Regulatie

IMF: “Sancties tegen Rusland zal de dominantie van de dollar verzwakken”

Volgens een hoge functionaris van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kunnen de financiële sancties die aan Rusland zijn opgelegd leiden tot een afname van de dominantie van de Amerikaanse dollar. De tweedeling in de wereld zou kunnen leiden tot fragmentatie van het huidige monetaire systeem, zo waarschuwde de topvertegenwoordiger.


Andere valuta’s zullen sterker worden door de sancties

Het besluit van Rusland om Oekraïne binnen te vallen is door het westen beantwoord met zeer strenge sancties. Volgens Gita Gopinath, adjunct-directeur van het IMF, zouden de strenge maatregelen kunnen zorgen dat de dominantie van de Amerikaanse dollar geleidelijk verminderd.

In een gesprek met de Financial Times waarschuwde de topfunctionaris van het IMF ook dat de beperkingen, waaronder die van de Centrale Bank van Rusland, de opkomst van kleine valutablokken op basis van handel tussen groepen landen zouden kunnen aanmoedigen. Gopinath voorspelde niettemin dat de dollar de belangrijkste valuta ter wereld zou blijven, maar sloot een fragmentatie op een kleiner niveau niet uit. Ze legde uit:

“We zien dat sommige landen nu al beginnen te onderhandelen over de valuta waarin ze betaald worden voor handel.”


Rusland neigt steeds meer naar cryptocurrencies

Rusland probeert al jaren haar afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar te verminderen, vooral nadat de Verenigde Staten sancties hadden opgelegd vanwege de annexatie van de Krim in 2014.

Na de strenge sanctieronde, ingevoerd als reactie op de Russische aanval op Oekraïne, hebben functionarissen in Moskou interesse getoond in het gebruik van cryptocurrencies. Ze zijn zelfs bereid om Bitcoins te accepteren voor energie-export. Ook lijkt Rusland klaar om de cryptoruimte te legaliseren.


Wil jij Crypto verhandelen op één van de grootste en meest betrouwbare exchanges ter wereld? Klik hier en ga naar KuCoin.


De dollar verliest zijn dominantie

Voorafgaand aan de oorlog had Rusland ongeveer een vijfde van zijn buitenlandse reserves in dollars. Gopinath merkte op dat het toenemende gebruik van andere valuta’s in de wereldhandel zou leiden tot een verdere diversificatie van de door centrale banken aangehouden reserves.

“Landen hebben de neiging om reserves op te bouwen in de valuta’s waarmee ze handelen met de rest van de wereld, en waarin ze lenen van de rest van de wereld, dus je zou kunnen zien dat langzaam bewegende trends naar andere valuta’s een grotere rol spelen”, ze legde uit.

De IMF-functionaris wees erop dat het aandeel van de dollar in de internationale reserves in de afgelopen twee decennia met 10 procentpunten was gedaald tot 60%. Ongeveer een kwart van de daling is toe te schrijven aan de stijging van de Chinese yuan.

Gita Gopinath gelooft dat de oorlog ook het gebruik van digitale valuta zal stimuleren. “Al deze zullen nog meer aandacht krijgen na de recente afleveringen, die ons naar de kwestie van internationale regelgeving trekken. Er is een leemte die daar moet worden opgevuld’, zei ze.