NordVPN
Persbericht

Cryptojacking: een toenemende bedreiging voor iedereen

De wereldwijde cryptocurrency-revolutie groeit nog altijd gestaag door. Alhoewel het financiële systemen van het dagelijkse leven hier nog moeten aan moeten wennen, groeit de verwerving en het gebruik van cryptovaluta jaarlijks door.


Internet gebruikers

Er is dan ook veel liefde voor cryptocurrencies, van zijn gedecentraliseerde en democratische aard tot de hogere niveau’s van beveiliging dat het biedt via de achterliggende blockchain-technologie. Cryptocurrency en zijn achterliggende technologie verandert de wereld om ons heen.

Helaas hebben hackers inmiddels, net zoals bij zoveel andere digitale omgevingen, een manier gevonden om de computers van onschuldige gebruikers te exploiteren om cryptocurrencies te minen. Dit houdt in dat of je nou een diehard cryptofan bent of je gewoon iemand bent die Facebook en YouTube wil gebruiken, deze dreiging op je af kan komen. Dit heet cryptojacking.

Maar wat is cryptojacking nou precies en hoe kun jij je hier tegen beschermen? In dit artikel lees je alles wat je hierover moet weten.


Koop NordVPN hier en bescherm jezelf tegen hackers! Ontvang nu 70% korting!


Begrijpen hoe cryptocurrency eigenlijk werkt

Voordat je de cryptojacking-wereld induikt, moet eerst begrepen worden hoe cryptocurrencies eigenlijk werken. Op deze manier krijg je een volledig beeld van de dreiding die het voor jou vormt.

Het hele systeem van cryptocurrency wordt namelijk door de achterliggende blockchain-technologie onderbouwt. Een blockchain is in feite een grootboek dat transacties van één netwerk bijhoudt, waardoor mensen een zeer gedetailleerde geschiedenis van al deze transacties publiekelijk kunnen inzien.

De blockchain fungeert hiermee als een soort bank. In plaats van dat je nu geld verstuurd via het traditionele banksysteem en de bank de transactie verifieert, doet de blockchain dat in dit geval. Deze blockchain bestaat uit een computernetwerk dat allemaal met elkaar in verbinding staat. Dit computernetwerk registreert alle adressen van de afzenders en ontvangers en ook de hoeveelheid crypto die verstuurd wordt. Ook wordt er een saldo per wallet-adres bijgehouden.

Dit wordt vervolgens in het grootboek opgeslagen, die verspreid is over meerdere computers. Dit garandeert de volledige nauwkeurigheid en authenticiteit van de gegevens die in het grootboek staan. Dit is in feite één van de beste functies van crypto, want als hackers erin slagen in te breken op één computer en de informatie te manipuleren, zijn er talloze anderen met de ware datageschiedenis van het grootboek. De data blijft hierdoor veilig.


Cryptocurrency miners

Dit computernetwerk dat de transacties verifieert staan ook wel bekend als cryptocurrency-miners, of crypto-miners. Als het ware voegen zij transactie-informatie toe aan blockchains, die vervolgens op hun beurt in de blockchain zelf terecht komen.

Deze toevoegingen worden echter enkel geaccepteerd als ze correct zijn gehasht. Hierdoor wordt er aan beveiliging gedacht, waardoor hackers niet zomaar nieuwe gegevens kunnen toevoegen waardoor de blockchain mogelijk gemanipuleerd kan worden. Per cryptocurrency verschilt de hoeveelheid computerkracht die nodig is om de transacties te verwerken. Deze transacties worden verwerkt aan de hand van vaak complexe wiskundige berekeningen die de veiligheid van het netwerk garanderen.

Dit betekent dat gebruikers hun computers ter beschikking moeten stellen voor het uitvoeren van dagelijkse hash-taken. Om dit te stimuleren, worden er beloningen gegeven aan diegene die dat doen, door middel van een beloning in cryptocurrency. Wanneer iemand zijn computer beschikbaar stelt voor het valideren van transacties op het Bitcoin (BTC)-netwerk, dan zal diegene daar Bitcoin voor in ruil krijgen.

Hoe groot deze beloning precies is hangt af van het netwerk, het aantal andere beschikbaar gestelde computers en hoe krachtig de computer is die beschikbaar gesteld is. Waar het in het verleden relatief eenvoudig was om hele Bitcoins te ontvangen voor deze inspanningen, gaat dat tegenwoordig steeds lastiger.

