Anonieme-Hacker
Hack

Firo, de op privacy-gerichte cryptocurrency, ondervindt 51%-aanval

De op privacy-gerichte altcoin ‘Firo’, die vroeger ook wel bekend stond als Zcoin, heeft geleden onder een 51%-aanval. Dit is bekend geworden via een tweet van de ontwikkelaars van de cryptocurrency.


Geen codeerfout

De tweet meldt het volgende: “Momenteel worden we door middel van een 51%-aanval aangevallen. Hierom raden we iedereen aan om gedurende deze aanval geen transacties uit te voeren, totdat het netwerk weer naar een normale toestand teruggekeerd is. Wanneer wij updates hebben zullen wij deze ook met jullie delen. Dit is geen codeerfout, maar een aanval van buitenaf.”

Doordat de altcoin gebruik maakt van het Proof-of-Work-mechanisme (PoW), is het netwerk kwetsbaar voor dergelijke aanvallen. Het is hiermee een groot nadeel die bij het mechanisme komt kijken. Waar dergelijke aanvallen bij grote cryptocurrencies als de Bitcoin (BTC) in de praktijk te duur zijn om uit te voeren, hoeft dit niet het geval te zijn bij kleinere cryptocurrencies.


Geïnteresseerd in het leverage traden van Bitcoin en andere crypto? Klik hier en maak een account aan op Bybit.


Hoe kwam de aanval in het licht?

Eerder bleek dat transacties op het netwerk niet meer werden bevestigd. Dit was meer dan genoeg reden om te onderzoeken wat er precies mis ging. Toen werd uitgevonden dat het netwerk een 51%-aanval onderging. Dit zou ertoe hebben geleid dat het hele netwerk terug moest worden gezet, waardoor 306 opgeloste-blokken nu opnieuw moeten worden gevalideerd.

Alhoewel het er nu op lijkt dat de aanval gestopt is, houdt het Firo-team het netwerk nauwlettend in de gaten. Met name zouden de cryptocurrency exchanges die de altcoin aanbieden de grootste verliezen lijden, omdat de hacker de gestolen fondsen daar vanaf haalde. Het Firo-team werkt hierom naar eigen zeggen hard samen met de betreffende exchanges om zo tot een passende oplossing te komen. Naar verluidt zijn zowel de cryptocurrency exchanges Binance als Indodax indirect getroffen door deze aanval.

De cyberaanval kon naar verluidt uitgevoerd worden omdat het Firo-team de feature ‘Chainlocks’ nog niet had geactiveerd op het mainnet. Chainlocks is een extra validatielaag die de kans op deze aanvallen aanzienlijk verlaagt. Deze validatielaag zorgt er namelijk voor dat een hacker ten minste 51% van de knooppunten van het Firo-netwerk moet bezitten om een dergelijke aanval uit te voeren. Het team werkt er dan ook hard aan om deze beveiligingsfeature zo snel mogelijk op het mainnet te activeren. Hiervoor zijn al diverse tests met succes uitgevoerd, waardoor verwacht dat de implementatie binnen enkele weken voltooid zal zijn. Het zou dus kunnen dat het netwerk in de tussentijd nog een keer door een dergelijke aanval wordt getroffen.


Onderzoek naar motieven loopt

Het Firo-team vond de timing van de aanval verdacht, waardoor zij nu een onderzoek gestart zijn om de mogelijke motieven achter de aanval te onderzoeken. De aanvaller leek zijn aanval goed gepland te hebben en had naar verluidt van tevoren op een legitieme wijze grote hoeveelheden aan Firo-tokens aangeschaft. Verwacht wordt dan ook dat de aanvaller al voor een langere tijd actief is in het netwerk.

Op het moment dat dit artikel geplaatst is, is de prijs van Firo (FIRO) over de laatste 24 uur gedaald met ongeveer 15%, waardoor de positieve trend nu gebroken wordt. Alhoewel de prijs nu met 15% gedaald is, doet de munt het over 2021 momenteel nog erg goed. De munt is namelijk sinds het begin van het jaar gestegen met ruim 73%. Het lijkt er hiermee dan ook op dat de investeerders vertrouwen hebben in de ontwikkelaars. Het is op dit moment nog niet bekend wanneer de altcoin volledig hersteld zal zijn van de aanval.