Blockchain

Jack Dorsey’s eerste tweet is verkocht voor $3 miljoen

Twitter-oprichter Jack Dorsey heeft een digitale versie van zijn eerste tweet verkocht voor meer dan $2,9 miljoen. Het geld wordt omgezet in Bitcoin en gedoneerd aan de non-profitorganisatie GiveDirectly’s Africa Response.


Geld gaat naar een goed doel

De tweet “just setting up my twttr” werd gepubliceerd op 21 maart 2006 en is de eerste tweet ooit. De tweet is nu gekocht door een man genaamd Sina Estavi, zo laat ‘Valuables by Cent’ weten.

De tweet is verkoopbaar gemaakt als een NFT of “niet-vervangbare token”. Dit is in wezen een handtekening op een stuk digitale kunst die de authenticiteit ervan bevestigt op een blockchain-grootboek.

Dorsey vertelt dat het geld van de aankoop zou worden omgezet in Bitcoin en dat het aan de non-profitorganisatie GiveDirectly’s Africa Response gegeven zou worden. Deze organisatie zamelt geld in om Afrikaanse gezinnen te ondersteunen die worstelen met de coronavirus-pandemie. GiveDirectly tweette het volgende na de aankondiging van Dorsey:

“Ongelooflijk, enorm bedankt @jack en @sinaEstavi. Ik kijk ernaar uit om deze $ binnenkort aan de ontvangers te geven.”

Nadat Estavi de veiling gewonnen schreef hij:

“Dit is niet zomaar een tweet! Ik denk dat mensen jaren later de echte waarde van deze tweet zullen beseffen, zoals het schilderij van Mona Lisa. Ik ben blij dat dit geld aan een goed doel wordt geschonken.”

Hij bezit ook drie andere NFT’s, ter waarde van minder dan 130 dollar, en heeft NFT’s voor enkele van zijn eigen tweets verkocht voor ongeveer 100 dollar.


Kritiek op NTF’s

De opkomst van NFT-verkopen is een manier voor digitale kunstenaars om te profiteren van hun werk, maar is onderhevig aan kritiek.

Beeple, een digitale kunstenaar, verkocht een verzameling NFT’s voor $69 miljoen. De collectie is gekocht door een cryptocurrency-ondernemer onder het pseudoniem MetaKovan.

Er is echter veel kritiek vanuit de buitenwereld op de NFT-verkopen. Dit omdat de aankopen niet tastbaar zijn en je in feite ‘bragging rights’ koopt voor veel te veel geld. Ook zijn er enorme milieukosten voor NFT’s. Dit komt omdat ze, als een blockchain-technologie, gebaseerd zijn op ‘proof of work’. Dit zijn complexe wiskundige vergelijkingen die enorme hoeveelheden kracht vereisen om ze met de nodige snelheid te voltooien.