via gedecentraliseerde exchanges (DEX’s). $34 miljoen hiervan, ofwel bijna €29 miljoen, zou op illegale wijze verdiend zijn als gevolg van een misdaad. Alhoewel dit uiteraard een aanzienlijk bedrag is, is het slechts een fractie van het volledige transactievolume dat de gedecentraliseerde exchanges in het jaar gegenereerd hebben.


Geïnteresseerd in het leverage traden van Bitcoin en andere crypto? Klik hier en maak een account aan op Bybit.


Criminelen maken niet zoveel gebruik van crypto’s

Waar eerder nog wel eens gedacht werd dat cryptocurrencies vaak door criminelen gebruikt zou worden, valt dat in realiteit erg mee. Geschat wordt dat wereldwijd gezien transacties met criminele actoren slechts 0.34% van het volledige wereldwijde transactievolume bedragen. Dit is dan ook een daling ten aanzien van het jaar 2019.

In 2019 werd namelijk geschat dat criminele activiteiten ongeveer 2.1% van het totale transactievolume van cryptocurrencies zou bedragen, waardoor een daling van maar liefst 1.76% heeft plaatsgevonden. Een belangrijke reden voor deze daling is de totale economische activiteit van cryptocurrencies, die tussen 2019 en 2020 bijna verdrievoudigd is. Dit laat direct de steeds stijgende crypto-acceptatie in de wereld zien.


Gebrek menselijke interactie voordelig voor criminelen

Een belangrijke reden voor criminelen om gebruik te maken van cryptocurrencies is het gebrek aan menselijke interactie bij bijvoorbeeld slimme contracten. Zo zouden criminelen een maas in de wet hebben gevonden door gebruik te maken van DeFi slimme contracten. Doordat dit allemaal automatisch verloopt, komt hier geen menselijke interactie bij kijken. Dit is dan ook direct een groot voordeel voor de criminelen, die hierdoor relatief eenvoudig geld kunnen witwassen.

Het is om deze reden dan ook erg belangrijk voor cryptocurrency exchanges om maatregelen te nemen tegen het witwassen van geld, waardoor het veel lastiger wordt om deze transacties uit te laten betalen. De (online) zwarte markten lijken echter stappen te maken naar een gecentraliseerde versie van hun markt. Mocht dit daadwerkelijk gebeuren, zou het nog wel eens lastig kunnen worden om de transacties te blijven volgen. Dit zou er dus voor kunnen zorgen dat in de toekomst meer gebruik gaat worden gemaakt van cryptocurrencies door criminelen. Dit is momenteel echter slechts speculatie.

Gerelateerd Nieuws

Scroll to Top