Blockchain

Damien Hirst dwingt kopers te kiezen tussen fysieke kunst en NFT’s

De Britse kunstenaar Damien Hirst lijkt $20 miljoen te gaan verdienen met zijn nieuwste kunstwerk genaamd, “The Currency”. Dit kunstwerk dwingt kopers te kiezen tussen fysieke en digitale kunst in de vorm van non-fungible tokens (NFT’s).


“The Currency”

Er worden 10.000 schilderijen verkocht en de aanmelding om zo’n schilderij te bemachtigen sloot op woensdag. Er was ongekend veel vraag naar de kunst. Volgens gegevens van Heni meldde meer dan 6 keer zoveel mensen zich aan om de kunst te kopen dan mogelijk is.

Precies 32.472 mensen hebben zich volgens Heni aangemeld en ze wouden in totaal 67.023 kunstwerken kopen. De werken kosten elk $2.000 en de gelukkigen zullen op 28 juli op de hoogte worden gebracht. Veel aanvragen zullen echter niet succesvol zijn, aangezien er slechts 10.000 beschikbaar zijn.


NFT of fysieke kunst?

De plottwist van het kunstwerk komt volgend jaar: eigenaren zullen namelijk moeten beslissen of ze de NFT willen vernietigen en het fysieke kunstwerk willen houden of andersom. De bijbehorende print zal op 27 juli 2022 worden verbrand als verzamelaars niet voor de fysieke versie hebben gekozen.

Hirst zei in een video dat “The Currency” gaat over de waarde van kunst. Hirst beweert dat deze wordt bepaald door de mate van vertrouwen en geloof in het werk. Het idee is dat de kunstwerken kunnen fungeren als een echt ruilmiddel, als ‘valuta’.

In een ander interview, met CNBC Squawk Box, liet hij doorschemeren dat hij verwacht dat de digitale versie van zijn kunst het fysieke kan overstijgen. “Ik denk dat digitale kunst veel langer meegaat dan galerijen”, zei hij.


Hirst de hodler

Hirst wordt betaald in ETH, de cryptocurrency van de Ethereum-blockchain. Hij zei dat hij van plan is de tokens vast te houden. “Ik ga het bewaren. Ik hou van alle cryptocurrencies”, vertelde hij aan CNBC.

Hij onthulde ook dat hij een kleine maar groeiende verzameling NFT’s heeft. Hij heeft onder andere geïnvesteerd in CryptoPunks, BoredApes en MeeBits.

Sinds Beeple’s NFT “Everydays: The First 5000 Days” in maart voor $69,3 miljoen werd verkocht op een Christie’s-veiling, haasten kunstenaars zich om te profiteren van deze unieke cryptografische tokens. De NFT-markt bereikte in de eerste helft van 2021 een verkoopvolume van $2,5 miljard en de omzet bedroeg 10.000 tot 20.000 per week.

Het fysieke versus digitale debat lijkt ook een aanhoudende trend te worden in de bredere markt voor verzamelobjecten.

De eerste sollicitatie van Steve Jobs – Bron: Olly Joshi.

De allereerste sollicitatie van Steve Jobs (uit 1973) wordt deze week opnieuw geveild. In maart werd hij voor $222.000 verkocht, maar deze keer wordt het document opgesplitst in twee activa, de fysieke versie en de NFT. Ze nemen het tegen elkaar op in gelijktijdige veilingen.

“We doen dit om te onderzoeken of waarde aanwezig is in zowel fysieke als digitale activa van hetzelfde item”, vertelde Olly Joshi. Hij kocht het document eerder dit jaar.