Regulatie

ECB-president ondersteunt digitale valuta van de centrale bank

De president van de Europese Centrale Bank (ECB), Christine Lagarde, ondersteunt de ontwikkeling van een central bank digital currency (CBDC). Met name om de vraag naar snellere en goedkopere grensoverschrijdende betalingen aan te pakken.


Niet optreden als waarnemers van een veranderende wereld

In een interview met het Franse zakenmagazine Challenges besprak Lagarde de meest waarschijnlijke bedreigingen voor de wereldeconomie in 2020. Waaronder een daling van de handel, geopolitieke risico’s en de klimaatverandering. Lagarde merkte ook op dat “de EU nog steeds het machtigste economische handelsgebied ter wereld is, met een enorm potentieel.”

Lagarde werd gevraagd naar de toewijding van de ECB bij ontwikkeling van een eigen digitale valuta. Ze benadrukte de dringende vraag naar snelle en goedkope betalingen. Ze vertelt dat het belangrijk is een leidende positie in te nemen, in plaats van een waarnemer te zijn van een veranderende wereld. Lagarde zegt hierover het volgende:

“De ECB zal de kosten en baten blijven beoordelen van de uitgifte van een digitale valuta. Deze zou ervoor zorgen dat het grote publiek in staat blijft om geld van de centrale bank te gebruiken, zelfs als het gebruik van fysiek contant geld uiteindelijk daalt.”

Lagarde benoemde dat de bank de haalbaarheid en verdiensten van een digitale valuta blijft onderzoeken. Dergelijke betaalmiddelen kunnen namelijk invloed uitoefenen op de financiële sector en de overdracht van monetair beleid. Ze heeft er al voor gezorgd dat de ECB een expert-taskforce heeft gevormd, Deze werkt nauw samen met nationale centrale banken om de haalbaarheid van een centrale digitale valuta in het eurogebied te onderzoeken.

Gevraagd naar huidige initiatieven om een digitale valuta bij de ECB te lanceren, vertelde een vertegenwoordiger in enigszins vage bewoordingen het volgende:

“We werken aan alle aspecten van een centrale digitale valuta, met een diepgaande analyse van de kosten en baten van zo’n nieuwe vorm van geld van centrale banken. Het zal een tijdje duren voordat we onze conclusies zullen bekendmaken.”


Crypto-vriendelijke aanpak

Lagarde heeft eerder een positieve houding tegenover digitale valuta’s laten zien. In december vorig jaar had zei ze dat de ECB voorop moest lopen met betrekking tot de vraag naar stablecoins.

In september vorig jaar beweerde ze dat ze ervoor zou zorgen dat instellingen zich snel aanpassen aan de snel veranderende financiële omgeving. Ze was toen nog steeds het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en werd benoemd tot de volgende president van de ECB.

In de tussentijd blijft de ECB openstaan voor het idee van een digitaal equivalent van de euro. Ze willen wel voorkomen dat burgers zich er teveel aan vasthouden.