Persbericht

Newsbit 04-04-2022 12:28 leestijd 3 - 4 min

Nerian Network Web 3.0 – het nieuwe internet – draait op het oude model

CD’s maken, terwijl de wereld naar Spotify luistert. De beste dieselmotoren maken, als de wereld elektrisch gaat. Fiat-geld sparen, wanneer er Bitcoin is. We zijn het er over het algemeen over eens dat er iets mis is met elk van deze dingen; dus waarom zetten we het nieuwe internet in op het oude model? Een model waar we afstand van proberen te nemen?

In het afgelopen decennium werd het internet gedomineerd door een handvol techreuzen die de infrastructuur van het internet flink hebben ontwikkeld. Theoretisch gezien komt ons internetgebruik overeen met een snelweg waarop de wereld met hun auto’s rijdt. Nu moet de snelweg nog groter worden en onontgonnen – en zelfs onvoorstelbaar – terrein betreden.

Eind 2020 konden we ongeveer 2,9% van alle gegevens opslaan die sinds 2010 zijn gemaakt. De snelle groei van IoT, autonome EV’s, het metaverse en de groei van de blockchain-industrie zullen de komende jaren een ongeziene hoeveelheid data volumes genereren. Zelfs met de bestaande groeisnelheid van capaciteiten; onze wereldwijde cloud opslagcapaciteit zal krimpen tot 1,2% in 2030 en 0,8% in 2035. Als je dacht dat we op een exponentiële groeicurve van dataproductie zitten, wacht dan de komende tien jaar…

De afgelopen 12 jaar hebben we een massale adoptie van het nieuwe web meegemaakt; web 3. Eerst maakten we kennis met Bitcoin met zijn innovatieve nieuwe model van een digitale store of value. Gevolgd door verschillende netwerken, zoals Ethereum of Avalanche, die tokenomics in zijn model implementeren als een use case en stimulans voor de gebruiker van het netwerk. Vandaag de dag klinken woorden als DeFi, DAO, NFT’s en metaverse ons bekend in de oren. Ze komen allemaal met de belofte om ons een volledig gedecentraliseerd model aan te bieden.


Bij het bouwen van snelle en chique elektrische voertuigen kun je de snelwegen niet vol met benzinestations zetten.

Blockchain-technologie is een blijvertje. We zien veel projecten komen en gaan en hebben de technologie zien experimenteren met een aantal nieuwe ideeën; maar de algemene consensus is dat je deze trein beter niet kunt missen. Dit zou een nog grotere impact kunnen hebben dan de geboorte van het internet, in wezen een vrije digitale ruimte.

Blockchain (of acyclische grafieken is een andere technologie) volgt het idee van het decentraliseren van informatie door zijn architectuur van gedistribueerde grootboeken; waar iedereen elke transactie kan verifiëren en zo vertrouwen in het netwerk opbouwt. Een revolutionair en disruptief idee met het potentieel om de manier waarop we data waarnemen in de toekomst te veranderen; in plaats van data in het centrum, zou het center de data kunnen worden.

Al deze gegevens hebben echter een hoge manier nodig om op te draaien, een laag infrastructuur die niet toelaatbaar is om operationeel te zijn. Momenteel zijn de beste opties om mee te gaan enkele grote technische spelers die cloudopslag bieden. U huurt in principe wat ruimte op hun servers om uw toepassing te implementeren in de vorm van een VPS (Virtual Private Server). Dat geldt ook voor 61,6% van de Ethereum-servers in de cloud. In wezen betekent dit dat een vermoedelijk sterk gedecentraliseerd netwerk voor meer dan de helft op cloud draait en diensten levert van een handvol spelers die meer dan 80% van de cloudmarkt beheersen.

Bovendien brengt het centraliseren van gegevens veel privacy- en beveiliging uitdagingen met zich mee. Het opslaan van gegevens op één plaats of slechts een paar plaatsen is niet erg efficiënt, omdat de stroom door veel grenzen gaat. Het is ook gevoelig voor hacks of exploits, waarbij een enkele entiteit big data-inbreuken kan ervaren. Last but not least wordt het huidige model van cloudopslag vaak als controversieel ervaren, omdat de gegevens ook toegankelijk zijn voor de entiteit; en ook kunnen worden verhandeld als onderdeel van hun bedrijfsmodel.

Uiteindelijk, met dit in gedachten – het runnen van het nieuwe web op oude infrastructuur -, is dit verhaal niet helemaal coherent. Al is het mooi om te zien dat projecten het initiatief nemen om lopende nodes aan te bieden als alternatief voor de bestaande norm. Dit brengt ons in de goede richting, maar we hebben nog een lange weg te gaan. Wat als we allemaal een node zouden kunnen draaien, onafhankelijk van de conventionele cloud die diensten levert? Wat als projecten beginnen af te stappen van bestaande modellen en op zoek gaan naar alternatieve oplossingen binnen de blockchain-ruimte om te gebruiken voor cloudopslag?

Nerian Network (@nerian_network) bouwt aan fysieke infrastructuur die wordt ondersteund door hun gemeenschap. Mensen worden gestimuleerd met hun eigen valuta NERIAN om een node-licentie te kopen. Dit is de eerste echte use case en nut voor de token; en een cruciale voor de verdere ontwikkeling van het project. De servers zullen ergens in België geïnstalleerd worden en internetcapaciteit genereren voor applicaties om op in te zetten. Dit begint met de applicaties  die Nerian aan het bouwen is, maar wie zegt dat andere XRPL-projecten niet kunnen komen en hun technologie kunnen gebruiken?

Het is tijd voor een keuze, het is tijd om alternatieven te hebben om een echt web 3 uit te bouwen, op het nieuwe internet.

Voor meer informatie over het spannende project van Nerian Network, kun je terecht op: https://www.nerian.net/

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten