Blockchain

Blockchain in de journalistiek verlegt grenzen

Ondanks het potentieel om journalistiek een ongeëvenaard niveau van transparantie te bieden, kan de acceptatie van blockchain door reguliere media traag verlopen.


Het vertrouwen daalt

Het is geen geheim dat kwesties met betrekking tot nepnieuws, ondermaatse feitencontrole en censuur er in de loop van de afgelopen decennia toe hebben geleid dat veel reguliere media het vertrouwen van hun kijkers en lezers hebben verloren.

De Edelman Trust Barometer 2020 is een digitale tool die dient als een indicator van hoe mensen de media-industrie in het algemeen zien. Deze tool toonde aan dat 57% van de mensen over de hele wereld gelooft dat ze hun mediabronnen niet volledig kunnen vertrouwen. 76% gelooft zelfs dat valse informatie doelbewust wordt verspreid door verschillende prominente mediasites om hun kijkers naar een bepaalde kant te sturen.

Evenzo geloven, volgens een onderzoek uitgevoerd door Gallup en de Knight Foundatio, bijna acht op de tien Amerikanen dat de reguliere media actief proberen hen ertoe te brengen een bepaald politiek standpunt in te nemen.

Ten slotte, volgens een andere studie van het data-inlichtingenbedrijf Morning Consult, verliest een toenemend deel van de volwassenen in de Verenigde Staten het vertrouwen in nieuws dat is gelieerd aan een van de negen van Amerika’s toonaangevende media, zoals CBS en The New York Times.

Op 4 november begon de Associated Press met het publiceren van resultaten van de Amerikaanse presidentsverkiezingen op het Ethereum-netwerk en de EOS blockchain met behulp van de OraQle-software van Everipedia. Door gebruik te maken van een dergelijk nieuw systeem, probeert de AP fake news tegen en inmenging tegen te gaan. De resultaten kunnen worden bekeken via blockchain-verkenners zoals Etherscan, evenals de AP’s EOS account op Bloks.io.

Eerder kondigde telecommunicatiegigant Verizon de lancering aan van zijn op blockchain gebaseerde, open-source newsroom-product dat is ontworpen om de algehele verantwoordelijkheid van het bedrijf te vergroten. Het platform zal de verschillende persberichten, opiniestukken en meer van het bedrijf onveranderlijk documenteren met behulp van een openbare blockchain. In feite werd zelfs het bovengenoemde persbericht via het platform gepost en later aangepast – waarbij de correcties naar behoren werden verantwoord door het systeem.

Saul Hudson is managing partner bij strategisch communicatiebedrijf Angle42 en voormalig algemeen directeur van de Amerika’s bij Reuters. Over het potentieel dat blockchain bezit om journalistiek geloofwaardiger te maken zei hij tegen cointelegraph:

“Te vaak vervangen websites een online artikel als er een fout is geconstateerd zonder duidelijk te maken wat er is gewijzigd. Nauwkeurigheid is zeer belangrijk voor een mediaorganisatie. Het voelt misschien contra-intuïtief, maar transparant zijn over feitelijke fouten is een manier om het vertrouwen van het publiek te winnen. “


Hoe kan blockchain een rol spelen in de reguliere journalistiek?

Het lijkt het erop dat blockchain journalisten mogelijk kan dwingen zich te houden aan strikte redactionele normen, grotendeels dankzij de operationele kern van de technologie die doordrenkt is van de principes van transparantie.

Het fraudebestendige aspect van de meeste blockchainsystemen kan bijvoorbeeld helpen een transparantienorm vast te stellen die nodig zal zijn om de authenticiteit te bewijzen van alle afbeeldingen die in nieuwsartikelen worden gebruikt, en om problemen zoals ‘deepfakes’ te bestrijden.

Ook kunnen blockchainsystemen helpen duidelijke links te leggen voor specifieke verhalen / nieuwsitems door een onveranderlijke database te creëren met artikelen die door verschillende media zijn vrijgegeven met betrekking tot een bepaald stuk sinds de eerste verspreiding ervan.

Nisa Amoils, een medewerker bij Forbes en een managing partner bij durfkapitaalfirma Grasshopper Capital, vertelde Cointelegraph dat dergelijke platforms het mogelijk maken de traditionele structuur van nieuwsplatforms te veranderen. Het zou de manier waarop nieuws wordt samengesteld en verspreid voor publieke consumptie volledig kunnen vernieuwen. Daarbij kan mogelijk de technologische onderbouwing bieden die nodig kan zijn voor directe journalistieke financiering:

“Deze platforms kunnen bestaan ​​buiten de traditionele financieringsmodellen, waardoor journalisten meer vrijheid krijgen om de verhalen na te jagen die het waard zijn om te worden gerapporteerd. Ze kunnen ook verhalen archiveren, aangezien blockchain-technologie het voordeel van duurzaamheid heeft. “

Ze merkte verder op dat door het gebruik van slimme contracten het controleren van feiten meer geautomatiseerd zou kunnen worden en blockchainsystemen zelfs zouden kunnen dienen als veilige registers voor belangrijke metadata, zoals het tijdstip van publicatie van een verhaal, naamregels, tags, enz.

