Altcoin

Komt Noorwegen met eigen digitale valuta? Slechts 4% gebruikt cashgeld

Noorwegen kampt met een afname van contante betalingen. Steeds meer inwoners van het land zijn inmiddels overgestapt op betalingen via bijvoorbeeld een bankpas, of via een smartphone-applicatie. Na een onderzoek hiernaar gedaan te hebben blijkt dat slechts 4% van de Noorweegse inwoners contant geld gebruiken bij hun betalingen. Hiermee is het gebruik van contant geld in het land één van de laagste wereldwijd. Zou Noorwegen hierdoor met een eigen digitale valuta komen?


In Noorwegen worden momenteel Kronen gebruikt als munteenheid. 1 Kroon bestaat op zijn beurt uit 100 øre, net zoals 1 Euro in Nederland uit 100 cent bestaat. Het papiergeld van Kronen bestaat uit bedragen van 50, 100, 200, 500 en 1000. Dit geld wordt uitgegeven door de centrale bank van het land, de Norges Bank.

Een van de redenen dat er een daling te zien is in het gebruik van contant geld zijn de gevolgen van het Corona-virus. Het virus kan namelijk korte tijd overleven op fysieke producten, waaronder geldmunten. Het is dan ook niet zo vreemd dat dit type geld nu wat minder gebruikt wordt dan normaal.

Het gebruik van eigen digitale valuta’s, zoals bijvoorbeeld een digitale versie van Kronen, is gedurende dit jaar ook steeds meer besproken. Zo komt China bijvoorbeeld met een digitale versie van de yen, die mogelijk eind dit jaar of begin volgend jaar al officieel gelanceerd zou kunnen worden. Met het dalende gebruik van fysiek geld zou dit een oplossing voor Noorwegen kunnen zijn, zeker nu deze trend nog wel even aanhoudt en het gebruik al zo laag is.


Wat als de betaalsystemen tijdelijk uitvallen?

Een voordeel van fysiek geld is echter wel dat dit betaalmiddel beschikbaar is wanneer de systemen van digitaal geld, of van de transactiesystemen uitvallen. Dit zou dan ook nog een belangrijk punt zijn dat besproken zal moeten woorden voordat ook maar enige vorm van de digitale Kroon zal worden uitgegeven. Dit punt lijkt echter met de komst van blockchain en steeds betrouwbaardere systemen steeds minder relevant te zijn.

Hierna zou moeten worden nagedacht over de andere voordelen die digitale valuta’s met zich meebrengen. Deze moeten tegen de voordelen van fysiek geld moeten worden gehouden. Het zou mogelijk kunnen zijn dat een eigen centrale digitale valuta meer voordelen kan bieden dan fysiek geld, zeker nu het gebruik van de laatste slechts 4% is. Een eigen digitale Kroon voor Noorwegen is hierdoor wellicht niet ondenkbaar, maar nog wel erg ver weg. Het land heeft de ontwikkeling ervan namelijk ook nog niet gestart, een proces dat potentie heeft om een lange tijd in te nemen.

Volgens het land is er op dit moment nog een gebrek aan urgentie dat er nog geen noodzaak is om zo snel mogelijk met een eigen digitale valuta te komen. Het wordt echter momenteel onderzocht en hierdoor zou de ontwikkeling ervan mogelijk in de (nabije) toekomst echter wel worden gestart. Dit moet echter nog wel bevestigd worden door de autoriteiten in het land en is hiermee momenteel nog slechts speculatie.