Vandaag de dag moet je over serieuze rekenkracht beschikken om winstgevend te zijn als crypto-miner. Dit houdt ook in dat de investering hiervoor vele malen hoger ligt dan vroeger.


De dreiging van cryptojacking

Je kunt crypto op twee manieren minen: op een legitieme manier, waardoor je investeert in de opzet en middelen, of op de manier waarop hackers dat doen: honderden of zelfs duizenden computers kapen om voor hun te minen.

Dit is cryptojacking: het ongeoorloofd gebruik maken van iemand anders zijn laptop, desktop of smartphone om cryptocurrencies te minen. Hierdoor creëert de hacker als het ware een netwerk van computers op het internet, die verdeeld kunnen zijn over heel de wereld. Zonder dat de slachtoffers het vaak weten kunnen de hackers hierdoor hun computers, hun internet en stroom van het slachtoffer gebruiken om winsten te maken op hun kosten.

Over het algemeen zijn de hackers echter wel subtiel met hun illegale praktijken. Zo zullen ze normaliter niet 100% van de apparaten benutten, maar eerder 10% of zelfs minder. Hierdoor kunnen ze hun crypto-miner vaak langer ongezien aan laten, wat op zijn beurt weer uitbetaald in hogere winsten wanneer dit bij duizenden apparaten tegelijkertijd plaatsvindt.


Waarom hackers van cryptojacking houden

Hackers wenden zich steeds vaker tot cryptojacking doordat het een laag risico met zich meebrengt, de investering laag is en het gemakkelijk genoeg is om stabiele en potentiële grote winsten te behalen.

In tegenstelling tot andere soorten malware, zoals ransomware, waarbij er geen garantie is dat de fraudeurs betaald zullen worden, zorgt cryptojacking ervoor dat de hackers geld zullen verdienen zonder al te veel op te vallen.


Twee types cryptojacking

Over het algemeen zijn er twee manieren waarop hackers zich bezighouden met cryptojacking, namelijk:

  1. Crypto-mining-malware: hackers zullen u verleiden tot het downloaden van malware, vaak via social engineering-aanvallen. Zodra u op het bestand klikt of download, wordt de verborgen malware gestart en stil op de achtergrond uitgevoerd. Omdat het vaak is verpakt in legitieme bestanden, is het heel gemakkelijk om dit onopgemerkt te laten.
  2. Browser-gebaseerde aanvallen: dit is een zeer slimme aanvalsstijl. Daarin plaatsen hackers kwaadaardige code op een webpagina. Dit script wordt automatisch uitgevoerd wanneer iemand op de site belandt. Er wordt niets op uw computer opgeslagen, maar het minen zal plaatsvinden zolang de browser / het tabblad open is. Sommige hebben zelfs pop-undervensters die taakbalken verbergen wanneer u uw browser afsluit.

Hoe jij je kunt verdedigen tegen cryptojacking

Crypto jacking is een ernstige bedreiging geworden. Wil jij echt dat iemand de bronnen van jouw computer steelt, jouw elektriciteitsrekening onverwacht oploopt en uw cyberbeveiliging in gevaar wordt gebracht? Vergeet niet dat als de hackers erin slagen malware op jouw computer te krijgen, er ook nog andere manieren zijn waarop hackers jou in gevaar kunnen brengen.
Bewustwording van dit feit is de eerste stap om cryptojackers in hun eigen spel te verslaan. Bewapen jezelf vervolgens ook nog eens met een VPN.

VPN versleutelen jouw internetverbinding en verbergen hierbij jouw IP-adres, waardoor jij niet alleen veel veiliger bent, maar ook anoniemer in de online wereld. VPN’s zijn hierom de beste eerste verdedigingslinie tegen allerlei soorten digitale bedreigingen, niet alleen cryptojacking.

Leer vervolgens om op te letten voor scams op het gebied van social engineering. Social engineering wordt momenteel namelijk het meest gebruikt door crypto hackers. 92% van de malware wordt momenteel via e-mail verspreid. Als je weet hoe jij deze aanvallen kunt herkennen, bescherm je jezelf niet alleen tegen cryptojacking, maar ook tegen andere (online) cyberdreigingen.

Houd ten slotte uw computer en apps up-to-date en zorg ervoor dat de nieuwste antimalwaresoftware geïnstalleerd is. Dit is een goede manier om jezelf te beschermen tegen allerlei soorten hackers. Laat cryptojacking je niet naar beneden halen. Bescherm jezelf nu met deze zeer effectieve cyberbeveiligingstools. Bescherm jezelf tegen hackers!