Ripple

Novogratz: XRP gaat dit jaar weer ondermaats presteren

XRP, de op twee na grootste crypto valuta kijkende naar markt kapitaal, zal in 2020 mogelijk weer een somber jaar hebben. Dit vertelde de CEO van Galaxy Digital, Mike Novogratz.


Wie is de schuldige?

Mike Novogratz gaf Ripple, één van de grootste investeringen van zijn bedrijf, de schuld van de ongunstige vooruitzichten voor XRP.

De fondsbeheerder, wiens bedrijf handelt en investeert in digitale activa en startups, praatte vorige week op het podium met personal finance superstar Ric Edelman. Dit gebeurde op de TD Ameritrade’s Nationale LINC conferentie van 2020 in Orlando, Florida.
Aan het einde van de discussie beantwoorde Novogratz vragen uit het publiek van geregistreerde beleggingsadviseurs. De allerlaatste vraag ging over zijn mening over XRP. Alhoewel deelnemers niks op het evenement mochten opnemen, is er toch iets opgenomen van een van de deelnemers. Novogratz vertelde:

“Het bedrijf Ripple bezit 60 miljard van de coins van XRP. Dat is heel veel.

Er zijn totaal 100 miljard tokens XRP in omloop. Terwijl Ripple zelf 80 miljard tokens achter de hand hield, zijn deze bezittingen inmiddels teruggebracht tot 56 miljard tokens, Hiervan zit 48,9 miljard tokens in een escrow. Het bedrijf kan volgens Breanne Madigan, vice-president van Ripple, wereldwijde institutionele markten aantasten. Niettemin vergeleek Novogratz de XRP situatie met een bedrijf continu zijn aandelen verkoopt. Novogratz:

”Als ik een aandeel koop en ik weet dat iemand er voor een bepaalde prijs $10 miljard aan verkoopt, maakt het me minder enthousiast om het aandeel te kopen”

Reactie Ripple

Wat deze opmerking zo vervelend maakt, is dat Ripple de grootste bezitter is van Galaxy Digital is. Het bedrijf van Novogratz heeft $23,8 miljoen in Ripple gestoken en het op aandeel op een waarde geschat van $27,6 miljoen per 30 september 2019.

De overeenkomst tussen XRP en aandelen is een bijzonder gevoelige kwestie voor Ripple. Ripple heeft de afgelopen jaren gevochten tegen een class-action-rechtszaak die beweert dat XRP een niet-geregistreerde security is. De zaak loopt nog steeds bij de Amerikaanse rechtbank voor het noordelijke district van Californië.

“XRP is een digitaal bezit,” vuurde Madigan terug in een e-mail naar CoinDesk. “Het is geen stock, omdat het u geen aandeel in Ripple of een ander bedrijf geeft. Ten tweede heeft XRP een legitiem nut voor betalingen. Bedrijven zoals MoneyGram, Bitso en anderen gebruiken de token XRP via RippleNet’s On-Demand Liquidity (ODL).

Het bedrijf heeft het afgelopen jaar ook zijn driemaandelijkse token verkoop drastisch verlaagd, van $251 miljoen in het tweede kwartaal tot geen in het vierde kwartaal. Daar voegde Madigan het volgende aan toe:

“Deze verklaringen maken duidelijk dat Mike niet begrijpt hoe Ripple zijn aandeel in XRP beheer. Daarnaast nam hij niet de tijd om te lezen wat we elk kwartaal openbaar maken. De toename van het aanbod van Ripple distributies van XRP is eigenlijk lager dan de toename van het aanbod van Bitcoin, Bitcoin Cash en Ethereum

XRP verloor in het jaar 2019 46,3% van zijn waarde. Op de conferentie in Orlando suggereerde Novogratz dat deze trend zich zou kunnen voortzetten.

“Afgelopen jaar deed XRP het enorm slecht”, vertelde hij het publiek.
“Ik denk dat het dit jaar weer enorm zal presteren en het is gewoon vanwege de voorraad.”


Welke valuta is meer gecentraliseerd?

Op de conferentie in Orlando contrasteerde Novogratz wat hij kenmerkte als de meer gecentraliseerde opstelling van XRP met die van bitcoin. XRP werd niet gedistribueerd zoals bitcoin met mining. Je hebt deze ene gigantische pool die constante verkopers heeft.

Ripple beweert echter dat zijn netwerk meer gedecentraliseerd is dan Bitcoin of Ethereum. Madigan vertelde:

“Er zijn meer dan 150 bekende validators op XRPL [het gedistribueerde grootboek van XRP] die 80% overeenkomst vereisen om transacties te bevestigen. Ripple beheert 7 van die 150+ validators. Hierdoor is XRP meer dan gedecentraliseerd dan Bitcoin of Ethereum, die worden gecontroleerd door Chinese miners.”

Tot nu toe heeft XRP een indrukwekkend rendement laten zien in 2020. De prijzen zijn sinds 1 januari bijna 27% gestegen, dit is vergelijkbaar met bijvoorbeeld de S&P 500, die tot nu toe ongeveer gelijk was. Als je echter zou klagen, presteerde XRP inderdaad minder dan de 29% rally van Bitcoin. Madigan voegde als verwijzing naar Novogratz het volgende toe:

“Een van de grootste problemen waar de hele crypto industrie nog steeds mee wordt geconfronteerd, is verkeerde informatie. Het is jammer dat, ondanks onze cultuur van transparantie, invloedrijke marktdeelnemers de feiten negeren. Dit belemmert de hele crypto industrie.”