Ten slotte vertelde Sarah Austin, die regelmatig bijdraagt ​​aan Entrepreneur Magazine en chief marketing officer is bij Kava. Kava is een gedecentraliseerde bank voor digitale activa . Sarah gaf aan dat Steemit een voorbeeld is van hoe journalisten betaald kunnen worden voor hun inhoudelijke bijdragen:

“Door de gemeenschap gegenereerde tips voor inhoud werden voor het eerst gepopulariseerd door PayPal’s vroege Tip Jar-product. Hierbij is het idee dat je een fooi krijgt voor inhoudelijke bijdrage. Tegenwoordig kunnen schrijvers en journalisten fooi krijgen voor inhoud op sociale media in cryptocurrencies. “


Verzet tegen de technologie zal sowieso ontstaan

Eerder dit jaar in april kondigde het toonaangevende persbureau van Italië, Ansa, aan dat het een uniek blockchain-gebaseerd nieuwsvolgsysteem had gecreëerd. Hierdoor kunnen lezers de oorsprong van nieuws dat op een van de verschillende mediaplatforms van het bedrijf verschijnt verifiëren.

Het doel van de hele operatie was het versterken van de vertrouwensbanden “tussen de organisatie [Ansa] en zijn lezers en klanten”. Hoewel blockchain een belangrijke rol kan spelen bij het positief maken van het publieke sentiment door ervoor te zorgen dat geverifieerde nieuwsartikelen en afbeeldingen op het web worden verspreid op een manier die totaal onhandelbaar is, gelooft Hudson dat de verandering traag kan zijn:

“Veel mediakanalen zullen blockchain-innovatie weerstaan ​​vanwege de angst voor kosten die gepaard gaan met een onbekende technologie. Daarom zien we dat de industrie laaghangend fruit als eerste aanpakt. De grootste hindernis waarmee de media-industrie wordt geconfronteerd, is niet technisch maar cultureel. Consumenten zijn zo opgesloten geraakt in de manier waarop nieuws voor hen wordt gefilterd dat ze vaak weigeren zelfs maar te overwegen dat een ander perspectief allesbehalve nepnieuws zou kunnen zijn. “

Een soortgelijke mening wordt gedeeld door Amolis, die gelooft dat de gedwongen transparantie en het bevriezen van gegevens van blockchain-technologie mogelijk geen tastbare mainstream-ondersteuning kan krijgen, althans niet in de nabije toekomst.


Gebruik blockchain om verder te ontwikkelen

Blockchain-technologie, met zijn onveranderlijke, transparante ledger, kan ertoe bijdragen dat de wereldwijde media-industrie zich op een meer verantwoordelijke manier gedraagt. Zo kunnen geverifieerde journalisten in een blockchain-database worden geplaatst, mogelijk in de vorm van niet-tastbare tokens, om hun identiteit te bewijzen. In dit verband wees Wong Yun Han, partner bij The Block School – een blockchain-onderwijs- en trainingsaanbieder – erop dat de technologie plagiaat kan aanpakken, een ander probleem dat momenteel de journalistieke wereld teistert:

“Als nieuwsinhoud op een gedecentraliseerd systeem wordt geplaatst en er een ‘Turnitin’-equivalent is voor de blockchain-media-industrie, kunnen we de originaliteit van de artikelen verifiëren. Het gaat niet alleen om het transparanter maken van journalistiek, blockchaintechnologie heeft ook het potentieel om zowel transparantie als betrokkenheid voor journalistiek te democratiseren en te stimuleren. “

Nu platforms zoals Everipedia en Steemit – waar gebruikers fooi krijgen voor hun bijdragen – langzaamaan mainstream worden, zal het interessant zijn om te zien hoe snel nieuwsmedia de mogelijkheid gaan overwegen om op blockchain gebaseerde systemen op te nemen in hun bestaande redactionele kaders.

Ten slotte heeft het Content Authenticity Initiative, of CAI, onlangs het witboek uitgebracht voor zijn nieuwe digitale platform dat bedoeld is om vertrouwen en transparantie te bieden aan fotojournalisten, redacteuren en inhoudsconsumenten. Volgens het document kan elk individu gebruik maken van een CAI-apparaat om afbeeldingen vast te leggen waarvan de details – zoals auteurschap, geolocatie, tijd, voorkeur voor bestandsopslag, enz. – automatisch worden vastgelegd in een beveiligd, transparant gegevensregister. Als gevolg hiervan worden alle attributie-gerelateerde problemen die mogelijk in een later stadium kunnen optreden, vrijwel onmiddellijk opgelost.